ELISA WAS HERE

Met diepe bedroefdheid hebben wij kennis genomen van het totaal onverwachte overlijden, in de kracht van haar leven, van de door ons intens geliefde koningin Elizabeth. Namens directie, medewerkers en aandeelhouders van het conglomeraat Vroeg Op Zondag willen wij vandaag graag stil staan bij haar inspirerende en visionaire levenswijze.

Al op zeer jonge leeftijd was Liz zich bewust van haar rol als lichtend voorbeeld. Met haar eigen stoomboot reisde ze alle werelddelen langs, om koloniën te bezoeken en dankbaar het applaus en adoratie van haar zwarte onderdanen te ondergaan. Nimmer verlaagde zij zich tot het aanbieden van excuses. Haar voorgangers hadden weliswaar deze onderontwikkelde gebieden laten beroven van alle rijkdom, maar dat was al eeuwen het grondrecht van een superieure overheerser.

Ook in haar moederschap was Lizzie een rolmodel. Haar drie zoons en dochter werden met liefde en aandacht opgevoed, om zich te ontwikkelen tot trouwe dienaars van de kroon. Andrew, Charles en Edward groeiden op tot bescheiden en geliefde mannen, altijd nederig en zich volledig bewust van hun privileges. Helaas trouwden ze soms met achterlijk plepse dames als Diana en Fergie. Maar met volledige discretie en onder auspiciën van hun moeder hervatten zij hun leven en namen zij hun publieke taken serieus, waarbij met name Andrew zich volledig richtte op lastige pubermeisjes.

Na het overlijden van de te volkse Diana heeft Lillibet niet meegehuild met de wolven in het bos en haar onderdanen laten zien dat je je soms moet vermannen en niet te emotioneel moet reageren op kleine tegenvallers. Haar kleinzoons zijn haar tot op de dag van vandaag dankbaar dat ze voorop mochten lopen in de rouwstoet door London, want daarna ben je meteen klaar voor een toekomst zonder overdreven moederliefde.

Haar zo kenmerkende zuinigheid heeft ervoor gezorgd dat de jaarlijkse bedrijfskosten om het imperium draaiende te houden slechts 103 miljoen pond bedroegen in 2021. Het is dan ook volkomen terecht dat haar Koningshuis vrij is gesteld van inkomsten- of vermogensbelasting, want haar geschatte privé-vermogen blijft net onder de 1 miljard. Gelukkig vallen de kosten van het 32 auto’s tellende wagenpark (waarde € 21 miljoen) en het onderhoud aan de bedrijfswoningen onder de jaarlijkse zorgbijdrage van de Britste belastingbetaler. Haar handtasjes trouwens ook.

Vooral haar liefde voor de natuur en dieren maakte Beth intens geliefd. Het met uitsterven bedreigde hondenras Corgi werd door haar gered. Deze mislukte kruising tussen teckel en cockerspaniel kan alleen op kort gemaaide grasvelden uit de (te korte) voeten, maar werd door Her Royal Highness zo populair dat ze tegenwoordig als statussymbool op een voetstuk voor de West Minster Church in hartje London staan. Zo is een hondenras, een worst op poten, gedoemd tot uitsterven, weer herrezen uit zijn as.

London Heritage Quarter’s Platinum Jubilee Corgi Trail, Victoria BID

Ook met haar jaarlijkse bezoek aan het White Privilege evenement Ascott Races gaf Lies blijk van de juiste mix tussen traditie en dierenwelzijn. Paardrijden was haar passie, paardenfokken haar hobby, paardenvlees haar nachtmerrie. Ze gaf ruiterlijk toe dat ze meer vertrouwen had in haar paarden dan in de 15 Engelse premiers die in de loop van de jaren op de thee kwamen. Dat bezoek was onderdeel van het verfoeide democratische stelsel waarin het aardse volk mocht kiezen wie er hun land ging besturen. Terwijl het eigenlijk al 1000 jaar haar taak en van haar overleden familieleden is.

Queen Liz laat een enorme leegte achter. Wij zullen haar gevatte en moderne speeches missen, waarin ze meeleefde met de struggels van haar volk. Ze sprak Boris Johnson openlijk aan op zijn lieggedrag en spoorde hem aan (net als Willem Alexander bij Rutten) om eerlijk en integer zaken op te lossen. In de Oekraïne-oorlog was ze de eerste om Poetin te veroordelen en tijdens de huidige energie-crisis draaide ze als eerste de verwarming omlaag in al haar paleizen en kastelen om kosten voor de belastingbetaler te beperken. Ze was een vrouw van en voor het volk.

Wij van Vroeg Op Zondag hebben het volste vertrouwen in haar opvolger, zoon Charlie. Zijn gebrek aan ervaring hoeft geen belemmering te zijn, omdat Karel gezien zijn jeugdige leeftijd nog jaren kan groeien in zijn rol als monarch. Wij zien zijn eega Camilla nu al als hartverwarmende en verbindende factor naar het gewone volk, als de nieuwe Moeder des Vaderlands.

De Koningin is dood, lang leve de Koning

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.