Tijdpijn

Was het nou een uur terug of vooruit? En heb ik dan meer of toch minder geslapen? En weet iemand waarom we dit twee keer per jaar doen? Wat is het nut ervan? Poepen de koeien beter? Of is wintertijd bedoeld als verplichte winterslaap?

Okay, ik geef het toe, ik ben gewoon te laat. Tenminste, als jij vanaf 7 uur zit te wachten op een onsamenhangend setje woorden. Ik had gisteren een feessie, want vriendje Frank werd 50. Nog een jong pikkie eigenlijk en één van de laatste vrienden die toetreedt tot de woest aantrekkelijke 50+ club. Blij dat ik eindelijk zijn kids en familie weer eens heb gezien. Sommige vriendschappen lopen al 30 jaar en ontspinnen als een rode draad om een gezamenlijke tijdslijn. Gelukkig reed Marion terug, want na 12 bier draaide mijn tong plots 180 graden in mijn mond en kwamen er alleen nog bralklanken uit.

Dat komt omdat ik moe ben. Van het werken. Ja, die zag je niet aankomen, he? Ik had grote tijdsdruk om een nieuw project op te leveren en na weken van door buffelen is de deadline gehaald. En nou maar hopen dat het goed genoeg is, want dan ga ik samen met de familie van Roekel leuke cateringdingen doen in Arnhem. Ook al ben ik een echte Nimwegenaar, het kost me geen moeite om in Ernem geld te verdienen. Jammer is dan alleen dat ik telkens langs de muziekvissenkom moet rijden. Ach ja, verschil moet er zijn; daar treedt bakvissenidool Justin Pieper op en in het Goffertpark bands als Pink Floyd, U2 en de Rolling Stones. Enough said.

Het is alweer 10 jaar geleden dat ik vrijwillig van de apenrots ben afgestapt. En de voornaamste reden was tijdsgebrek. Altijd te weinig tijd voor de echt belangrijke dingen. Als ik ’s morgens om 6 uur de straat uitreed en een vuilniswagen blokkeerde de weg, wist ik al dat het een moeizame dag zou worden. Die 5 minuten konden mijn dag versjteren en mijn tijdschema verkloten. De godganselijke dag van hot naar her en pas om 19.30 uur het knisperende geluid van mijn oprit- grind weer onder de leasewielen. En dan was meestal mijn tekst op en Marion zat tegenover een kauwende mummie. Stapels parkeerboetes op tafel om continu “vuilniswagen”-tijd in te halen. Toen Marion en ik samen drie maanden sabbatical in Spanje hadden doorgebracht, was ik eruit. Werken was bedoeld om (goed) te leven en niet andersom.

Spanje helpt daarbij. Waar wij in Nederland geïrriteerd op ons horloge kijken als iemand een kwartier te laat binnenkomt (“we zijn maar vast begonnen..”), komt een Spanjaard uit beleefdheid altijd iets te laat. Zo spreken ze dat ook af: “Vengo sobre las 6! (Ik kom rond 6 uur). De nuance is klein maar essentieel; Het woord sobre betekent bijvoorbeeld ook ‘over’. Hij zal dus niet komen vóór of precies om 6 uur, maar erover heen. Kan ook half 7 worden. Deze tijdsinterpretatie zou ons leven in Nederland een stuk relaxter maken. Ik kom zakelijk meestal wel op tijd, want dat wordt verwacht. Het gevolg is dat iedereen reserve tijd inbouwt om maar op tijd te kunnen komen. Dat is dus echt verloren tijd, die je ook kunt besteden aan een powernap langs de snelweg of wat minder gehaast je vorige afspraak afraffelen.

Vandaar de titel tijdpijn. Het is geen bestaand woord, maar dekt voor mij de lading. Ik kan slecht tegen korte termijn stress. Mensen die met mij werken, weten dat en voelen het aankomen. Rondvliegende toetsenborden, zwevende mobiele telefoons, stuiterende muizen. Ik heb bewondering voor mensen die continu tien ballen in de lucht moeten houden. Ik krijg er pijn van in mijn kop. Tijdpijn. Want er is niets zo kostbaar als tijd. In ons drukke leven zijn er zelden momenten om even niets te doen. We kunnen het ook niet, want het voelt meteen als lanterfanten. Een schuldgevoel omdat je tijd verkwanselt.

Ik heb tegenwoordig wel tijd om even bij te lullen. Te vragen hoe het met je is. Tijd om naar mijn dochters te rijden om een beetje te helpen met de studie. En zeker de laatste tijd aandacht voor mijn ouders. Nu het nog kan. Want verloren tijd kun je nooit meer inhalen.

omgangsvormen-maandagmorgen-excuus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *