LLB: Linkedin Bullshit Bingo

Al een tijdje erger ik me eraan. Maar pas toen ik tijdens het relaxte Spaanse weekje tussen Kerst en Nieuwjaar zelf een stukje postte, zag ik wat een droevig medium ook Linkedin is geworden. Voor de  niet-kenners: Linkedin is een zakelijk platform, dat steeds meer op Feesboek en Twitter lijkt.

Linkedin was voor mij altijd een mooie plek om zakelijke connecties te zoeken en te maken. Persoonlijk iets posten heb ik in 15 jaar misschien een keertje of drie gedaan, maar met De Groene Artisanen is het wel handig om af en toe iets te melden, om potentiële opdrachtgevers te trickeren. (https://www.linkedin.com/posts/de-groene-artisanen_aangenaam-aandacht-ambacht-activity-6882631283638312960-IkvY)

Maar steeds vaker is Linkedin dus een zakelijk Twitter, waar vileine discussies plaatsvinden tussen mensen die vooral heel hard schreeuwen en hun mening willen opleggen. Ik doe daar nooit aan mee, want het straalt ook op je bedrijf af. En als ik dan iemand zou aanspreken op zijn onbeschofte gedrag (en geloof me, dat is dagelijkse praktijk), zit je, voordat je het in de gaten hebt, op duizenden reacties en meegluurders. Liever niet.

Steeds vaker plaatsen mensen op Linkedin zeer persoonlijke zaken in de openbaarheid. Mij niet gezien. Ik doe dat vaak hier, in de privé-sfeer op FB. Die paar volgers mogen meegenieten van mijn daily struggle. Ik hoef ook niet zoals Mariah Carey de rechterkant van mijn gezicht te verbergen, omdat ooit onze Rottweiler Borak er een hap uitnam en er een lelijk litteken overbleef. Daarom zit ik ook niet op Instagram, want het is onmogelijk om met filtertjes de tand des tijds te verbergen. Mijn motto “Praede diem!” heeft me veel gebracht, maar is ook goed af te lezen aan mijn lichaam….

Om jullie een indruk te geven welke bullshit gebruikers van Linkedin aan hun profiel toevoegen volgt nu de LLB top 10 van de meest tenenkrommende kretologie:

  1. Versneller: heb je natuurkunde gestudeerd en ben je naar het Heelal geweest? De laatste keer dat je echt versneld hebt, zat je nog in de staaf van je vader… Iemand die deze term gebruikt, heeft zelden een business in 2 jaar met 200% laten groeien.
  2. Verbinder: wat heb je verbonden dan? Je vinger omdat je te diep in je neus zat? Het is gewoon de meest basale werkeigenschap, verbonden zijn met bv. collega’s. Zelfs een boswachter is verbonden, met de natuur. Voegt dus nul toe aan je vaardigheden.
  3. Innovator: Oh ja, heb je een volledige elektrische Boeing 747 ontwikkeld? Oh nee, je hebt de kleur van de verpakking van Menthos van lichtblauw naar azuurblauw veranderd. Knap hoor!
  4. Influencer: Heb je het OMT overtuigd dat de horeca weer open moet? Niet. Nou dan.
  5. Bewustzijnscoach: Wat was je hiervoor, coma-manager? Ga effe heel snel wat zinnigs doen!
  6. Groei-architect: heb jij die injecties aan Messi gegevens soms? Groei is geen architectonisch mirakel, maar het resultaat van snoeihard werken en volhouden. Zelfs voor Elon Musk.
  7. Fixer: Wat heb je gefixt, de gootsteen? Je bedoelt wss. oplossen, maar ook dat is een doodnormale eigenschap. Als je de Corona-crisis weet op te lossen, ben je pas een fixer.
  8. Value-creator: krijg je daar standaard een teiltje bij of mag het gewoon over de vloer? Als je echt waarde had gecreëerd stond je er niet zo treurig mee te pronken.
  9. Foodie: echt, heb je weleens een verse Béarnaise saus gemaakt? Ik zie vakgenoten zichzelf foodie noemen, terwijl het losdraaien van de pot HAK-groente nog te lastig voor ze  is.
  10. Out of the Box-thinker: Was het makkelijker toen je nog in de doos zat? Ga maar gauw dagelijkse dingen oplossen, dat heeft meer zin.

Denk nou  niet dat ik wars ben van elke vorm van coaching. Ik heb zelf nu precies 12 maanden een personal coach, die mij elke 2/3 weken een noodzakelijke spiegel voorhoudt en mijn gedrag vertaalt naar reacties en gevolgen. Had ik dik 10 jaar geleden moeten doen. Ik ben er een betere leider van geworden. Maar dat is nog wat anders dan roepen dat ik dé hospitality-turn around-scrumleader-gamechanger ben.

Je snapt het al; ik heb een hekel aan gebakken lucht, tenzij het komt door een krokant gebakken kalfszwezerikje. En nu ga ik gewoon werken, dingen doen, de tent runnen. Fijne dag allemaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.