16

Het is begonnen! En gelukkig heeft IS geen kans gezien ergens in Europa het feestje te verpesten. Rare tijd, dat we dan al opgelucht zijn.

Nadat we al jaren voor 12 uur lagen te slapen, zijn we deze Sylvesternacht met Jan en Caroline naar een Gala Party in Palamos gegaan. Het elastiek van de eeuwenoude smoking-broek een beetje aangesnoerd en de zwarte muiltjes keurig opgepoetst. Het diner mochten we heerlijk wegspoelen met onbeperkte Gramona Brut Reserva en de koeler stond vlak naast me. Het miniscule klapstoeltje werd steeds glibberiger, ook door de overmaatse stoelhoes. Ik zag in Marion’s ogen de angst dat ik ineens onder de tafel zou rutschen. Vlak voor het aftellen kregen we nog een Fun Surprise Bag uitgereikt, die op een peuterfeestje niet had misstaan. Het nuttige effect van alcohol is dat het je geen moer uitmaakt. Met een puntmuts, fluitje, Draculatanden, slingers en een Walrus-moustache aten we bij elke gong de traditionele druiven. Daarna nog een paar uurtjes lekker lomp geswingd op een mix van Latijnse salsa en dansklassiekers. Dit keer zonder brokken; geen blauwe ogen, gebroken tenen of gescheurde panties. Nog 4 GiTo’s erin en 2016 was goed begonnen!

Iets voor 8 uur zat ik op 1-1 alweer in een oorverdovend stil, andermans huis. Mijmeren over ouder worden, goede voornemens en recidive-gedrag. Als bewijs voor dat laatste toch weer de Ipad gepakt en de wereld afgestruind naar nieuws. Het is een verslaving waar ik van af wil; het constant checken van nieuwssites, FB en sportinfo. Ik weet zeker dat sommigen mijn reactietijd op berichten absurd vinden. Verbaal adrem in een digitaal format. Het probleem is dat je een Ipad nooit uit hebt, zoals een boek. Hij past ook niet in de boekenkast. En door de Ipad ben ik juist minder gaan lezen. Stapels boeken liggen smachtend te wachten op hernieuwde leeshonger.

Om een beginnetje te maken, heb ik het boek over de bankencrisis van Joris Luyendijk gelezen; ‘Het kan toch niet waar zijn.’ Een maand of wat geleden was er veel commotie en publiciteit over dit boek. Humberto, Matthijs, Jeroen en Eva struikelden verbijsterd over elkaar. Eerder nieuwsgierig dan verbaasd ben ik eraan begonnen en ik snap achteraf alle ophef niet. Er is sinds de krach van 2008 nauwelijks iets verbeterd in de manier waarop banken bestuurd worden. De grootste zakenbanken ( “too big to fail”) zijn zo complex georganiseerd dat ze alleen door narcistische macho’s kunnen worden bestuurd. Zonder moraal kompas en louter gericht op korte termijn. Belangrijkste moment van het jaar: Heb ik mijn bonustarget gehaald? Het is inderdaad griezelig, maar het kan zo weer gebeuren. Er waren topbankiers die hun vaders belden om al het geld van de rekening af te halen… Mooiste citaat uit het boek kwam van Christine Lagarde van het IMF; ‘What if it had been Lehman Sisters instead of Lehman Brothers?’ De spijker op zijn kop. Met meer vrouwelijke intuitie en integriteit was het ook bij Ahold en ABN nooit zover gekomen. Het boek is overigens rommelig en slecht geschreven, geen aanrader.

Wat ik sinds het millenium ook meestal doe op 1 januari, is het jaartal reconstrueren. Wat deed ik op mijn 16e? Het is een soort Sudoku, want ik moet diep graven om details naar boven te halen. Ik weet niet of het iets over iemands karakter zegt, maar ik heb weinig parate jeugdherinneringen. En niet alleen omdat ik weleens een kruidensigaretje rookte. Ik was in 1979 aan het transformeren van een puistige relschopper met puntlaarzen en lange leren jas naar een brallerig spencerdragend JOVD-knulletje. Jaja, jeugdzondes, sorry. Terwijl de Russen Afghanistan binnenvielen (toen is de ellende begonnen), rookte ik Camel zonder filter in gedoubleerd HAVO-4. Ik had net de jeugdteams van NEC verlaten voor Union, een studentikoos voetbalclubje in Malden. En was heeeel druk met meisjes, maar kon niet zo goed kiezen….

Kiezen is lastig. Zeker als er veel te kiezen valt. Wat waren jullie keuzes toen je 16 was? Durf je het bij de comments op te schrijven? Dan kijk ik er vanavond pas na. Stap 1 in Cold Turkey digitaal afkicken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *