Druk

Het einde van dit waanzinnige jaar komt langzaam in beeld. Black Friday is bijna voorbij, Snikkelkaas en zijn Peper&Zout-Pieten struinen verveeld over met zonnepanelen volgestouwde Vinex-daken, de kerstbomen staan al in rijen van 100 klaar bij Intra-Ikea. Maar we zitten nog steeds in de 2e golf, smachtend naar licht in de tunnel.

In de Duitse kolonie van akela Angela, is er half december al een vaccin beschikbaar voor iedereen die het wil. Ik ga meteen de 1e dag in de rij staan. Ben ook niet bang voor bijwerkingen op korte of lange termijn. Misschien lossen sommige van mijn huidige Corona-tijd bijwerkingen wel juist eerder op: vermoeidheid, werkstress, zware schouders, Vitamine D-gebrek door te weinig buitenzon, verminderde sexdrive, irritatie naar complotdenkers, jojo-gewicht, vloekobsessie, kort lontje en afzwaaiers op hole 3, 6 en 8. Ik vergeet er een paar, maar jullie hebben er verder wel beeld bij.

Maar ik maak me ernstig zorgen over 2021. Want wat gaat het worden? Gaan we weer zoveel mogelijk terug naar normaal? Of zijn we blijvend veranderd? Mogen we weer als haringen in de vliegbussen van Ryanair? Gaat Revolution in Lloret weer open en is Pinkpop weer een zekerheidje? Gaan 45.000 mafketels de 4-daagse lopen en barst Nijmegen dan weer een week uit zijn voegen?

Eerlijk gezegd zie ik er tegen op. Ik wil zoveel inhalen dat ik er nu al moe van word. Het terras in Duitsland is nog niet af, de serrevloer moet nog in de lak, mijn Papi-buitenbar in Maçanet staat al twee jaar op het verlanglijstje, alle houten balkonbalken moeten nu echt vervangen worden voordat iemand er een keertje doorheen valt, het gedeelte rond het zwembad kan niet nog een jaar verder met dat hemeltergende kunstgras.

En daarnaast heb ik met compagnon Marcel ook een paar winkeltjes te runnen. Want de zakelijke wereld is blijvend veranderd. Het is bizar om te lezen dat er nu maandelijks een lager dan normaal aantal faillissementen wordt uitgesproken. Omdat minder gezonde bedrijven door de overheidssteun in leven worden gehouden, maar alsnog gaan omvallen als de steunmaatregelen volgend jaar stoppen. Een soort uitstel van executie. Voor andere bedrijven, zoals het onze, misschien juist wel extra kansen. Maar het enige wat zeker is, is dat er niets zeker is. Snel schakelen, flexibel en creatief zijn, scherp zijn op je cash flow; het worden allemaal onderdelen van het nieuwe zaken doen in 2021.

Hebben we trouwens enig idee wat er in 2021 allemaal ingehaald moet worden op sportgebied? Gaan de Olympische Spelen van Tokyo volgend jaar plaatsvinden? Doen we de finale van de Champions League tegelijkertijd met EK Voetbal en de Nations League in drie weken? Gaan we Wimbledon en Roland Garros twee keer doen? Komt Verstappen Zoetemelkje spelen in Zandvoort? Ik zal als een bezetene de aankomende maanden alle Netflix-series moeten afronden, want vanaf juni wordt het 24/7 alleen maar sport op TV. Ik moet Marion nog wel even voorbereiden dat Chateau Kwijland geen tijdslot krijgt aankomende zomer. We hebben de afspraak dat ik tijdens het strijken mag bepalen wat er op TV komt. Dat wordt één blousje per avond….

We smachten ook naar Spanje en verre reizen. Peru en Bolivia is alweer 2 ½  jaar geleden, Cambodja en Maleisië hebben we dit jaar moeten cancellen. Gelukkig al wel van die Blauwe Zwaan het geld teruggekregen en dat was na 9 maanden zeuren een meevaller. Het ziet er naar uit dat Marion aankomende zomer het crisismanagement van LCH inruilt voor het operationele reilen en zeilen van Can Rosamar. Het is een rotbaan, maar iemand moet het doen….Het duurt gelukkig maar een maandje of zes…

Ben ook wel benieuwd wat jullie allemaal van plan zijn in 2021. Staan de skilatten klaar voor Gerlos in de krokusvakantie? Is de aanbetaling gedaan voor de safari-tent op camping Cala Gogó in Playa d’Aro? Is New York geboekt voor een stedentrip? Ga je gevaccineerd alle festivals af in Europa? Ik zag gisteren een foto van een rugby-game in Australië met 52.000 toeschouwers zonder mondkapjes. Hoe dan??????

Ik zou het leuk vinden om te weten wat jullie het meest gemist hebben in 2020. Dus een keertje niet alleen gluren bij de buren, maar ook een comment achterlaten. Het zou mijn zondag opfleuren. Make my day!

Darren England

4 thoughts on “Druk

  1. Hoi Frank. Ik mis geen grote reizen ik mis ook de sport niet. Maar ik mis gewoon het zien van de familie en om ze gewoon een dikke knuffel tegeven, die hebben we het hele jaar nog niet kunnen opzoeken . Die zijn allemaal in de gevaren leeftijd. En gewoon weer eens spontaan iemand die het nodig heeft vast tegoeden. Groetjes Marion Brandts

  2. Allereerst Chapeau Frank voor je column! Ik kijk er iedere zondag naar uit, je hebt echt talent.
    Je vraagt wat ik het gemist heb door Corona… Eigenlijk zijn dat gewoon de kleine dingen, zoals spontaan afspreken met vrienden in de kroeg. Een hapje eten bij ons favoriete restaurant of een koffietje doen in de stad tijdens het winkelen. Ook gaan we dit jaar breken met een jaren lange traditie en kunnen we helaas niet gaan skiën met kerst in Oostenrijk. Maar het allermeeste heb ik gemist dat we elkaar niet kunnen aanraken en knuffelen, want dat sociale afstand houden is niet echt mijn ding. Dus wat mij betreft, kom maar snel door met het vaccin en laten we hopen dat 2021 weer iets van de oude glans van het leven terugkrijgt. Dit zou ook zakelijk zeer welkom zijn!

  3. Plannen voor 2021 zijn het jaar 2020 zo snel mogelijk vergeten, studie afronden, de kroeg in en weer regelmatig naar restaurants en op vakantie naar Bali en Curaçao.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *