101

Hehe, het is zover. Eindelijk ben ik aan de beurt om de eerste honderd(en één) dagen van Donald Trump te beoordelen. De afgelopen dagen zijn er al talloze, sombere, negatieve reviews geweest. Maar ik ben juist dolblij met Chief Cavia. Echt waar.

De titel behoeft wat uitleg. In het Taiwanees is 101 het woord voor “grootst”. Het ooit hoogste gebouw van de wereld, in Taipeh, heet de 101. Ik ben een keer met Marion tijdens een stevig briesje bovenop geweest en dan beweegt het gebouw 1,5 meter horizontaal op en neer. Als een dronken Toren van Pisa. Zo gemaakt om aardbevingen te kunnen doorstaan, maar ik was heel snel beneden. Dan heb ik kauwgumbenen en een natte nek van het angstzweet.

Ik vind Trump de 101 van de wereldbevolking. De allergrootste Angry White Man. Schoppen, schelden en slaan tegen alles wat hem niet aanstaat. Feiten zijn fake news, onderbuik regeert. En godzijdank doet hij geen enkele poging om iets te verbloemen of te verbergen. Fantastisch. Als Alfa-mannetje laat hij het lelijke gezicht zien van alle blanke boze mannen. Open en bloot, niets verhullend.

Trump versnelt de neergang van het populisme met 30 jaar. Zijn regeerperiode is straks een rimpeltje in de oceaan van de wereldpolitiek, maar heeft de Westerse wereld op tijd wakker geschud. Nederlanders, Fransen en Duitsers kiezen eieren voor hun geld. Hongarije duurt nog even, want zij vergeten op dit moment de lessen van hun eigen geschiedenis. In 1956 hebben wij wel onze grenzen opengezet om vluchtende Hongaren op te vangen. Naar schatting zijn er in de Balkan-vrieskou deze winter 1200 Syrische vluchtelingen omgekomen, omdat ze vastzaten in niemandsland. Midden in de EU. Schande.

Terug naar Donnie. Elke avond speur ik het internet af naar een nieuwe onthulling. Een gaskamer-ontkennende persvoorlichter van het White House. Een nieuwe Chinese zakendeal voor dochter Ivanka, net na het staatsbezoek van de Chinese premier. Bizarre Executive Orders, die godzijdank vaak door de nog onafhankelijke rechterlijke macht worden teruggedraaid. Saai is het niet. Trump doet 100% waar we bang voor waren. En dat is best knap. Je bereikt er niets mee, maar de asociale toon van verkiezingsbelofte blijft hij waar maken. En ik moet wel lachen om zijn slinkende aanhang, die hem blijft steunen. Moet telkens aan Dolly Parton denken: “Stand by your man. And tell the world you love him. Even though he hurts you so.”

En hoe zou het met Melania zijn? Blij met haar LAT-relatie: Lekker (zelf) Aan Trekken? Zelfs in het weekend zien ze elkaar nauwelijks, want Donnie gaat dan golfen in zijn eigen Mar Lago. Ze koos ooit voor de Champions League Golddiggen en verbouwde haar lichaam Fantastic Plastic. En dan ben je ineens First Lady. Weg vrijheid. Slim dat ze een zoontje als levensverzekering heeft. Want het heeft Chief Cavia honderden miljoenen aan alimentatie gekost om de kinderen uit zijn eerdere huwelijken te blijven zien. Die verdienen ze nu trouwens weer terug voor hem. Slimme zakenman toch.

Het is allemaal hartstikke jammer voor de rust in de wereld. En voor het milieu, voor de armen en zieken in the US. Maar de DOW Jones is dolblij met Donnie. Want Donnie is eigenlijk Gordon Gekko uit de film Wallstreet. Met de fameuze uitspraak; Greed is Good! Het moet het levensmotto voor Trump zijn geworden. Zijn nieuwe belastingplan gaat vooral Donald zelf veel geld opleveren, maar laat straks een nog faillietere Amerikaanse Overheid achter. En banken als Goldman Sachs kunnen weer vrolijk verder, waar ze na de bankencrisis even onder tafel waren gedoken.

Het grote graaien mag weer, want Greed is Good. We zijn boos op een Afrikaanse president als hij zichzelf verrijkt ten koste van de bevolking. Maar hier gebeurt het recht onder onze ogen. Anno 2017. Hopelijk duurt het maar 4 jaar, alhoewel het puinruimen daarna veel langer gaat duren. Als er tussentijds maar niet ergens een mafketel op de rode knop drukt. Want dat geeft zo’n rotzooi.

Wat ik mis en eigenlijk een foutje van de evolutie vindt? We hebben geen reset-knop. Zoals op mijn router. Even frummelen met een paperclip en alle oude instellingen weer terug. Maar ja, welke periode in de wereldgeschiedenis waren we echt gelukkig? Dus Donnie, blijf struikelen. Dan komt het vast goed. Als je weg bent…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *