De Breiclub

Vorig weekend is het WK in Qatar van start gegaan. Ik weet niet of het met mijn vorderende leeftijd te maken heeft, maar ik ben zelden zo ongeïnteresseerd in een toernooi gestapt. Er zijn genoeg redenen aan te geven: we hebben 10 jaar de kans gehad om de corrupte keuze ongedaan te maken, we moeten ineens in de winter spelen in plaats van hartje zomer met volle terrassen, ik heb een pesthekel aan die arrogante van Gaal, er is 300 miljard verbrast om patserig te showen dat met geld alles te koop is en duurzaamheid dan nul prioriteit heeft.

Na het eerste mazzelpotje tegen Senegal, was er vrijdag weer zo’n typisch Nederlands potje. Te weinig inzet, te defensief, te slap. Ik had in de kroeg met het voetbalteam van Marloes meegedaan aan de pool en als enige geen overwinning voorspeld, maar 1-1. Ik heb het einde niet afgewacht en ben net als al die Qatari lekker bijtijds naar huis gegaan. En als we toch nog in de volgende ronde komen, worden we afgetroefd door een simpel voetballand dat met het mes tussen de lippen het gras opvreet. Japan, Australië, VS, Servië. We hebben niets te zoeken in die proleten-zandbak.

Woensdag was zo’n dag dat mijn vertrouwen in de medemens ernstig op de proef werd gesteld. De beoogde noodopvang in Someren was in brand gestoken. Aankomende week zouden er 450 vluchtelingen (vooral gezinnen met een goede kans op een verblijfsvergunning) worden ondergebracht. Er was al een tijdje een felle groep van 288 mensen uit Someren die tegen de komst protesteerden, want ze vonden 2,5% extra bewoners veel te veel.

Een dame uit het groepje van 288 werd geinterviewd. Ze woont in de buurt en durft straks de hond niet meer uit te laten, want: “weet je nog wat er met Marianne Vaatstra is gebeurd?” Toen de verslaggever uitlegde dat deze Friese jongedame in 1999 niet door asielzoekers (wat jarenlang was geroepen) was vermoord, maar door de lokale boer die dicht bij Marianne woonde, zei de dame: “oh dat wist ik niet, maar je snapt wat ik bedoel.” Tegen zoveel domheid en ongefundeerde angst is geen argument opgewassen.

De vraag is: wie steekt zo’n opvang in de fik? Wie ben je? Wat denk je? Waar is het fout gegaan in jouw leven? Met welk recht steek je andermans spullen in de hens? Waarom speel je voor eigen rechter? Wat voor een sticker heb je op je auto? Wie heeft jou lopen opfokken om dit te doen? Heb je kinderen? Ben je wel eens aangesproken op je gedrag? Ben je trots op je actie?

Maar gistermorgen klaarde mijn wereld op. Traditiegetrouw lees ik dan eerst uitgebreid de zaterdagedities van 4 kranten. En tussen alle mineur over Oekraïne, Matthijs van Nieuwkerken, stikstofuitkoop en slavernij-excuses stond een artikel met als titel: “Blij dat ik brei; de breiende man moet uit de kast durven komen.” Ademloos heb ik het artikel verslonden. Op zoek naar een rustgevende hobby voor de lange winteravonden. Ik heb het gevonden en ben om; ik ga breien!

Er blijkt nog een taboe te rusten op breiende mannen in de trein, maar ik ga hartstochtelijk meehelpen om breien uit de schaamtehoek te halen. Door jullie te motiveren en te abonneren op You Tube kanaal Pera Pasha (voor haken) of Mr. Knitbear (voor breien). Of samen te carpoolen om donderdags naar het brei-café in Schoonhoven te gaan. Men Only hè? De brei-scène wordt al jarenlang gedomineerd door grijze oma’s die geen inmenging dulden. Hun landelijke leidster Babette onderdrukt net als haar grote voorbeeld Gianni Infantino van de FIFA elke vernieuwing of democratische verandering. Het heeft tot een onacceptabele discriminatie van oprechte, breiende mannen geleid. Maar genoeg is genoeg, we pikken het niet langer.

Ik ga me specialiseren in zelfgebreide sokken van hoogwaardig katoen, geplukt door mensen met een arbeidshandicap op de zuidelijke heuvels van de streek Rangpur in Bangladesh, dicht tegen Nepal. Vanaf 2023 zijn ze te bestellen, in regenboogkleuren, in de maten L tot 4XL. Ik zou het leuk vinden, desnoods anoniem, om af en toe een breitje te leggen met iemand. Stuur maar een berichtje. Mag ook een PB zijn. Dan haak ik je aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *