BRoMa van het jaar 2015

De Emmys zijn uitgedeeld, de Grammys vergeven en de Gouden Kalveren uitgereikt. Zelfs de Loden Leeuw is goed terecht gekomen bij de mega-irritante tweeling Coronel. Maar save the best for last, het is tijd voor de finale van mijn BRoMa 2015; de BRokkenMaker van het jaar. Er zijn 4 categorieën: Showbizz, Politiek, Business & International. Een goede BRoMa heeft de volgende kenmerken; narcistisch, naïef, megalomaan en dom. En het was nog nooit zo spannend!

In de categorie Showbizz is dat hysterische knulletje van GTST (Ferry JanDoedel of zoiets) een serieuze kanshebber. Je kunt niets, behalve aanstellen, krijgt er ruim voor betaald en loopt alleen je neusschotje af te schaven. Dan ben je heeel dom. 2e genomineerde is de creepy pedo Peter Jan Rens. Grenzeloos fantast en oplichter, die zijn Kaktus in zielige jonge dames steekt. Hij snapt niet waarom zijn theatershow “Hoe is het om Peter Jan Rens te zijn?” geen succes werd.. Persoonlijk vind ik Emiel Ratelband de beste kandidaat. Als je je vrouw slaat, beschuldigd wordt van brandstichting van je eigen rieten hutje (vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs…), al je mislukte relaties in de pers uitvecht en vlak voor de kerst nog aandacht trekt met een paar verdwenen witte Flappies, dan ben je echt een BroMa. Ook een klootzak, maar dat is niet nieuws. Als je Gordon in dit rijtje mist; niet bang zijn. Die heeft vorig jaar al een LifeTime BRoMa gekregen. Voor zijn hele oeuvre..

In de categorie Politiek strijdt Fredje “voor Volk en Vaderland” Teeven mee voor de prijzen. Deze crimefighter blijkt vooral gebakken lucht uit te kramen en dubieuze deals af te sluiten. Ook ex-kamervoorzitter Milou van Miltenburg maakt serieus een kans. Te laf om tot dinsdag te wachten op het Kamerdebat over haar functioneren. Ze vindt zelf dat ze het prima deed. Dat zegt iemand die bij het kamerdebat over mislukte ICT-overheidsprojecten gewoon zegt: “ik moest even googlen wat ICT betekent”. Toch heeft Henkie “Fijne Verjaardag” Krol er alles aan gedaan om te winnen. Ik zou doodsbang worden als hij mij feliciteert. De dood ligt dan al op de loer.

De Business categorie was iets lastiger dit jaar, maar Hubert Möllenkamp dingt zeker mee. Van een Maserati naar een arrestantenbusje is best een grote stap, maar voor deze Zonnekoning peanuts. Als je leest in de rechtbankverslagen hoe het er bij Rochdale aan toe ging onder zijn leiding, vraag je je serieus af waar het toezicht was. Hij struikelde pas toen hij een stevig benzinebonnetje declareerde. Van een auto die hij allang niet meer mocht rijden. 2,5 jaar cel is nog best te doen. Een relatieve onbekende is Jos Streppel, de oud-topman van KPN die dit jaar het veld moest ruimen. Hij beklaagde zich over het steeds minder bellen. Dat had dat niet zien aankomen, smste hij, want hij had geen Whatsapp. … Levensgevaarlijk, zo’n fossiel aan de top van een technologisch bedrijf. Onze snoeshaan Camiel Eurlings, winnaar 2014 in deze categorie, is dit jaar bestuurder geworden bij American Express. Ik heb snel dat plastic ding door midden geknipt.

Kandidaten voor de categorie Internationaal zijn Donald Trump, president Al-Hassad van Syrië en ex-topman Winterkorn van VW. Donald Trump, de man met de gevilde cavia als toupet, provoceert als geen ander en neemt met name de buitenlanders in de US op de korrel. Een groter contrast met Obama is niet denkbaar. Ik heb geen hoge pet op van de doorsnee Amerikaan en vrees nu al de verkiezingsuitslag. Trump in gesprek met Poetin… Allebei met getrokken pistool. WO3 in de maak. Ook President Al-Hassad van Syrië behoeft geen toelichting. 220.000 doden en 4 miljoen vluchtelingen op een bevolking van 22 miljoen. Meer (chemische) bommen op zijn eigen bevolking gegooid dan op IS. Tel Nederland en België bij elkaar op en je hebt een vergelijk. Over het VW-schandaal is al veel gezegd. Maar ik snap de verbazing niet. Dit gebeurt worldwide in veel bedrijven die ongezonde doelen na streven. Paardenvlees in je vegetarische hamburger, ik ben niet meer verbaasd.

PS: Heb je iemand gemist? Komt er nog iemand in aanmerking? Wie moet er winnen? Stem! Vermeld hem/haar bij de comments en graag met uitleg waarom. De uitslag wordt 2e kerstdag bekend gemaakt.

broma2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.