Doorrijden

Flabbergasted! Struinend naar een onderwerp voor mijn column, botste ik op een artikel in de Gelderlander. Letterlijk en figuurlijk botsen. De kop: Ouderen langer achter het stuur. Ik verwachtte een stuk over gevaren en toenemende ongelukken. Maar het tegendeel was waar.

Het is juist de bedoeling ze langer achter het stuur te houden. Met nieuwe hulpmiddelen. Zoals een speciale loep die op de bril gemonteerd kan worden. Zodat je toch nog een beetje kan zien. En dus gewoon de weg op kan. Waarom stond er ook bij: mobiliteit van ouderen is wenselijk. Als middel tegen eenzaamheid en afhankelijkheid. Zelden zulke bullshit gehoord. Zeker in een land dat altijd alle risico’s wil uitbannen. 1 slaapdronken Poolse vrachtwagenchauffeur die een rood kruis negeert. En dan een wegwerker doodrijdt. Afschuwelijk. Maar we gaan ook meteen nieuwe regels maken. Ik word daar zo moe van. Daarom ben ik juist over het langer oud-rijden zo verbijsterd.

Statistisch gezien zorgen de bejaarden voor een stevig aandeel in weg-overtredingen. Wel totaal andere dan de rest van NL (Niki Lauda’s). Meer dronken achter het stuur, geen gordel en te langzaam. En qua ongelukken : boven de 80 is de kans 4x zo groot dat er een dodelijk ongeval wordt veroorzaakt. Lees nog eens goed. 4x. Daar heeft Henkie Krol het niet over. Komt hem niet uit, qua populistisch gedrag. En nu willen we meer technische oplossingen gaan inzetten. Om de rij-leeftijd op te kunnen rekken. Sinds 1 januari 2014 is de verplichte medische keuring al opgeschoven naar 75. En daarna om de 5 jaar. Bizar. Als je op je 76e een Tia krijgt of heupproblemen, kun je nog bijna 4 jaar doorrijden.

Mijn oma reed tot dik in de 80 nog auto. Volstrekt onverantwoord, want haar zicht was links 15% en rechts 20%. Ze telde het maar bij elkaar op en vond 35% best OK. Haar dochters baalden, maar Oma kende alle artsen en werd steeds weer gematst bij de keuring. Toen er plots in het dorp rotondes werden aangelegd, ging het mis. Oma eindigde bovenop de rotonde tussen de begonia’s. Net geplant in een lief cirkeltje. Oma was boos, want waarom moest daar nu ineens een rotonde komen? Toen grepen de dochters in en werd Huissen weer veilig. Maar we zien het zelf elke dag om ons heen. Kinderen op de fiets die over het hoofd worden gezien. Invoegen op de snelweg met 40 km p/u. Plotseling afslaan zonder richting aan te geven. Gebeurt elke dag overal.

Ben ik er dan helemaal op tegen dat bejaarden auto rijden? Helemaal niet! Als je het nog goed kan. Ik snap ook de wil om zelfstandig te kunnen reizen. Naar de kaartclub rijden. Naar de kerk tuffen. Naar de Spar voor de boodschappen. Niet afhankelijk willen zijn of hulp moeten vragen. Maar een rijtest elke 5 jaar heeft meer zin dan een medische keuring. Omdat het meer zegt over de RIJvaardigheden. Je ogen kunnen nog goed zijn, maar je knie schiet telkens op slot. Toch lastig als je van het gas naar de rem moet. Als er een puberjochie van 13 plots oversteekt.

Stiekem zit ik toch na te denken over de technische hulpmiddeltjes. Zit misschien handel in, zoals bij de Nailhoover (prototype is nog te koop…). Bv een loopstok met een ingebouwd gaspedaal. Een stuursensor die trillende handen compenseert. Of Google-Glass met een plattegrond van je dorp voor je ogen. Met een straal van 10 km. Daarbuiten alles zwart. Laatste stop bij de bushalte naar het station. Moeten we wel van dat bizarre NS-betaalsysteem af, anders krijg je niemand in de trein. Ook veel techniek in de auto is niet de oplossing voor een generatie die moeite heeft met de TV-afstandbediening. Marion en ik zijn 2 jaar geleden in Spanje bijna vermorzeld onder een vrachtwagen. De ruziemakende bestuurders van de splinternieuwe auto snapten niks van alle opties. De high-tech auto stopte uiteindelijk 1 km vóór de afslag van de Autopista. Ik noem geen namen, maar bij deze lieve mensen stappen wij niet meer achter in de bolide. Ik ben niet suïcidaal.

Ik weet wel een oplossing. Gewoon wat meer oprechte aandacht voor deze generatie. En hulp als ze dat nodig hebben. Ophalen en wegbrengen. Dus Mam, ik beter mijn leven, je kunt op mij rekenen. Ik duw wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.