Rondjes rijden

Grappig. Onverwacht denderde mijn column vorige week de meest gelezen top 10 binnen. Terwijl ik zwoegend, te midden van lallende vrienden, er uren op heb zitten te kauwen. Meestal ben ik met een stief uurtje wel klaar, zoals waarschijnlijk vandaag. Sterker nog, ik denk dat de meeste van jullie snel gaan afhaken en ik sluit zelfs doodsbedreigingen niet uit.

De titel verraadt het al, we gaan het over de Formule 1 hebben. En om maar met de deur in huis te vallen; ik heb helemaal niks met dit opgefokte gedoe van geldverspilling, milieuschade en testeron-gebeuk. Half Nederland werd hysterisch toen de Britse modeclown Hamiltoen onze Jumbo-jongen Mad Max een schouderduwtje gaf. Gebeurt in elke sport, zeker als er PK’s bij komen kijken. Vakanties naar Engeland werden geannuleerd, Mercedes-leaseauto’s werden ingeleverd, the Beatles werden geboycot. Wat waren we boos!

Één van mijn beste vrienden (ik noem geen namen, maar hij is kaal, woont op een golfbaan in Spanje, drinkt graag Gin en krijgt morgen een nieuwe heup omdat hij de oude dansend op ons terras vorige week heeft versleten…) is zojuist wakker geworden in zijn Red Bull shirt en ijsbeert nu, 8 uur voor de race, al zenuwachtig rond voor zijn 199-inch TV-scherm. Jaren geleden nodigde hij me uit om mee te gaan naar de F-1 van Catalunya, waar hij twee mooie Paddock-kaarten voor had gescoord. Ik vond lunchen met Marion ’s middags net een tikkie leuker en ging niet mee. Max won toen zijn eerste race…

Ik vind het aandoenlijk en lief hoe mannen er volledig in op kunnen gaan. Zij weten nog beter de exacte maat van de rechteruitlaat van een F1-bolide dan bij benadering de cupmaat van hun partner. Rondetijden, bandenwissels, driver-statistieken, tussenstanden in het puntenklassement, de onnavolgbare wartaal van Olav Mol, de analyses van al die Nederlandse loosers van vroeger; alles is belangrijk. Terwijl het alleen maar gaat over wie het meeste poen erin steekt. Ik ben misschien een tikkie te zwaar voor zo’n  kuipje, maar ik zou met mijn roekeloze rijstijl én de sponsoring van De Groene Artisanen zo voorin mee tuffen.

Vorig weekend miezerde het een beetje in België. Het was niets vergeleken bij het noodweer en de overstromingen van juli. Maar na twee rondjes achter de trekker van de wedstrijdleiding zwaaide een hotemoot met een vlaggetje en kon de Miss-poes onder de paraplu vandaan om champagne te spuiten. Punten verdelen, premies opstrijken en de 20 vrachtwagens en 1000 man personeel konden door naar de volgende raceplaats. Als er in Australië geracet wordt, zijn er 7 Boeings en  40 zeecontainers nodig om de reservespiegels en gevarendriehoeken die kant op te krijgen. Hoe dan in 2021????

Er wordt al heel lang beweerd dat de Formule 1 veel innovaties oplevert voor de gewone burgerauto’s. Een grotere fabel is haast niet voor te stellen, tenzij je Mark Rutte heet. De meeste verbeteringen komen juist van onderaf en vaak door autofabrikanten die niet meedoen aan deze poppenkast. Volvo had al kooiconstructies ontwikkeld toen Nikki Lauda nog met zijn oren kon klapperen. Saab hadden al kreukelzones toen Jam Lammers, de spreekpop van dit circus, nog op een BMX-fietsje door Zandvoort sjeesde.

En dan die Brillo-prins Bernard jr. Ik snap alle ophef en agressiviteit naar hem toe niet. Deze rijke knul heeft veel geleerd van zijn Opa en weet dat je als lid van het Koningshuis overal mee wegkomt. Dat is toch niks nieuws? Wij houden dat marionetten-legertje toch al veel te lang in het zadel? Het is net zo’n Russische Matroesjka-poppenset; je kunt de buitenste (de grootste) wel weggooien, maar daarna is de volgende de grootste. Maar Bernard heeft wel stalen ballen en lef. Against all odds doorgegaan en het voor elkaar gekregen. Petje af. Dus nu lekker plezier maken in Zandvoort, maar dan ook gewoon weer naar festivals. Of is dat teveel gevraagd voor de laatste drie ministers die nog over zijn: Eerlijk zijn?

Ik hoop voor iedereen dat Max vandaag wint. En wereldkampioen wordt. En dan, als een true Champion, op zijn hoogtepunt stopt. Dan kunnen wij als sportland alle aandacht gaan geven aan Sifan Hassan, onze olympische kampioene. Gewoon met de benen 2x goud en 1x brons gelopen. En mag Max, als belastingontduiker, vanuit Monaco er commentaar bij geven. Run Sifan, Run!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.