Regeln sind Regeln

Overal in Nederland worden proefballonnetjes en Fieldlabs gehouden om te kijken wat er allemaal weer kan. Voor als de boel weer open gaat.. Terwijl we elke week opnieuw teleurgesteld raken. Geen terrassen, geen gewone winkelopenstelling, geen versnelling van het vaccineren.. Sommige mensen gingen deze week als vakantieproef naar Rhodos. Alsof je daar van opknapt..

Omdat wij net over de grens in fabelhaft Deutschland wonen, moeten we goed opletten wat de Nederlandse én de Duitse Corona-regels zijn. Niet dat we vaak gecontroleerd worden, want sinds Corona heb ik pas één keer mijn Pendler-Erklärung (grenswerkers-verklaring) moeten laten zien. Het groene formulier begint achter de warme vooruit van de auto al een beetje flets te worden. En als ik ’s morgens Nederland inrijdt, staan er soms knulletjes van de Douane bijdehand te doen. Maar nog nooit mijn rijbewijs, paspoort of PCR-test tevoorschijn hoeven te toveren. Gas op de lollie und weiter rasen!

Twee weken geleden werden de Duitse grensplaatsen verrast door een nieuwe Ordnung van Akela Angela: iedereen die het land inrijdt moet een negatieve test van max. 24 uur kunnen laten zien. Het werd voor ons grenswerkers al snel aangepast naar 72 uur, maar dat maakt het niet meteen makkelijker. En in tegenstelling tot Nederland is het wel verstandig om je in die Heimat aan de maatregelen te houden. Regeln sind Regeln, de boetes behoorlijk en in een klein dorp kent iedereen elkaar, dus moet je voorzichtig zijn. De kans is best groot dat één van je buren belt met de Bürgerleiter van het Sozial Amt van het Gemeindehaus om te zeggen dat jij je niet aan de Regeln houdt. Dan is “ich habe es nicht gewusst” niet het beste antwoord..

En dus gingen Marion en ik vorige week zondagmorgen naar het Bürgerhaus om een sneltest te laten doen. Ingezetenen van Duitsland mogen 1 x per week gratis testen. Bürger en Bürgerinnen die in grensgebieden wonen mogen onbeperkt testen. Terwijl de laatste sneeuwvlokken rond het treurige gebouw dwarrelden, stond er buiten een rij van een man of 20 te mopperen. Wij waren de laatsten van die ochtend en kregen “den Auftrag”” om diegene die nog na ons in de rij wilde aansluiten, weg te sturen, best leuk om te doen.. Je wacht tot een gezin de auto heeft geparkeerd, ze alle papieren bij elkaar hebben gezocht, in een ganzenrijtje komen aanlopen en dan meld je lomp: “Schon geschlossen, Sie sind zu spät!”. Om je daarna heel irritant om te draaien en op je mobiel te gaan rammen. Super toll!

Rillend van de kou, stonden we pas na een uurtje in het treurige halletje van het Bürgerhaus. Het zag er allemaal Oostduits uit, met zware houten balken, aftands meubilair uit de jaren 60 en een ouwerwets podium waar de Prinz Karnaval en der Schützen-König jaarlijks worden toegejuicht door een enthousiaste lokale menigte van gemiddeld 81 jaar. De dorpszaal was fel verlicht en werd in tweeën gesplitst door een grauwe schutting. Aan de ene kant de nerveuze debutanten die nog getest moesten worden, aan de andere kant de zenuwachtige burgers in afwachting van de uitslag.

Na 20 minuten waren we als laatsten aan de beurt. We moesten de zelf ingevulde testformulieren afgeven aan de lokale ambtenaar die in zijn eentje het hele administratie-circus runde. Zonder controle van legitimatie werd het wattenstaafje in de neus gefrot door de chagrijnige dame die normaal de parkeerbonnen uitdeelt. Onnodig om te zeggen dat ze geen Freundin van mij is.  Ik heb ooit een bon van haar gekregen, omdat ik met de neus van de auto de verkeerde kant op stond. Die € 10,= was natuurlijk een lachertje, maar die Truthahn had ook de eerste keer even kunnen warnen. Aber Regeln sind Regeln..

Donderdagmorgen ben ik weer geweest, nu naar de Drive-in Teststrasse achter onze tuin. Ik kan vanaf onze slaapkamer zien of er een rij staat. In 5 minuten klaar en daarmee de eerste week zonder kleerscheuren doorgekomen. Jammer alleen dat ze geen PDF’s mailen, maar een JPEG-fotootje van het resultaat, want die zijn een stuk moeilijker te vervalsen…Maar ja. het is hier in ieder geval wel gratis.

Op Koningsdag ga ik kennis maken met mijn Duitse huisarts, waar ik in 21 jaar nog nooit ben geweest. Met een beetje mazzel heb ik dan een BMI van boven de 30 en krijg ik voorrang bij het impfen (inenten). Zenecaatje erin en doorrrrr. Want we willen dringend op reis. En niet naar Rhodos..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.