TV diarree

Grote delen van een werkweek breng ik ‘s avonds alleen door. Ik draai rond een uur of 8 de oprit op, meestal na een uitgebreide Whatsapp-videocall met mijn verspaanste wederhelft.

Mijn trouwe blauwe Touareg mag dan uithijgen. We hebben nu precies 12 maanden en 63.000 km een relatie. Stroef en  wispelturig gestart, maar ondertussen robuust en betrouwbaar. Één keer per week mag ie in Duitsland even laten zien dat 200 een mooi getal is. Want die suffe 100 km/u in Nederland vindt ie kneuzerig. Hij voelt zich vaak gekooid als een rollade in een netje.

Als ik nog puf heb, wok ik een maaltijd in elkaar. Vaker gaat er een eerder bereid prutje in de magnetron op standje 3, 15 minuten, 850Kw. Ook die grote gele M kan 1 x per 2 weken op mij rekenen voor een Drive-in bezoek. Dan ben ik nog te moe om de knop van de magnetron in te drukken. Soms heb ik op één van onze locaties ’s middags al warm gegeten en is een noodle-soepje al genoeg. Alhoewel ik best een leuk potje kan koken, vind ik er in mijn eentje geen bal aan.

Ik vind het heerlijk als ik ’s avonds niet meer te hoeven praten. Mijn bakje “leuk” is dan op, volgens Marion. Ik probeer nog een glimp van het NOS-journaal op te vangen en kijk ondertussen op mijn Ipad in de TV gids of er nog iets leuks komt. Dat is eigenlijk volslagen zinloos, want de diarree die wij in Nederland over 10 zenders verdelen, kun je nog niet met 100.000 volwassen luiers opvangen.

Die hysterische Martin Kwijland is altijd ergens te zien. Ik vind die dochter eigenlijk nog erger. Van dat zangerige, aanstellerige, verveelde einde van elke zin gaat toch je libido naar de kloten? Ik weet dat iedere uitzending een gerepeteerd toneelstukje is, maar dan is één of twee seizoenen toch genoeg? Net zoals ooit de real life soaps van de Tokkies, Barbie, Tiny&Lau, Andy&Melissa. Even is het leuk en dan denken ze ineens dat ze onmisbaar zijn en echt wat kunnen. Vreselijk toch?  

Er zijn wel meer programma’s waar ik chronische jeuk in de schaamstreek van krijg. Zoals ‘Help, mijn man is een klusser’. Stel, je hebt zo’n vent die niks afmaakt. Dat je moet douchen in een omgekeerde glascontainer met kippengaas als afvoerputje. Dat je het eten moet koken in de afgedankte betonmolen met een soldeerbout als warmtebron. Dat je je tangaslip moet wassen in de lekkende regenton. Dan heb je twee keuzes: je blijft (want je vindt het niet erg) of je gaat weg (want de maat is vol). Maar je gaat niet in het openbaar op TV lopen janken en je man af fakkelen. Dan kom je in aanmerking voor de Patty Brard-award.

En nu komt Linda de Mol, het vrouwelijke testbeeld van Nederland, weer met een nieuw programma. Waarin je voor een paar euri op TV letterlijk een blind date krijgt. Je krijgt de ander pas te zien als je eigenlijk al verloren hebt. En dan heb je 30 seconden de tijd om te bepalen of het de liefde van je leven wordt. Welke mafklapper verzint zo’n format? Linda staat je zoetsappig en zweef-tevend de afgrond in te kletsen. En dan zeg je, overdonderd door de entourage in de studio, ja. Om 5 jaar later gebeld te worden voor dat andere programma van Linda’s broer: Help, mijn man is een klusser.

Is het dan alleen maar kommer en kwel op TV? Nee, er zijn pareltjes die mij kunnen bekoren. Zoals de afgelopen weken Chansons, waarin Rob Kemps van de Snollebollekes en Matthijs van Nieuwkerk, slenterend door Parijs, een ode brengen aan de Franse chansons en haar beroemde zangers. De onuitputtelijke detail kennis van Rob Kemps en de subtiele liefde van Matthijs voor o.a. Charles Aznavour leverde ontroerend mooie beelden op. Ook het programma boederij van Dorst levert mooie TV op. Wat een authentiek mens (m/v/o) is die Raven toch.

Eergisteren won de documentaire Kinderen van Ruinerswold de Gouden Televizier-Ring 2021. Dat is een mooie beloning voor een stel veerkrachtige kinderen die jarenlang geterroriseerd door een godsdienstwaanzinnige vader. Ik zag de emotionele speech van de kinderen en maakte een diepe buiging. Vorige jaren won Martin Kwijlant. Een groter contrast is niet denkbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *