Granada

De timing was goed. De weersverwachtingen voor dit weekend in Nederland kondigden guur herfstweer aan en dus ryanairden wij richting Malaga. Met als voornaamste doel een stedentripje naar één van de Andalusische parels.

We zijn er al een paar keer geweest, in Granada. Met een kwart miljoen inwoners is het zeker niet klein, maar vergeleken bij Sevilla, Cordoba en Malaga aangenaam overzichtelijk. Ik denk dat velen van jullie er wel eens geweest zijn, want de grote trekpleister la Alhambra staat steevast in top 5 van meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje, met 2,7 miljoen bezoekers. Bovenaan natuurlijk nog steeds mijn doopkerkje in Barcelona.

Elke route door Andalusie brengt je langs prachtige vergezichten, glooiende olijfboomvelden of dorre woestijnlandschappen. Wij kozen voor de kustweg om ook een bezoekje te brengen aan Frigiliana, een oud wit dorpje in de bergen en veel minder toeristisch dan bv. Mijas. Na een vorstelijk ontbijt reden we relaxed met de geleende auto van Bart en Isabel door, onderweg de net besneeuwde toppen van de Sierra Nevada bewonderend.

Klokslag 13.00 uur bestelden wij bij Rollo de eerste drankjes en tapas, in de schaduw van de kathedraal. Ook Granada heeft de mooie gewoonte om bij elk drankje een huisgemaakte tapa te serveren, dus als je maar lekker door drinkt krijgt je nooit echt honger. De zoektocht naar de parkeergarage van het hotel was zenuwslopend; we mochten alleen geauthoriseerd, in bloktijden, door het oude centrum slalommen zonder navigatie en met de typisch Spaanse krakkemikkerige omschrijving als houvast. We hadden 4 verschillende codes nodig: voor de poort, voor het sleutelkastje, voor de lift waar de auto in verdween en een aparte code om als voetganger het doolhof weer te verlaten. Ben benieuwd of de auto straks tevoorschijn komt. Anders koop ik één van de toeristische Aladdin-toverlampen die hier overal te koop zijn.

We werden wel vorstelijk beloond, want we zaten in het hart van de wijk el Albaícin, de oude Arabische wijk aan de voet van Alhambra. Granada is lang de hoofdstad van een belangrijk Islamitisch koninkrijk geweest en dat zie en merk je overal. Na de Reconquista door het katholieke Spaanse hof eind 15e eeuw, verdwenen de Moren en de Joden, maar niet de sfeer en cultuur. En gelukkig zijn de mooiste gebouwen, waaronder la Alhambra, bewaard gebleven en niet in blinde, devote godsdienstwaanzin verwoest. 

Het kan geen toeval zijn dat we bij de namiddag borrel in een klein kroegje aan de praat raakten met eigenaar Hassani. Hij belichaamt eigenlijk de cultuur van de Moren uit vorige eeuwen. Welbespraakt, vriendelijk, gastvrij, erudiet, met roots in Algerije. Al snel raakten we via hem in gesprek met een gepensioneerde Française, een reislustige Braziliaan, een local die gestudeerd had aan het Conservatorium in Den Haag, aangevuld met Spanjaarden uit alle windstreken. Toen iedereen weer weg was, schonk Hassani nog wat in en zei de filosofische woorden: “ik sluit de dag altijd af zonder ballast, om de volgende dag zonder vuilnis te kunnen beginnen.”

Hij tipte ons ook voor een incrowd flamenco-show, ergens om de hoek in één van de nauwe steegjes bovenin El Albaícin. Het begon zoals gebruikelijk in Zuid Spanje een uurtje later dan aangekondigd, maar de 25 bezoekers in het piepkleine zaaltje kregen een fantastische show te zien. Er zijn veel stromingen Flamenco-muziek, maar deze bestond vooral uit Sevillanas en Malagueñas. De prijs voor de show was €15,=, de wijntjes €1,= per glas. Tegen middernacht stapten we overdonderd de vrieskou in, namen nog een laatste drankje (met als tapa een megabord tuinbonen met ham) en vielen als een blok in slaap.

Vandaag proberen we de laatste must sees van Granada te bezoeken. Het Alhambra hebben we al vaker gezien en is over een paar jaar, als de Alzheimer Light verder heeft toegeslagen en de herinnering heeft vervaagd, weer aan de beurt. We sluiten het bezoek aan Granada af met een lunch bij Vinos y Rosas, ook een tip van Hassani. 

De kleinschaligheid in combinatie met veel cultuur maakt Granada een heerlijke weekendbestemming. Deze Andalusische dame heeft vriendelijke elegantie. Ze wil je graag ontmoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *