WK Pijproken

Heel vaak worstel ik op zaterdagavond nog met een onderwerp voor mijn column. De wereld is in een treurig fase beland waar we maar niet uit ontsnappen. Negativiteit, pessimisme, chagrijn en asociaal gedrag overheerst. In die neerwaartse spiraal zoek ik naar aanknopingspunten om mijn aangeboren optimisme te blijven activeren.

Maar op de dag dat het kabinet wegloopt uit een belangrijk debat omdat een koekwous wartaal uitslaat, Poetin dreigt met kernwapens en Italia zich opmaakt voor een forse ruk naar extreem rechts, stond er op pagina 7 van mijn krant een artikel waar ik helemaal blij van werd. Alle stress vloeide weg, toen ik het verhaal las van de broers Jan en Piet Hein Both uit Rotterdam, met als subtitel: “alles draait om techniek en stressbestendigheid.”

De broers uit Rotjeknor doen mee aan het WK Pijproken volgende maand in Instanbul. Vol vuur (..) spraken ze over de voorbereiding, de oefensessies, de training, de regels, het protocol. Ik heb alles 5 keer opnieuw gelezen en elke keer weer stroomde oneindige golven van vrolijke lichtheid door mijn lichaam. Jan mag zich Grootmeester Pijproken noemen, omdat hij meerdere keren Nederlands Kampioen in de klasse +90 minuten werd en ook het NL-duurrecord in handen heeft: 1 uur 57 minuten!

De spelregels zijn keihard: 3 gram tabak krijg je en dan mag je zelf kleiner snijden, schoonmaken, boomstammetjes eruit halen. Daarvoor krijg je max. 5 minuten en daarnaast krijg je 2 lucifers om de fik erin te steken. En dan komt het moment suprême: “de eerste trek is het belangrijkst.” Want als je slecht begint “loop je de kans op een vastloper en dan kan je naar huis”.

Broer Piet Hein is iets minder getalenteerd en heeft zich meer gestort op het Dordts Pijprokersgilde, waarvan hij archivaris is. Kortgeleden was het 40-jarig jubilieum en werd er uitbundig gerookt en een ode gebracht aan de beschermheilige Sint Nicotinus (dit verzin ik niet!). En nu dus op naar Instanbul. Zelf de reis, het hotel en het eten betalen. De hoofdprijs? Een beker en een paar pakjes pijptabak. Wat een culthelden, die Jan en Piet Hein. Ik ga zeker de mistige You Tube filmpjes van de finale in Istanbul bekijken.

Ik weet wel waarom ik er zo blij van word: deze mensen hebben de gave om volledig op te gaan in iets kleins. Wat jij en ik misschien triviaal of kneuterig vinden. Hun hobby of passie maakt dat de harde dagelijkse werkelijkheid waarschijnlijk niet blijft plakken. Alsof de tabaksgeur in hun kleding een laagje teflon heeft aangebracht, waardoor alles van hen afglijdt. God, wat kan ik daar naar verlangen. Ik heb ook een mateloze bewondering voor vergelijkbare sporten: WK Curling. WK Stokpaardenrijden. EK Konijnen-hop (meer info op www.graswortels.org ) WK Extreem Strijken. WK Teen Worstelen.

Zelf heb ik doodnormale hobby’s die bij mijn leeftijd passen: tennissen, golfen, reizen, goed eten en lekker drinken. Maar niet op WK-nivo. Als er een WK zou zijn voor -Boos Naar Domme Weggebruikers Kijken- deed ik geheid mee voor de prijzen. Ook in de Champions League -Blouses Express Niet Op Kleur In de Kledingkast Hangen- kan ik moeiteloos de kwartfinales halen. Nog een kanshebber: -Auto Niet Wassen Tot Hij Wordt Uitgeleend-.

In plaats van een hobby uitoefenen, lig ik meestal ’s avonds afgepeigerd op de bank. Het zijn hectische weken in cateringland, waar het personeelsgebrek én de extreem hogere inkoopkosten moeiteloos de ellende van de Corona-crisis overtreffen. Dan kijk ik naar series als : ‘We zijn er bijna’, met hetzelfde type hoofdrolspelers als mijn Pijprokers Jan en Piet Hein. Druk met het plaatsen van de caravan, luifel uitklappen, wijntje inschenken en liedje voorbereiden voor de Bonte Avond. Jaloersmakende eenvoud met als enige spelbrekers teveel vliegen op een camping, een kapotte bougie of een lauwe koelkast.

Om de week af te sluiten komt hier de mooiste app van de afgelopen tijd, van ene Marijke Groot. Haar fragiele moeder kijkt naar de uitvaart van Koningin Elizabeth en appt haar: ”van mij hoeft het tegen die tijd allemaal niet zo uitgebreid hoor”. Daarna liggen ze allebei in een deuk. Fijn als we het leven wat lichter, draaglijker kunnen maken. Misschien ga ik wel pijp roken. Of heeft iemand nog een andere, bijzondere hobby waar ik bij aan kan sluiten? Ik hoor het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.