Bye Bye 2016!

Zo, die is voorbij. Ik ben geen omkijker, maar als ik nadenk over 2016 komen er weinig goede herinneringen bij mij naar boven. Ik ga toch kijken waar ik positieve handvatten kan vinden voor 2017. Best lastig.

Meestal zijn mijn blogs een redelijke afspiegeling van mijn state of mind. Ik heb ze net nog even vluchtig gescand. Ik ben zichtbaar pessimistisch als het over de politiek en onze maatschappij gaat. Al dat geschop en geschreeuw zonder feiten maakt me moedeloos. Geen wonder dat Brexit, Boze Witte Man en Nepnieuws tot dé woorden van 2016 zijn benoemd. Dat zegt toch genoeg. Allemaal woorden met een negatieve lading. Dat is wat we aan het worden zijn: een samenleving van ontevredenen. Klagen over te veel asielzoekers, oneerlijke politici, extremistische moslims, te laag pensioen, te hoge bijdrage ziektekosten, de EU, Oekraïne-verdrag, verkeersboetes etc. etc.

Maar hebben we echt zoveel te klagen? Kijk nog eens naar het lijstje hieronder. Waarom praten we onszelf dan ontevredenheid aan? Waarom kijken we niet vaker naar de feiten? Naar de glasheldere werkelijkheid? Dat zeker wij in Nederland ongelooflijk in onze handen mogen knijpen. Dat 99% geen armoede kent. Niet hoeft te vluchten voor geweld. Gewoon ’s avonds zijn hond kan uitlaten. Alle kinderen naar school kunnen. Je vrij kunt kiezen uit 36 politieke partijen. Altijd medische zorg voor handen is. De schappen van alle winkels altijd vol liggen.

Er zijn wel groepen die minder goed af zijn in Nederland. Bv mensen die lang in de bijstand zitten, met vaak dure zorg. En er zijn beroepen (zorg, politie) die best wel mager betaald worden. En natuurlijk is de AOW geen vetpot als je ernaast geen pensioen hebt opgebouwd. Maar is dat de schuld of taak van de overheid? Daar zit misschien wel de angel: zelfkritiek. “Wat heb ik er zelf aan gedaan?” Wie het hardst klaagt over de onveilige samenleving is vaak zelf de grootste aso. Op straat, tijdens demonstraties (Culemborg) of op internet. Vooral daar verliezen mensen de controle. Roepen of schrijven de vreselijkste dingen, onder het mom van vrijheid van meningsuiting.

Misschien zit er wel een grens aan onze verbale vrijheid . Omdat we er niet meer weten hoe er mee om te gaan. Daarbij aangespoord door populisten. Die zetten onze Trias Politica onder druk: politici (de wettenmakers) die onze rechters (de wettencontroleurs) belachelijk maken. Waardoor ook de politie (wettenuitvoerders) zijn werk niet kan doen door gebrek aan respect. In Rusland geeft Putín alvast een voorproefje hoe dat kan eindigen; één superministerie met daarin politie, veiligheidsdiensten en rechters onder directe leiding van de president. Dan is de Goelag Archipel niet meer ver weg. Ik ben ook erg bezorgd hoe Trump straks echt met Putín omgaat als het even anders loopt.

Het blijft onvoorstelbaar dat de Amerikaanse verkiezingen zijn gemanipuleerd door Rusland. En dat ook in West-Europa (inclusief Nederland) dezelfde middelen worden ingezet om onze maatschappij te ontwrichten. Hoe kan het dat wij niet in rep en roer zijn? Onze democratie wordt aangevallen! En wij maken ons wel druk over Zwarte Piet, maar ondergaan lijdzaam dat onze vrijheid wordt afgepakt?

Er is ook nog goed nieuws. Zeeman heeft de blauwe damesstring (art.nr 16599) teruggeroepen naar de winkel. Er zat teveel blauwe verfstof in. Ik ben niet verbaasd, want ik had al blauwe loopsporen op de kerstmarkt gezien. Dit non-nieuws haalde afgelopen week wel de voorpagina van de Telegraaf, maar de al gestarte beïnvloeding van ons verkiezingsjaar niet…

Wij zijn in rap tempo van een evenwichtig tolerant land aan het veranderen in een egoïstische schreeuw-samenleving. Waarin de waarheid of de feiten er niet toe doen. De hamvraag is wanneer we wakker worden uit deze nare droom. En weer gaan beseffen dat wij de lucky ones zijn die in een vrij en rijk Westers land zijn geboren. Ik denk dat het nog even duurt. Pas als het populistische alternatief niets meer blijkt dan een lege huls, gaan we realiseren wat we kwijt zijn geraakt.

Als je bent wakker geworden met een houten knar, heeft deze column niet geholpen. Toch wens ik je een mooi 2017. Er staat ons dit jaar heel wat te wachten, dus laten we er maar met een positieve mindset aan beginnen. Kan wel eens van pas komen…

lijstje

img_1456

1 thought on “Bye Bye 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *