2023? Wat wordt het?

Eindhoven Airport, zondagmorgen 1-1-23 , 05.30 uur. Het korte nachtje werd lichtelijk onderbroken door wat geknetter en geknal rond 00.00 uur. De wekker stond om 03.30 uur.

Kranenburg is meestal met Oud en Nieuw een oase van rust en discipline. Toch wel typisch Duits; vuurwerk mag ook hier weer, maar het is niet zo beladen als in Nederland. De afgelopen dagen zijn de Duitse grensdorpen Wyler en Kranenburg onder de voet gelopen door knallustige Nederlanders. Kofferbakken vol zwaar spul werden naar Nederland gesleept. 99% van al het vuurwerk gaat naar Nederlandse vaders die hun 6-jarige zoontjes uitleggen hoe leuk het is om voor een paar honderd euro de lucht inschieten. Om daarna te klagen over de hoge energieprijzen.

Je snapt het al; ik vind vuurwerk niks en zonde van het geld. Ik ben ervan overtuigd dat het over een jaar of 10 niet meer is toegestaan om zelf vuurwerk af te steken. Dat is het dit jaar in 23 steden al niet, maar we hebben nou eenmaal een groep in onze samenleving die zich nergens iets van aantrekt. Pak’m beet 10%, maar wel agressief prominent aanwezig. En nu Zwarte Piet langzaamaan is uit gefaseerd, klampen ze zich vast aan de volgende onhoudbare traditie: ongecontroleerd knallen.

Je zult als doodmoeë 1e hulp-arts na 2 zware Covid-jaren met overwerk en onderbezetting vannacht maar weer afgeknalde vingers hebben moeten aannaaien aan een dronken, agressieve aso. Het is goed dat ik geen arts ben. Want ik had zo’n losse vinger recht vooruit op zijn voorhoofd genaaid, met een lichte boog naar boven. En misschien eronder nog stiekem een tatoeage geplaatst: ik ben een rund….

2022 was voor mij geen geweldig jaar. Dat kan je wel eens hebben, er is gelukkig niks ernstigs gebeurd. Het is vooral zakelijk een pittig jaar geweest. Nog herstellend van de Corona-impact en de schandalige afhandeling van NOW-gelden, kwam er een ongekende personeelscrisis (tekort en ziekte) overheen en daarna werden de gevolgen van de oorlog in Oekraïne overal voelbaar. Voor ons bedrijf betekende het 10% inkoopstijging, die in de loop van het jaar moeizaam gerepareerd kon worden. Maar ook kneiterhard gegroeid en daarom ook veel vertrouwen in 2023.

Maar wat gaat 2023 ons land brengen? Krijgen we de energieprijzen onder controle? Blijft de overheid eindeloos compenseren, om daarna de kosten weer te verhalen via belastingen bij bedrijven? Ik blijf het best bijzonder vinden: bij elke crisis of kostenstijging springt de regering bij, bang voor boze burgers, die de boel gaan saboteren of blokkeren. Natuurlijk zit daar een economisch belang bij, want we willen vooral weg blijven uit een recessie. Maar waar stopt overheidssteun en begint de eigen verantwoordelijkheid? Niet de lasten, wel de lusten?

Ik ben er best van overtuigd dat er een grote (zwijgende) meerderheid is in Nederland die voor rede vatbaar is. Die bereid is om offers te brengen voor een betere samenleving. Die niet bij alles lopen te schreeuwen en protesteren, maar snappen dat er soms onplezierige maatregelen genomen moeten worden. Die m.b.t. asielbeleid geen last hebben van het “not in my backyard”-syndroom. Die bereid zijn minder vlees te eten als dat beter is voor het milieu. En die klimaatverandering en stikstofproblemen niet afdoen als een fabeltje. Maar we horen ze bijna niet.

Laten we ons land gijzelen door een hardnekkige minderheid (10% ?) die van alles eist, maar zelf nergens verantwoordelijkheid voor neemt? Die overal tegen protesteren, maar geen fatsoenlijk alternatief hebben? Of het alleen maar over één onderwerp hebben, terwijl onze samenleving veel complexer is dan een pensioenwetje?

Hoe ontevreden we ook zijn over onze politieke leiders (en ik voorop), we hebben weinig tot geen corruptie. Rutte is niet honderden miljoenen rijker geworden van 10 jaar aan de macht. Zoals Orbán of Poetin. En hij heeft ook geen opdracht gegeven om de 2e kamer aan te vallen, zoals Trump eigenlijk deed.

Dus kunnen we wat meer tevreden zijn óf worden? Blij met wat we wel hebben, in plaats van zeiken over wat er niet is? En mogen we mensen aan gaan spreken op hun gedrag? De aso’s en vechtersbazen van afgelopen nacht hard aanpakken, omdat ze politieagenten en hulpverleners bekogelen en aanvallen?

Ik ben erg toe aan een vrolijk jaar. Met leuk nieuws en blije mensen. Doen jullie mee?

geintje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *