Geschikt  /  Ongeschikt

Ik heb het altijd een mooie reclame gevonden, die van Defensie. Ze laten zien hoe iemand een situatie oplost en daarna komt de tekst geschikt/ongeschikt in beeld en wordt er een vinkje gezet wat van toepassing is. Laten we dat vandaag eens projecteren op de hoofdrolspelers in het nieuws.

Geen gemakkelijker begin dan met ex-Schipholbaas Benschop. Ik verwarde hem in het begin qua naam nog weleens met Boy Bensdorp, de ranzige snackbarhouder uit Waldolala, de cultshow show van Sjef van Oekel begin jaren ’80. (https://www.youtube.com/watch?v=R3QHIfodLGg). Maar Dickie Benschop is één en al kakkerige keurigheid, die kronkelend in het old boys network, altijd heeft gezorgd dat er ergens weer een baantje vrijkwam. Dat is best knap als je je realiseert dat hij campagneleider leider was van de PvdA, die Melkert moest lanceren tegenover wijlen Pim Fortuyn. Ondanks deze dramatisch verlopen verkiezingen (van 45 naar 23 zetels) lobbyde Dick zich daarna overal naar binnen, maar zelden langdurig succesvol. Toch werd ie baas van Schiphol.

Natuurlijk is de chaos op Schiphol niet alleen zijn schuld, al is hij nu Kop van Jut. Al decennia plaatst de politiek Schiphol op een onterecht voetstuk. “motor van de economie”, “groeien voor de toekomst”, “internationaal aanzien”, “onze nationale trots”. En nu zijn wij de risée van de vliegwereld. Niemand wil meer op deze “belangrijke zakelijke hub” landen. Je mist je vlucht, je bagage of je slaap. En dan helpt het niet dat je zover van de realiteit af staat als Benschop om te realiseren dat het intrekken van de zomerbonus van € 5,= per uur meteen betekent dat alle beveiligers weer pleite gaan. Die krijgen elders namelijk 17% loonsverhoging de aankomende 2 jaar.

En zo gaan we van de ene lobbyist naar de andere: Swiebertje van der Lienden. Met alles wat er van de week naar buiten kwam (rapportje van Deloitte van €6 miljoen zonder veel nieuwe dingen) gaat hij met zijn graaigedrag wegkomen, let maar op. Tuurlijk heeft hij de boel belazerd, maar als de minister al zegt dat ze wel wisten dat er winst gemaakt zou worden (maar niet hoeveel), gaat geen rechter tot een veroordeling komen. Is het een eikel? Ja! Is dat strafbaar? Nee! Want dan moeten er ineens 4 miljoen mensen achter de tralies.

Wat het gênantste van alles is: het had niet gehoeven. Er was al genoeg, we hadden de ondeugdelijke vriendjes-meuk van Swiebertje niet meer nodig. We hebben nog honderden miljoenen onnodig aan beschermmiddelen uitgegeven uit politieke angst. Schijtlijster-gedrag, in het geval van Swiebertje. Ook zo’n politieke lobbyist, die iedereen kent en waar iedereen bang voor is. Misschien moeten we Swiebertje zijn poen laten houden. Hij heeft toch geen leven meer, maar dan kan hij ook voor zichzelf zorgen en uit de buurt van iedereen blijven. Er komen binnenkort weer wat luxe villa’s vrij op de Krim, misschien een mooie plek?

Want € 9 miljoen is wel geld, maar voor € 220 miljoen aandelen KLM kopen is nog erger. Onze minister van Financiën Kaag deed dit in augustus van DIT jaar, tot verbijstering van iedereen inclusief de KLM zelf. Misschien heeft ze ook wel een potje over om Tata Steel in leven te houden? Of om Shell te subsidiëren om te  blijven boren naar olie in de Waddenzee? Of Dacia (als enige automerk zonder elektrische variant) te helpen om benzinemotoren te blijven ontwikkelen? Want het is toch van de zotte dat we nog belastinggeld uitgeven om oude, vervuilende industrieën in leven te houden?

Wie zeker wel geschikt is, is die anonieme Nijmeegse vrouw van rond de 35 die deze week zonder nadenken bij een schietpartij ertussen sprong om de dader weg te jagen. Die dader had toen al een 73-jarige man die ook wilde helpen in zijn arm geschoten. Wat een helden allebei. Terwijl bijna heel Nederland tegenwoordig wel oppast om ergens iets van te zeggen. Daardoor krijgen de aso’s, de criminelen en de harde schreeuwers steeds meer de overhand. En duikt de zwijgende meerderheid weg. Maar niet deze twee: hun spontane, misschien gevaarlijke reactie zegt eigenlijk: tot hier en niet verder.

Kunnen we daar met zijn allen een voorbeeld aan nemen? Ons niet meer laten wegjagen, wegduiken of de ogen sluiten? En samen ervoor dat Nederland weer een sociale samenleving wordt? Of zijn we al te laat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.