Sultan Recep(t)

Ik zal het eerlijk toegeven; het kost me waanzinnig veel moeite om niet over de verkiezingen te beginnen. Het is nog maar een paar dagen en 70% zweeft nog. Ikzelf ook, want nog geen stembiljet ontvangen in die Heimat. Kleine dingen hou je toch.

Ben wel nieuwsgierig of er ergens nog een konijn uit een Russische hoed komt? Schijnbaar is NL niet interessant om gemanipuleerd te worden zoals in de VS. Het kabbelt een beetje door, de politici roepen semi-boze dingen naar elkaar en bereiden zich vast voor op de polder-fase. Dan gaan alle stoere praat en principes weer in de ijskast.

Maar ons land is wel in rep en roer over de Turkse verkiezingen. Want Erdogan wil graag Sultan Recep(t) worden. En een beetje despoot pakt dat groots aan. Persvrijheid beperken, wetjes aanpassen en ook een nep-coupe laten plegen. Zodat je makkelijk van 150.000 tegenstanders afkomt en één grote vijand kan creëren. Dat doen al die mannen op dezelfde manier: Wilders met de moslims, Trump met de Mexicanen, Poetin met Oekraïners etc. Je kan er zo maar de verkiezingen mee winnen, behalve in Nederland. Wij zijn zo heerlijk versplinterd in 80 partijen, dat er geen ruimte is voor één allesoverheersende mening. Gelukkig maar. Laten we in godsnaam wegblijven van de enge buitenranden van onze vrijheid.

Maar een invliegverbod voor een marionet-minister die in Nederland campagne wil voeren voor zijn Turkse oppergod? Ik zou niet weten waarom. Is het onveilig? Of verzinnen we dat om van het dilemma af te zijn? Als wij vrijheid van meningsuiting zo belangrijk vinden, moeten we toch juist die van een ander niet beknotten? Wij willen toch ook dat Wilders mag zeggen wat hij vindt? Waarom zouden Turkse politici hier geen campagne mogen voeren? Er zijn 800.000 Turken die mogen stemmen, zowel in NL als in Turkije. Is dat het probleem, die dubbele mogelijkheid? Vinden wij eigenlijk dat ze moeten kiezen? Tussen ons of hun daar? Of willen wij eigenlijk voorkomen dat Erdogan wint? Omdat hij een alleenheerser wil worden? En daarvoor een 2/3e democratische meerderheid moet halen om de grondwet te veranderen?

Every country gets the president it deserves. Een beroemde, maar o zo ware spreuk. Poetin, Trump, Berlusconi, Erdogan; gekozen door het volk. Dat kunnen wij niet leuk vinden, maar wij krijgen straks Jesse, Sybrand, Alexander of toch weer Markje. Dat is onze keuze. Gaan ze niet van bibberen over de grens, zal ik je vertellen. En wij hebben ons als Nederland extreem kwetsbaar gemaakt door de vluchtelingen-deal met Turkije. Principes ingeleverd om geen natte broek te krijgen. Liever in een Turkish backyard dan in ons eigen moestuintje. We worden nu al twee jaar gechanteerd door Turkije, dat ze de vluchtelingendeur weer open zetten als ze hun zin niet krijgen. Weet je wat we vroeger op het schoolplein zeiden?: Doe dan! Durf dan! Krijg je vette spijt van!

Één ding is duidelijk geworden: De Turkse stranden kunnen gewoon bij de EU blijven horen, de rest komt er niet bij. Op het polsbandjes van de All-Inclusive Resorts zetten we gewoon “Nederland weer van ons”. Kunnen ze best tegen, die macho’s in Turkije. Ik ben twee keer in Turkije geweest. Een keertje naar Istanbul, een paar weken voordat er doden vielen op het Taksim-plein. Geweldige stad met toen nog een ogenschijnlijk natuurlijke mix van moderne en traditionele waarden. Dat is nu wel voorbij daar. De tweede keer zat ik op een luxe privé-jacht met 4 man personeel. Behalve de hilarische markt van Bodrum alleen maar golven en kustlijn gezien. En drie keer per dag een fantastische maaltijd van onze eigen kok. Best vermoeiend, zo’n rijkelui-week.

Wat nou als al die boze Neder-turken als protest woensdag massaal op DENK gaan stemmen? Dan komen die mafketels ineens op 14 zetels! En krijgen wij in ons parlement een verkapte Sultan-partij! Klassiek gevalletje van in eigen voet schieten. Kan iemand Markje bellen om te zeggen dat Corendon gewoon mag landen vandaag? En dat Markje luid en duidelijk in de internationale pers Erdogan aanvalt? Over zijn opmerking dat wij een land zijn van nazi-overblijfselen en fascisten. Correctie-gesprekje! “Laatste keer Recep(t), we zijn het zat!”

Ik wens jullie allemaal veel inspiratie, woensdag in het stemlokaal. Maar DENK niet. KLEUR!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *