WOKE

Hartje zomer en toch begeef ik me vandaag op glad ijs. Over een gevoelig onderwerp, vooral voor blanke (ietwat corpulente) witte mannen (afgekort BWM-ers) van meer dan gemiddelde leeftijd. Mannen waarvan het zelfvertrouwen en eigendunk groter is dan hun empathisch vermogen. Wens me sterkte, want ik denk dat ik het nodig heb.

Voor diegene die niet precies weten waar woke voor staat, een korte uitleg. Pakweg 100 jaar geleden waarschuwden donkere mensen in de VS elkaar als ze racistisch werden behandeld door te zeggen: “Are you woke?” (ben je wakker?). Het is de laatste jaren (ook door Black Live Matters) weer heel actueel, ook in Nederland. De anti-zwarte Piet beweging is daar het beste voorbeeld van. Maar steeds vaker gebruiken BWM-ers de term om te waarschuwen voor politiek over-correct gedrag. Simpel gezegd, door te beweren dat we veel te ver gaan, wordt de term woke vooral gebruikt om angst te zaaien. Poetin zou er trots op zijn, zo’n staaltje van omdraaien van de werkelijkheid.

Sommige zaken hebben niets met woke te maken, maar meer met de daaruit voortvloeiende Me Too-beweging. Afgelopen week won Johnny Depp de rechtszaak tegen zijn ex, Amber Heard. Het was een zeldzame en gênante vertoning. Een zuipende en snuivende koekwous vocht een publieke ruzie uit met een hysterische en neurotische golddigger. Ik denk dat Jack Sparrow haar best wel eens een tikkie heeft gegeven, als hij een drol in zijn bed vond… (dit verzin ik niet). Kortom, typisch Amerikaans spektakel à la OJ Simpson.

Na afloop beweerde troelewap Amber dat het een nederlaag was voor alle vrouwen, omdat geweld tegen vrouwen nu niet serieus werd genomen. Morsige Jack Sparrow zei juist dat hij nu niet als wifebeater bekend stond en werd terstond het boegbeeld van de BWM-ers: fight back against the bitches. Heard werd compleet afgeslacht in de pers en publieke opinie. Rechts en conservatief Amerika mobiliseerde al hun power om een keihard statement te maken: wij zijn de baas. Of zoals Donald Trump zou zeggen: ‘grab them by the pussy!’

Het akkefietje met de kaars van Johan Derksen zit in hetzelfde spectrum. Domme, belachelijke opmerking waar je je voor kapot zou moeten schamen, ook ik als BWM-er. Dus als Snor gewoon excuus aanbieden, zeggen dat het niet echt gebeurd is en klaar. Maar dan worden we woke in Nederland. Er staan mensen op die eindelijk weer eens bij talkshows mogen opdraven om hun ingekakte carrière een nieuwe impuls te geven

Ook zijn er bedrijven die goud hebben verdiend met reclame rondom het klets-programmaatje van de Snor, maar zich dan ineens huichelachtig terug trekken. Als je ballen had gehad, had je óf geen reclame gemaakt rond het programma óf nu gewoon je poot stijf gehouden. Het is het vervolg op de woke beweging > de cancel cultuur. Shamen en blamen. Alle boosdoeners op het schavot. Publiekelijk terecht stellen. Verbaal stenigen. Het is volkomen terecht dat het Openbaar Ministerie de aanklacht tegen de Snor heeft ingetrokken. Ga wat nuttigs doen; wiethokken opruimen of zo. Staatssteun aan KLM onderzoeken. Verantwoordelijken van de toeslag-affaire oppakken.

Het grotere beeld is dat we steeds meer geëmancipeerd raken. Salaris-ongelijkheid (M/V) wordt niet meer geaccepteerd, machtsmisbruik (vooral een BWM-gewoonte) aangepakt, ongewenst seksueel gedrag (ook een BWM-monopolie) zoals bij the Voice niet meer gepikt. Onder welke noemer we het ook laten vallen (Woke, Me Too, Cancel Culture): volkomen terecht. Aanpakken en oplossen.

En dat brengt mij bij de finale uitsmijter van vandaag: de nieuwe Spaanse wet waarin het recht op ziekteverlof bij menstruatieklachten is vastgelegd. Iedereen ontplofte; BELACHELIJK! Er was zelfs iemand die in het Twitter-riool schreef: ‘dan heb ik elke maand ook recht op 3 vrije dagen als ik moet dealen met hoofdpijn, heftige emoties en onredelijk gedrag van mijn eega. Hij noemde het Pik-Straf, om heel andere redenen dan ik jullie hier wel eens verteld heb…

Ik zie m.b.t. die Spaanse wet eerlijk gezegd het verschil niet met normaal ziekteverzuim. Ik heb maar 6 (van de 70) dames die nog in aanmerking zouden komen voor dit verlof, de rest zit meer in de categorie Overgang en AWBDP (Alles Wat Beweegt Doet Pijn). Ziek is ziek. Dat is misschien heel woke, maar vooral Hollandse realiteit. En aan cancellen kom ik helemaal niet toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.