Het is hier fantasties!

Vakantietijd. Grote delen van Nederland zijn weg, gaan weg of zijn alweer terug. Er is ook sprake van inhaal-gedrag, want de afgelopen twee zomers was het wel een beetje aanmodderen en pierewaaien tussen alle Corona-golven door.

Er is bijna nergens nog wat te vinden als je last minute plannen wilt maken. Een spoed weekje Rhodos kan je zomaar €1.800,= p.p. kosten, met fenomenaal uitzicht vanuit je 10m2 kamer op de muur van de overburen. Op de bonnefooi ergens heen rijden heeft ook geen zin, want alles zit vol. Zelfs Peter Gillis heeft zijn aftandse parken volgestouwd. Van schrik zijn alle kakkerlakken gevlucht. Binnenkort zijn we ook van dat gênante TV-programma af. Dikke Peet heeft blijkbaar losse handjes, wat wel past bij zijn status van asociale ondernemer.

Ik geef het eerlijk toe: ik kan smakelijk lachen om het vakantieleed van anderen. En dan niet in de categorie ZOO (Ziekte-Ongeluk-Overlijden), maar wel ‘badkraan lekt 5hoog in Blanes’, ‘hotelbuffet veroorzaakt reetrace op Kreta’, ‘gelig zwembad stinkt naar pis in Bodrum’. Al decennia zijn er TV-formats op gebaseerd. Vroeger Frits Bom met ‘de Vakantieman’ (nu vernieuwd bij MAX), Ursul de Geer met ‘Het Is Hier Fantasties’ of engerd Rob Geus met ‘Red mijn vakantie.’ Het is voor mij een soort van leedvermaak. Hele vakantie naar de kloten omdat het doucheputje verstopt zat. ‘Ik heb het hele jaar gewerkt voor deze twee weken en nu wil Juan niets oplossen. Ik kan wel janken. Ik wil naar huis!’.

Ik heb al best veel gereisd en mijn portie tegenvallers gehad. Op mijn 19e toerde ik zomers als reisleider door Spanje en Portugal met 45 eigenwijze Nederlanders in een aftandse bus. Het waren cultuurreizen, met vooral deelnemers uit het onderwijs. Er ontstond een paratyfus-uitbraak in de groep, waarna we onder politiebegeleiding naar Lissabon vertrokken om daar geïsoleerd te worden op de grootste camping van Europa. Tien man van de groep werden opgesloten in het ziekenhuis, de rest mocht de camping niet af en alleen gebruik maken van 1 douche en toilet op 300 meter lopen. Na dagen onderhandelen met ambassade, reisorganisatie, verzekering en afgevaardigden van Portugese Ministerie van Gezondheid mochten we verder. Maar eerst moest ik 4 totaal geflipte deelnemers op het vliegtuig naar Nld krijgen, omdat ze onhandelbaar waren geworden en de hele groep gijzelden.

Echt mislukte vakanties kan ik me niet herinneren, wel domme keuzes of stomme foutjes. Jaren geleden boekten Marion en ik, na een hectische werktijd, een All-Inclusive vakantie naar Puerto Vallarta in Mexico. Alles was luxe, alles was veel (eten en drinken), alles werd geregeld. Maar ik zat uit pure verveling al om 11.00 uur aan de Piña Colada en haalde licht aangeschoten net de lunch. Na een dag of 5 besloten we de ‘luxe gevangenis’ alleen te gebruiken om te overnachten en gingen we lokaal op zoek naar leuke restaurantjes en niet-georganiseerde bezienswaardigheden. Maar het was onze eerste en laatste All-Inclusive.

Elf jaar geleden, tijdens onze Australie-trip, huurden we een camper bij Cheap-a-Camp. Alles was gammel en cheap aan de camper en hij kraakte gevaarlijk bij het remmen en bij bochten. Maar het ergste waren de nachten. De één-persoons foam-matrasjes waren zo dun, dat we besloten ze op elkaar te leggen, zodat je om de dag in ieder geval 1 nacht redelijk kon slapen. Na een week waren we kapot. Maar het campertje ook, want de wielophanging brak bijna af. We regelden een huur-auto, doken een luxe hotel in en hebben 24 uur geslapen. Het zal nog wel even duren voordat we weer in een caravan of camper slapen.

Onze verre reis naar Cambodja en Maleisië stellen we ook dit jaar weer uit, nu Azië toch al met reisbeperkingen begint i.v.m. oplaaiende Covid-gevallen. In plaats daarvan gaan we tweede helft oktober een autotoer maken naar Noord-West Spanje (Asturias, Galicia) en daarna door Portugal om te gaan eindigen in onze winter-standplaats Malaga. Ik heb op vakantie meestal de leiding over de route en bezienswaardigheden, Marion doet de accommodatie. De voorbereidingen zijn begonnen en die zijn vaak net zo leuk.

Hebben jullie sterke vakantie-verhalen? Hilarische blunders? Vliegtuig gemist? Paspoort vergeten? Koffers thuis in de hal laten staan? Kind op het toilet achtergelaten langs de Franse autoroute? Toe, vertel eens..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.