LOCAL HEROES

Terwijl wij in Andorra tussen de windvlagen door probeerden de pistes te bedwingen, vond er in Nederland een traditioneel koddig folklore-festival plaats: De Gemeenteraadsverkiezingen.

Vooropgesteld; als je in Nederland ergens voor mag stemmen, ben je bevoorrecht. Met al dat geklaag over een ondemocratische samenleving en dom geklets over dictatuur kan ik helemaal niks. Het is een gotspe dat sommige Medelanders ons systeem gelijkstellen aan Rusland of China. Populistisch geleuter waar niks van klopt. Ga maar eens op het Rode Plein staan met een bordje ‘Poetin is een dictator’. Kom ik je over 10 jaar wel opzoeken in de Goelag Archipel bij  -30 graden. Of Probeer eens op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking een spandoek te laten zien met daarop ‘Free Tibet’ of ‘Stop genocide Oigoeren!’. Grote kans dat je in de babi pangang belandt.

2 revisies

Landelijke partijen hebben het al lange tijd zwaar en verliezen veel stemmen. In de 2e kamer zitten we ondertussen met 20 partijen en dat waren er in 2002 (pas 20 jaren geleden) maar 10. Het is wel irritant dat elk opstootje binnen een partij meteen leidt tot een afscheiding. Nu weer met die haaibaai van Volt. Geen idee wie er gelijk heeft, maar zelfs ik zou op mijn woorden passen bij Gündoğan. De manier waarop ze vecht voor haar gelijk is best bewonderenswaardig, maar er is ook een Spaans spreekwoord van toepassing; “como un elefante en una cacharrería” (olifant in een Chinese bazaar).

Door het lagere vertrouwen in de landelijke politieke partijen maken Local Heroes een grote kans in hun dorp of stad. 1000 partijen deden er mee en sommige hebben hilarische namen zoals Doed, EVA, SSM, Wens4U en Z@N. Vaak met tenenkrommende logo’s, als mannen van mijn leeftijd met Paint zelf in iets in elkaar flatsen. Schijnbaar mannen op een sociaal onbewoond eiland zonder tegenspraak.

Het mooie van lokale politiek is dat je wel degelijk lokaal dingen kunt veranderen. In Zeewolde stond een giga-datacenter van Facebook (sorry Meta..) gepland in een weiland. Die datacentra zijn energievreters en spuuglelijk. Maar brengen ook werkgelegenheid. Leefbaar Zeewolde is er mordicus op tegen en haalden 10 van de 19 zetels binnen. BAM! Dan moet er wel van alles gebeuren om de eerdere toezegging aan Metaatje ongedaan te maken, maar met een meerderheid in de raad kun je elke vergunning dwarsbomen. Heerlijk lijkt me dat, overal nee op zeggen! “Kunnen jullie een bushalte plaatsen bij datacenter? Nee!”. “Mogen die 3 gammele wilgen gekapt worden? Nee!”. Ik denk als je dat 4 jaar volhoudt, Feesboek allang hun polderwens heeft gecancelled.

In mijn stad is ook een grote, verrassende lokale winnaar boven komen drijven. Tot voor kort hadden we vooral Gewoon Nijmegen van Jo Janssen. Platter Nimweegs bestaat niet. Jo was vroeger eigenaar van l’Ambassadeur, de ruige nachtdiscotheek en ook van het Havencafé, waar ik ooit met een glazen Dunhill asbak op mijn knar werd geslagen na een onhandige opmerking. Maar Jo werd wat ouder, kwam nauwelijks opdagen, kreeg bonje met nummer 2 en zit nu samen met zijn vrouw Zwarte Sjaan aan de Waalkade 4Hoog over zijn Nimwegen te nuilen.

Maar nu is er een alternatief voor al het Groen Links geweld in Havanna aan de Waal: Stadspartij  Nijmegen. Zelfs mijn maatje Ruud is van een schier onverkiesbare 7e plek in de raad terecht gekomen. Hopelijk heeft hij nog wel tijd om één keer per jaar een nieuwe kroon in mijn maalschuur te plaatsen, want al zijn tijd zal gaan zitten in het bereikbaar houden van de stad en het tegenwerken van het linkse dictoraat in Nijmegen. Ik zeg dit met een grote glimlach, want ik ben vooral van het links lullen en rechts vullen.

Natuurlijk lopen er gelukszoekers rond. Zoals in Den Haag Richard de Mos en treurwilg Rita Verdonk. Richard is het typische voorbeeld van een populist. Doet alles voor zijn kiezers en vooral zijn eigen ego, maar er hangt altijd een geur van vriendjespolitiek en bedorven spruitjes omheen. Dat is wel een terugkerend fenomeen: klagen over oneerlijke politiek en zelf vieze handen krijgen. Denk maar aan  Baudet, die Putin een prachtvent vindt. I rest my case…

Laten we onze vrijheid en democratie koesteren. Het met elkaar oneens zijn, maar wel met elkaar  blijven praten. To agree to disagree. Good luck Local Heroes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.