4 More Years

Donderdagmorgen was ik opgelucht. Jullie ook, want mijn post over de uitslag kreeg terecht meer likes dan mijn matige blog vorige week over Erdogan. Daar kan ik hard om grinniken. Persoonlijke prietpraat doet het beter dan zwaarmoedige thema’s.

Toch wil ik vandaag nog één keer het Nederlandse politieke landschap doorlopen. Om jullie voor te bereiden op de volgende 4 jaar. Want ondanks een verlies van 25% van de zetels en slechts 20% van alle stemmen gaat de VVD als winnaar de onderhandelingen in. Ze hebben zelfs Edith Schippers als informateur hebben aangesteld. Als minister van Volksgezondheid wereldkampioen eigen bijdrage in de zorg verhogen. In 7 jaar tijd drie moties van wantrouwen overleefd. Als je deze cockerspaniel aanstelt om een beginnetje te maken met een regering, barst je van het zelfvertrouwen. Ik ben echt verbaasd dat half Nederland vindt dat de VVD beloond moet worden voor het economisch herstel. Dat wij dankzij de VVD uit de crisis zijn gekomen. Dankzij of ondanks, het scheelt maar een paar letters. En Markje mag Erdogan wel een bosje tulpen sturen voor zijn onbedoelde(?) hulp.

Dat de PvdA dan juist wordt afgestraft door de kiezer, laat de politieke versplintering in Nederland zien. Elke partij heeft zetels gekregen van afvallige oud-PvdA-stemmers. De Turken naar Denk, de ouderen naar 50Plus, de bozen naar PVV, de progressieven naar Groen Links etc. En ze kunnen echt alleen zichzelf de schuld geven. Teveel partijgekronkel om het lijsttrekkerschap, je eigen identiteit opgeofferd om maar mee te mogen regeren. Wel humor om 1 dag na de verkiezingen meteen je voorzitter eruit willen knikkeren, die Truimans Spekman. Toch geloof ik wel in een wedergeboorte voor de PvdA. Terug naar de roots, duidelijk sterk sociaal profiel en een opgeschoonde partijtop. Net als het CDA en D’66 keren ze dan terug naar de middenmoot. Maar 50 zetels zoals vroeger? Nooit meer.

Er zijn intrigerende roddels waarom de PVV is blijven steken op 20 zetels. Beetje op nivo conspirancy theory, maar daar ben ik wel gevoelig voor. Dat Wilders liever niet wil regeren en daarom weinig campagne heeft gevoerd. Hij zit nu 18 jaar in de 2e kamer en wil dat graag tot zijn pensioen blijven doen. Komt toch nergens anders meer aan de bak. Feit blijft dat hij wel gewonnen heeft en met 20 zetels de 2e partij is. Niet iets om te negeren, zeker als je beseft dat door zijn politieke druk partijen als de VVD en CDA behoorlijk naar rechts zijn opgeschoven. Want ik hoor Buma Stemra ook dingen zeggen die Christendemocraten 6 jaar geleden niet uit hun strot kregen.

Dan komen we bij D’66, dat zichzelf regeer-fähig heeft gemaakt. Pechtold staat te trappelen en zal als doorgewinterde polderaar bereid zijn om vergaande concessies te doen om mee te kunnen regeren. Daarmee is de basis van een nieuw kabinet wel gelegd, het zogenaamde motorblok. Ik sluit niet uit dat ze VW-diesel software gaan gebruiken, maar daar komen we vanzelf achter. Het zou mooi zijn als Groen Links de kans krijgt en de ballen heeft om als 4e partij aan te sluiten. Maar ik acht de kans klein, want dit motorblok zal niet bereid zijn om 1 op 25 te gaan rijden i.p.v. 1 op 15. Het thema Milieu en Duurzaamheid was in deze verkiezingsstrijd bijna compleet afwezig. Onbegrijpelijk.

De SP, als the best of the rest, heeft weinig geprofiteerd van de afstraffing van de PvdA. Misschien toch tijd om teddybeer Emile in te ruilen voor een strijdlustige jonge hond. In Spanje liggen zich in een deuk om de Partido de los Animales, maar voorlopig is die club wel onze principiële waakhond. Dat DENK 3 zetels heeft, is prima. We weten nu welke (Turkse) rol zij hebben in Nederland en daarmee blijven wij scherp. Dat geldt ook voor de ouderenpartij 50+. Dat dansje van Krol…. Ik heb in mijn Tena for Men gepiest van het lachen. Ik maak me wel zorgen om die Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Is het een wolf in schaapskleren? Koketteren met je IQ geeft een soort van superioriteits-gevoel aan. Best eng.

Kortom; ik blijf blij met de uitslag, maar zie een verrechtsing van het politieke landschap. Volgende week minder zware kost, maar weer over koetjes en kalfjes. Eens?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.