Familie

Als dingen te groot worden of te complex, is het verstandig om je te gaan concentreren op de kleine dingen. Dan wordt alles beter behapbaar. Je laat de wereldproblemen even los en duikt in je kleine micro-wereld. Inzoomen op klein bier.

Dit weekend zijn we in Spanje met mijn zussie Maaike en vriendje Ron. Alle vier zijn we net op tijd voor de sneeuwstormen vanaf Weeze Airport afgezakt naar Noord-Spanje. Marion en ik hadden nog het plan om met haar auto terug naar Spanje te rijden, maar afgepeigerd even in 14 uur door Frankrijk sjezen is niet zo’n verstandige optie als voor beiden lijf en leden tegen de verzuringsgraad aan zitten. Dus heeft Ryanne ons naar Spanje gevlogen voor € 7,99 enkele reis p.p. Hoezo energiecrisis/vliegtax?

Na weken van extreem veel regen en lage temperaturen begint Spanje een beetje op te warmen. Voor ons het moment om het huis gast-klaar te maken, de tuin strak te trekken, de hoge drukspuit over alle terrassen te jakkeren, het zwembad te ontgroenen. Natuurlijk altijd samen met onze gabber Ibrahim, die het olijfplukseizoen in het Zuiden achter zich heeft gelaten en nog een paar maanden bij ons kan klussen voordat het appelseizoen in het Noorden los barst. Zijn vrouw Hadja heeft in hun dorp Dampha Kunda in Gambia met de komst van onze oude Zafira een statusverhogende positie ingenomen en laat zich heerlijk rondrijden in het gerenoveerde pronkstuk van de lokale gemeenschap.

Wij hebben de afgelopen jaren in Rosamar een onderhoudsachterstand opgelopen, die noopt tot versnelde actie. O.a. de houten balustrades zijn allemaal zo rot als de mentaliteit van Poetin en moeten dringend vervangen worden voordat een onvoorzichtig kind er doorheen valt. Ook in Spanje is het haast onmogelijk om aan werkmannetjes te krijgen, hoe goed ons lokale netwerk ook is. Maar met een beetje geluk gaat Antoní El Timmerman binnenkort 60 meter balken vervangen voor een Vlaams pijnboom-variantje dat er weer 20 jaar tegen kan. Wel voor de prijs van tropisch hardhout, want ook in Spanje gaan de meest normale dingen door het dak qua prijs.

Als deze marginale beslommeringen vallen in het niet bij de warmte en vrolijkheid van een samenzijn met familie van warme en koude kant. We hebben tijd om bij te praten, maar vooral ook tijd om beter te weten wat de ander bezig houdt. Dat gaat verder dan ‘druk op het werk’ of ‘gevolgen van Corona voor een kroeg in Amsterdam of een cateringbedrijfje’. En hoe toevallig  dat ook klinkt, zelfs een dag als gisteren (2 april) staat bol van symboliek: afscheid-dag van onze moeder in 2017, trouwdag voor de wet van Marion en mij in 2007, alweer 15 jaar geleden. Wel grappig dat we pas tijdens de lunch erachter kwamen dat het onze trouwdag was.

In de namiddag sloten Ron en Maaike, na hun kustroute Costa Brava, aan bij de middagborrel in good old Lloret de Mar. Deze tijd van het jaar is Lloret nog niet bedolven onder het massatoerisme van vooral jeugdige zuipers. Er hangt dan een relaxte sfeer, er is aandacht voor gasten, de terrassen staan er gelikt bij, de bediening is nog goed geluimd en vrolijk. Marion en ik hadden net fantastisch gegeten bij DaPaulo, een top Italiaans restaurant aan het eind van de boulevard. Met zijn vieren besloten we in een heerlijk voorjaarszonnetje ruimhartig te gaan borrelen, totdat de zon verdween. De gesprekken waren direct, open en eerlijk en werden later thuis omgezet in een muziekquiz die ruim gewonnen werd door de mannen. Geen discussie mogelijk.

Vandaag doen we een rondje Barcelona met lunch bij Bestial en een bezoekje aan Tia Ria. Daarna gaan er twee van de vier naar het stadion Camp Nou voor een belangrijk potje van de lokale trots tegen de irritante bloedzuigers uit Sevilla. Sinds een paar weken voetbalt mijn clubje weer fris en fruitig, alhoewel de achterstand t.o.v. de Witte Reus uit Madrid te groot is om nog kampioen te kunnen worden. Dat staat nog los van het ouwerwets bevoordelen van Real Madrid, zoals gisteren met 3(!) aanstellerige penalty’s, die een Oscar-nominatie waardig waren (met een flinke tik er achteraan..)

Tijd hebben met en voor je familie is goud, zeker als er al wat schakels zijn weggevallen. Het lijkt klein, maar voelt groot. Doen dus, als het kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.