Придурок

Hoi Vladimir, Frank hier. Je weet wel, die wereldberoemde verhaaltjesschrijver uit Nederland. Ik snap dat je schrikt dat ik je rechtstreeks benader, maar ik wil even met je praten. Ik zeg even niet waar ik nu zit, want je bent nogal geprikkeld de laatste tijd.

Jij en ik wisten dat dit ging gebeuren, hè? Ik ben best verbaasd dat alle Westerlingen in shock zijn over jouw ‘vredesmissie’ in Oekranië, want je hebt er nooit omheen gedraaid. Vanaf het moment dat die dronken tor Jeltsin jou als opvolger aanwees, kon je al je opgekropte frustratie om gaan zetten in payback-time. Want het zit je dwars hè; moeten vluchten als een KGB-dief in de nacht uit Berlijn en daarna beetje bijbeunen als taxi-chauffeur in Leningrad (vind je fijner klinken dan St. Petersburg, toch?).

Eerst was Tsjetsjenië in 1999 aan de beurt, een beetje oefenen. Klagen over agressie, over terrorisme. En daarna gewoon met de grond gelijk maken. De hoofdstad Grozny staat nu bekend als de meest verwoeste stad op aarde. En toen er thuis in Moskou kritiek kwam op de oorlog i.v.m. de vele dode Russische militairen, kon je dat ook meteen regelen: persvrijheid inperken, demonstranten oppakken en gevangen houden en ook een paar kritische journalisten laten omleggen. Zoals  Anna Politkovskaja, die Tjetsjenië ‘een klein hoekje van de hel’ noemde.

Bij Georgië in 2008 heb je kunnen oefenen met een nieuwe troef: in een regio zitten veel Russen en die zijn in gevaar en jij gaat ze redden. En dan schrikken dat soort landen hard genoeg om niet teveel te gaan zeuren dat je een stukje land afpakt. En heb je de hoofdprijs te pakken: de NATO kan Georgië niet meer toelaten, omdat het land in oorlog is. Want diep in je hart is dat je grootste wens; een buffer van landen waar vriendjes aan de macht zijn, die alles doen wat jij wilt.

En daar gaat het fout in Oekraïne, want die luisteren niet. Je pakt ze de Krim af en twee regio’s, maar ze blijven praten met die linkmiechels van de NATO en EU. En nu je twee jaar afgezonderd van normale mensen de Corona-tijd hebt doorgebracht, ben je een echte Ras-Putin geworden. Niemand durf je meer tegen te spreken, zelfs die rijke vriendjes van je. Iedereen schijt in zijn broek.

Weet je wat ik denk Vladimir: je hebt last van KMS; het Kleine Mannen Syndroom. Niet boos worden nu en Limburg afpakken. KMS-ers komen overal voor, in de hele geschiedenis. Cesar, Napoleon, Hitler, Mussolini, Hirohito. In je eigen land Stalin, de grootste moordenaar van de 20e eeuw. Meer mensen vermoord dan Hitler, maar wel jouw held hè? Ze hebben allemaal dezelfde manco’s; alleenheerser, dulden geen tegenspraak, schijt aan hun volk, paranoia, agressief. En het meest bizarre; een mensenleven telt niet.

Vladje, je rept telkens over het Russische volk en dat je alles voor hen doet. Maar het zijn loze woorden, want je durft ze niet te vertellen dat jouw vermogen van 200 miljard Dollar allemaal gejat geld is. Van jouw volk. Elke landgenoot heb je voor $1400 bestolen. En dan reken we nog niet mee wat jouw matties (zoals de creep van Chelsea, Abramovic) allemaal ‘verdiend’ hebben over de ruggen van jouw landgenoten.

En dat maakt je tot een ordinaire dictator. Geen Redder des Vaderlands, die de geschiedenis wil herschrijven. Het grote Rusland (van voor de val van de muur) komt niet terug. Ook al krijg je Oekraïne in handen. Het wordt je Waterloo. Omdat de geschiedenis leert dat dictators altijd verliezen. Ze worden vermoord (zoals die Ceausescu’s van Roemenië), ze worden gevangen gezet of houden niets meer over (de Castro’s, de Assad’s).

Dus luister nou naar mij, nu het nog kan. Pak je poen, vertrek naar je paleisje van 1,3 miljard aan de Zwarte Zee. Je bent 69, ga lekker met pensioen en potje klaverjassen met die vriendjes van je en misschien willen Max en Lex nog wel een keer een biertje drinken. Die familie neemt het niet zo nauw, maar dat weet je al.

Natuurlijk zijn we verdeeld in het Westen. Maar dankzij jou worden we éénsgezind en strijdbaar. Dank daarvoor. Hadden we even nodig. Wij vinden jou namelijk een eikel. In het Russisch een pridurok-Придурок.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.