Shoppen

Geen Ter Apel hier vandaag. Afgelopen week is alles al gezegd. Youp van ’t Hek had gisteren als titel voor zijn column ‘Ter Apelpokken’ en legde een treffend verband met 3e Wereld toestanden. Schaamte is voor mij het meest passende gevoel. Ook omdat ik iets te vaak Eigen Volk Eerst hoor..

Terwijl de hoge temperaturen aanhouden, de regen uitblijft en de stikstof lekker rond dwarrelt, is langzaam de vakantieperiode voorbij en begint de dagelijkse sleur weer. Onze business is alweer lekker druk, de snelwegen lopen ook weer vaker vast, de personeelstekorten worden overal steeds voelbaarder.

Ik vermijd winkelstraten, woonboulevards en die Zweedse Möbel-Fröbel Hut als de pest. Maar soms, heel soms loop ik gedwee achter Marion aan als het niet anders kan. Omdat bv. mijn matras na 12 jaar gekreun om mijn gewicht op te vangen totaal uitgeput en ingezakt ligt weg te kwijnen. We kwamen terecht bij Nachtrust op een stille maandagmorgen. Rond die tijd kom ik nl. zo min mogelijk andere mensen tegen en loopt Marion niet het risico dat ik van de koopstress stiekem de winkel uit stiefel om mezelf op de achterbank van de auto uit zicht te verstoppen.

Een vrolijke kopie van Mr. Humphries (“Are you free?”) huppelde ons tegemoet, achtervolgd door zijn Franse bulldog Prince. Rein, zo heette de vriendelijke vent, kan in elk script meedoen als dé stereotype beddenverkoper. Er viel alleen niet zo veel te verkopen. Ik wilde dezelfde Tempur-matras, dezelfde maat, dezelfde dikte. Het kostte uiteindelijk meer tijd om de koffie op te drinken dan het hele verkoopproces. Bon invullen, korting regelen, afrekenen, hond aaien, naar buiten. 22 minuten. Net binnen het tijdslot. En geen storende factoren zoals andere klanten. Top!

Hoe anders verliep gisteren de zoektocht naar een nieuwe printer. Met in de achterbak het heerlijke geritsel van een paar kakelverse, levende Noordzee-krabben en hyperactieve Canadese Kreeften reden we de parkeergarage van winkelcentrum Dukenburg in Nijmegen binnen. De enorme troosteloosheid  van een vervallen en half leegstand winkelcentrum met her en der plukjes verdwaalde bezoekers met opvallend veel rollators en scootmobiels voelde naargeestig aan. Ook de namen van de winkels (Kapsalon de Gouden Schaar, Lunchroom bij Jan, Zonnestudio SunSpecial) waren niet bepaald opbeurend.

In de kolossale BCC, een doolhof van electronica-shit, vonden we best snel het juiste apparaat. Omdat je anno 2022 juist nog naar een winkel gaat voor service, advies of tastbaarheid, probeerden we een medewerker te schaken. Dat bleek niet mogelijk. Eentje was druk met het voordoen en uitproberen van een nieuwe stofzuiger zonder snoer aan een bejaard echtpaar, een ander stond 15 minuten lang de werking van een HDMI-kabel aan een slonzige, ongeïnteresseerde moeder met 2 schreeuwkids uit te leggen, de 3e zei blasé “hallo” toen ik haar aansprak en liep zonder uitleg meteen door naar het magazijn om niet meer terug te komen. Volgende keer maar weer online bestellen..

Begin augustus, met een buitentemperatuur van 33,5 graden, rende ik een groot tuincentrum in om snel een paar noodzakelijke spullen te halen. In de binnenhal waren een hele rits vakantiekrachten bezig met het vullen van de lege stellages. Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat het om kerstdecoraties ging! In augustus! Nou hoor ik niet bepaald tot de doelgroep en zal ik zeker niet in dit soort manipulatieve afperscentra op zoek gaan naar kerstprullaria, ook al mag ik gratis shoppen. Ik trap niet elk jaar in een nieuwe kleurentrend voor een paar kerstballen, koop geen synthetische smurrie die als engelenhaar wordt aangesmeerd, hoef geen lila kerstmuts om over de bank te draperen.  

Maar ik zag ook al verbaasde berichten voorbij komen, omdat Albert Heijn de Sinterklaas Kruidnoten al in de schappen heeft liggen. What’s next? Paaseieren in oktober? Asperges in november? Hollandse Nieuwe in december? Zonnebrand Crème in januari? Herfstbok in februari?

Ik ben een functionele winkelaar, die niet gaat funshoppen. Ik wil snel en vakkundig geholpen worden, om a.s.a.p. weer weg te kunnen. Zijn er over 10 jaar nog wel fysieke winkels? Of kunnen we al beginnen met het ombouwen naar betaalbare woonruimte met her en der een leuk trendy winkeltje? Of voor de opvang van……? Nee, ik zou er niet over beginnen.

1 thought on “Shoppen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *