The Great Reset

Laat je niet misleiden door de titel of de foto. Ik ga geen wappies afzeiken of het Ons-Kent-Ons-feestje in Davos belachelijk maken.

Afgelopen weekend heb ik in Spanje uitgebreid mijn verjaardag gevierd. Misschien wel een tikkeltje overdone, want de hersteltijd was langer dan normaal op mijn leeftijd. Dus toen we maandag met zijn allen terugvlogen, had ik in mijn agenda al ruimte vrij gemaakt. Om mezelf gemotiveerd te gaan onderwerpen aan een gedisciplineerd programma om fitter, gezonder en slanker te worden.

Velen zullen denken: leuk, hij gaat weer naar Pleun. Deze jongedame heeft mij 10 jaar geleden als meedogenloze diëtiste 8 maanden onder streng regiem 12 kilo laten afvallen. Maar ze zijn alle 12 stiekem terug gekomen en hebben er nog 2 meegenomen. Het zijn net sluipmoordenaars, want vermomd als calorieën gaan ze in al mijn favoriete etenswaren zitten. Om zich daarna razendsnel vast te klinknagelen aan de binnenkant van borsten (85C) en buik (skippybal).

Er wordt besmuikt beweerd dat ik toch echt zelf verantwoordelijk ben voor deze interne burgeroorlog. Ik beroep me dan meestal op mijn jeugd (grenzeloos snoepen en snaaien was de norm), mijn bouw (zware botten) en mijn werkstress (geen tijd om gestructureerd te leven). Dat elk pondje door het mondje gaat is de irritante tekst van jaloersmakende magere breinaalden, die zelfs van een zak Croky Chips (in 2min 13sec) of een zakje Venco katjesdrop (35 snelwegkilometers) geen grammetje aankomen. Met zulke genen kan ik het ook!

Dinsdagmorgen om 8.30 uur had ik de intake bij Sanafit. Hun programma is er op gericht vooral je lichamelijke fitheid, lenigheid en spierkracht te verbeteren. Het wordt ondersteund door een slim digitaal systeem, waardoor elk van de 8 apparaten in het circuit je meteen herkent en zich instelt. De 0-meting viel niet eens tegen. Wellicht is het regelmatig tennissen en golfen ergens goed geweest. Er was wel wat onbalans, gemiddeld bleef ik qua bio-leeftijd rond de 55 hangen… Voor de duidelijkheid, het gaat daar niet om gewicht hè?

Om af te vallen ga ik niet crashen of vegeteren. Been there, done that. Er zijn een paar knoppen waar ik aan ga draaien. De belangrijkste: Intermittent Fasting. Dat deed ik al een beetje, maar nu zijn de kaders spijkerhard: 8 uur eten -16 uur alleen drinken. Dus mijn ontbijttijd (meestal rond 11.00 uur) betekent laatste hap naar binnen voor 19.00 uur. Het is goed te doen en zorgt er vooral voor dat ik ’s avonds niet meer in de snaailaai duik om gulzig iets zouts naar binnen te frotten. In Spanje is Intermittent Fasting helemaal goed te doen omdat ‘s middags warm wordt gegeten en ik dan makkelijker de dag doorkom.

De 2e eetmaatregel is lastiger: koolhydraat-arm eten. Ik eet vaak zonder handrem, maar vooral veel koolhydraten. De eerste dagen van deze week veroorzaakte de vermindering van koolhydraten een licht duizelig en slaperig gevoel, want het zijn voornamelijk suikers (glucose) die dan ontbreken en waar mijn lichaam erg aan gewend is. Qua boodschappen is het ook een financiële uitdaging, want de alternatieven zijn fiks duurder. Maar basta pasta.

Ook alcohol is een potentiële boosdoener. Gelukkig drink ik zelden doordeweeks en steeds minder in het weekend, goede feestjes uitgezonderd. De keuze is dus om nu maximaal één dag in de week alcohol te drinken. Dat is dan meteen mijn SAS-dag (Schijt Aan Sonja) en mag ik ook eet technisch minder streng zijn. Ik mag ze niet opsparen, die SAS-dagen om dan een week los te gaan. Beter van niet..

Het eerste gewin is natuurlijk kattengespin, maar ik viel deze week meteen 2,5 kilo af. Het kunnen ook de 2,5 liter Gin-Tonic van zaterdag zijn, maar weg is weg. Ik heb 3x het fitness-circuitje gedaan, 1x getennist en 2x lang gewandeld. De kop is eraf, de wil is er en ik heb natuurlijk een thuisfront dat dolgelukkig is. De grote angst van Marion en dochters is dat mijn ongezonde levensstijl ineens schade aanricht. En hoewel ik het motto “Liever te dik in de kist, dan een goed feestje gemist” best omhels, ligt er nog een mooie fase voor de boeg.

De aankomende tijd zullen er verborgen tekens (bv. -1 of +0,5) in mijn column te vinden zijn. Zo houd ik jullie op de hoogte. The Great Reset has started.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *