Golfperikelen; deel 2

Na de wat zwaardere kost vorige week, vandaag maar weer eens een luchtigere zondagochtendbijdrage. In juli had ik al aangekondigd dat het eraan zat te komen en de reacties waren toen hoopgevend: ik heb mijn eerste golfles erop zitten! Zo, dat is eruit..

Voor diegenen die toen nog niet meelazen, nog even uitleg. Ik ga geen GVB halen (Grote Verzurings Ballotage) en ik ga de debiele Engelse termen naar begrijpbaar Nederlands vertalen. BV:
CLUB = STOK (voetbal heeft clubs : “Barcelona es mes que un club” )
GREEN = GAZON (appels zijn ook green, maar kort gemaaid gras heet gewoon gazon)
PUTTEN = IN ‘t GAT DOUWEN (straten en vrouwen hebben putten)
BUGGY = DEBIELE BUS (Buggy was een goede coffeeshop in Nijmegen met heerlijke Maroc)

Vrijdag was het zover. Onder het genot van authentiek Hollands weer met slagregen en windkracht 7, kwam ik om 9.00 uur aanrijden bij Burggolf Wychen. Weet niet wie dat verzonnen heeft, want een blik op het parkeerterrein bewees dat Burggolf een ‘contradictio in terminis’ is. Mijn auto was dan wel de grootste, maar ook oudste, vuilste en lompste. Ik heb hem maar meteen op de invaliden-plek gezet, leek me wel toepasselijk. Dat mijn auto zo vuil is, komt omdat alleen de garage hem wast. Een soort van coulance bij weer een te hoog uitgevallen reparatie. Voelt dan een beetje als een bezoek aan een bordeel: even heb je verlichting, maar daarna dringt tot je door dat je er gewoon voor betaald heb.

De groepsles was ondertussen privéles geworden, omdat er maar 1 aanmelding was. Ik denk dat andere geïnteresseerden bij het horen van mijn naam afgehaakt zijn. Soms handig, zo’n reputatie. Mijn golfleraar Steven had bij het uitdelen van communicatieve vaardigheden niet vooraan gestaan, maar sprak duidelijke taal die bij mij past. “Wat ben je aan het doen?” en “dat lijkt nergens op” waren regelmatig te horen. De eerste les ging over afslaan en basishouding. We deden dit op de driving range, maar ik heb geen auto gezien. Vanaf nu heet dat dus afsla-oefenveld. Steven was best tevreden en vond dat ik een natuurlijke swing had…. De Swing was in mijn jeugd een legendarische disco/feesttent in Nijmegen met de machtige Percy (2 meter hoog, 1,5 meter breed) voor de deur. Eerst een blowtje bij coffeeshop de Kronkel in de Vlaamse Gas en daarna naar de Swing, zo ging dat. De swing die Steven bedoelt, is eigenlijk de Draai.

Na een stief uurtje was het klaar en zat de eerste les erop. The Clubhouse (voortaan gewoon “de Kantine”) binnenlopend, was overduidelijk dat alleen pensionados van boven de 65 deze dag benutten voor een potje golf. Om 10.30 uur ging de witte wijn al vlot door de kantine, onder toeziend oog van mijn oud-collega Sandra Gertsen, die daar wat leven en fleur in de brouwerij gaat brengen. Ik keek nog eens rond, maar trok toch de conclusie dat ik nergens aan wilde schuiven voor een leuk gesprek. Dat was ook geheel wederzijds, want mijn hagelwitte schoenen met vale spijkerbroek en besmeurde jack werden misprijzend bekeken. Ik zag angst in hun ogen. Hoe moesten ze mij uitleggen dat ik niet door de ballotage voor clublid was gekomen? Ik kon ternauwernood een harde scheet onderdrukken. Die zat me al een tijdje dwars door de onnatuurlijke houding bij het afslaan. Als je zo door de knieën gebogen staat met je gat in een 70-graden hoek naar achter, gaan oerinstincten overheersen.

A.s woensdag mag ik weer naar diëtiste Pleun ten Bosch en ik maak me wel zorgen. Ondanks al het fitnissen, tennissen, skiën en nu dus golfen, heb ik geen gewicht verloren deze maand. Teveel SAP-dagen. Wel flauw, die Schijt Aan Pleun-dagen, want ik heb er alleen mezelf mee. Zal toch zelf de discipline moeten aanhalen. Soms kauw ik de hele avond droge saaie LU-toastjes. En lees daarna op het etiket dat ze meer calorieën bevatten dan een medium zak chips! Ben ik meteen chagrijnig.

Ik ben ook bang dat het golfen niet helpt in de strijd tegen de kilo’s. Beetje over het gazon wandelen met je stok en een balletje in het gat douwen kan echt geen verbrandingsoven op gang brengen. Zeker niet als bij Gat 19 de witte wijn klaar staat. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *