Over de rug van een ander

Je weet dat het gebeurt en toch word je erdoor verrast; de bedrijven die van een crisis exorbitant profiteren en geen haarbreed in de weg worden gelegd.

Begin maart vroeg ik me in een column over energie af, waarom de olieprijzen zo hard stegen (http://vroegopzondag.nl/?p=3241). En eigenlijk staat die vraag nog steeds open. Op 1 januari 2022 kostte een vaatje olie rond de $75,=, eind juni was dat boven de $100. Maar het rare is, het komt niet door schaarste. Want eind 2021 werden er elke dag 77 miljoen vaten olie opgepompt in de hele wereld en op dit moment zijn het er zelfs 100 miljoen. Duizelingwekkende aantallen, maar geen tekort. Is beursspeculatie de grote boosdoener? Het antwoord is waarschijnlijk ja.

En Shell leverde deze week het keiharde bewijs: een 2e kwartaalwinst van € 11,2 miljard. Het 1e kwartaal van 2002 was ook niet slecht met € 9,1 miljard. In deze energiecrisis maakt Shell 100% meer winst dan vorig jaar in dezelfde periode. Ik word pissig als ik Shell-baas van Beurden hoor zeggen dat ze de winsten gebruiken om te investeren in veilige en duurzame energieleveringen. Pinokkio van Beurden kreeg een lange neus van het liegen, want het grootste gedeelte wordt gebruikt om Shell-aandelen terug te kopen om in de toekomst nog meer winst te kunnen maken.

In Frankrijk hebben ze besloten om de energiemaatschappijen te dwingen om lage tarieven door te belasten en daarmee eigenlijk de prijs te reguleren. Daarom is Franse benzine ineens één van de goedkoopste van Europa, terwijl het altijd andersom was. Iedereen die op vakantie ging, probeerde altijd zo min mogelijk in Frankrijk te tanken. Er werd meteen door het parlement een overwinst-belasting aangenomen, zodat bedrijven als Shell over de meerwinst dan nu €2 miljard extra hadden moeten betalen.

Was snel geregeld daar. En wat zegt onze staatssecretaris van Rijn? Dat het niet kan in NL, omdat het 2 jaar duurt voordat het ingevoerd kan worden bij de belastingdienst. Net zoals het aanpassen van de jubelton, een andere systematiek  voor vermogensbelasting, eerlijke dividendbelasting voor grote bedrijven etc. etc. Kan niet, te ingewikkeld, slechte ICT, te weinig personeel, andere prioriteiten. Het hele arsenaal aan Rutten-smoesjes komt op tafel, als we het maar niets hoeven aan te passen. Lamzakkerig duikgedrag.

Er zijn nog een paar grote Nederlandse bedrijven die lekker draaien op andermans pijn. Albert Heijn, winnaar van de Coronacrisis, heeft ook een prima 2021 achter de rug. Dit jaar zijn ze volop bezig om de pijn van de inflatie bij de producenten neer te leggen. Simpel gezegd; ze knijpen hun leveranciers tot op het bot uit, waardoor die soms onder kostprijs moeten leveren. En aan de kassa bij Appie ben je nu gemiddeld 5% duurder uit dan begin dit jaar, dus zullen ook de halfjaarcijfers van AH niet tegenvallen. Ik schat een bescheiden winstje van € 1 miljard…

Unilever, ook zo’n lobbyclub die rechtstreeks naar de Nokia van Rutten belt, doet het lekker door ongegeneerd telkens de prijzen te verhogen. Dit halfjaar zijn de prijzen al 11% gestegen , waardoor de winst lekker stabiel op € 3,2 miljard uit komt, midden in de Oekraïne-grondstoffen crisis. De banken, accountants, verzekeringsmaatschappijen, ze doen het allemaal geweldig. Never waste a good crisis.

Waarom ik zo afgeef op deze reuzen? Omdat daar onder complete bedrijfstakken struggelen om de hoge inflatie en gestegen kosten betaalbaar te houden voor hun klanten. Het MKB heeft de grootste moeite om de gestegen inkoopkosten door te kunnen belasten aan hun klanten. Als je bv. mooie slasoorten levert (zoals de Klispoel in Beek) aan AH en je kosten met 10% zijn gestegen, krijg je te horen dat je contractueel pas in 2023 mag verhogen. Tot die tijd vreet je maar droog brood.

Het wordt een taaie 2e helft van 2022. Boze boeren, hoge inflatie, nieuwe coronagolfjes, stijgende rente, asielzoekers-tragiek. En ook nog nieuwe winterbanden voor mijn PC-Hoofttractor.

Ik weet dat velen van jullie liever een persoonlijk verhaaltje lezen over mijn triviale blunders, onze reizen of over mijn persoonlijk wel en wee. Sommige zijn allang afgehaakt na dit cijferbombardement en hebben door gescrold naar de vakantiefoto’s van de buren. Groot gelijk, er is ook niks grappigs aan deze column. Volgende week beter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.