Boos

Iedereen is boos in de wereld. Op elkaar, op Covid-19, op God, op de machthebbers, op de buren. Het wordt tijd dat ik me daar eens bij aansluit. En eerlijk ga ik vertellen op wie ik allemaal boos ben. Misschien lucht het op..

Ik zal voorspelbaar beginnen. Beetje gemakzuchtig om jullie aandacht vast te houden, maar boosheid heiligt alle middelen. Ik ben boos op Gordon. Dat aandachtsgeile gedrocht, dat net als het Corona-virus een 2e golf veroorzaakt. Na zijn mislukte nepbruiloft eind 2017 kondigde hij aan zijn zangcarrière te beëindigen. De vlag ging uit, de champagne open, ik zag krokussen al bloeien in onze achtertuin en was iedereen dankbaar die had meegeholpen de stembanden van deze kwal tot zwijgen te brengen. Dat hij af en toe nog in RTL Boulevard zou verschijnen, was prima. Kijk ik toch nooit naar. Nikki Plessen (blablabla, chocoladevla), Peter R. de Vries (nou ehhhh, ik vind dat ik overal verstand van heb, ik), MILF Fridge Maasland; wat een kansloze verzameling wauwelaars.

Maar deze week was Gekko Gordon ineens OVERAL te horen, om zijn nieuwe plaatje te pluggen. Zelden zo’n slecht nummer gehoord, ik denk dat vriendje en connaisseur Gerard gillend over zijn gazon rende. En tegelijkertijd kwam Gordon’s hele jankverhaal erbij: hoe zwaar 2020 wel niet was geweest: zijn verslaving (ja dûh, al 30 jaar), zijn positieve Corona-uitslag (de mildste variant) en de overval in zijn eigen huis. Dat laatste gun je echt niemand. Maar om het zo uit te melken om wat singeltjes te verpatsen, past wel bij zijn <ME-MYSELF AND I>-gedrag. Engerd..

Natuurlijk was ik ook een beetje boos op Donald Trump. Maar zeker niet verbaasd over zijn gedrag als slechte verliezer, die iedereen de schuld geeft. Dat doet hij al 4 jaar. Zelfs FOX News, al die jaren zijn persoonlijke spreekbuis, draait de microfoon dicht als Donnie weer begint te blaten als een verongelijkt kind. Maar in een democratische maatschappij laat Trump glashelder zien waarom wij populisten moeten wantrouwen: ze manipuleren alles om aan de macht te komen én te blijven. Voor de zekerheid hier het bekende rijtje: Bolsonaro, Boris Johnson, Erdogan, Orbán. En oh ja, Thierry Baudet.

En weet je op wie ik ook echt boos ben? Pedojagers. Vooropgesteld, er is niets erger dan (gedwongen) seks met minderjarigen. Lager kun je niet gaan, zieker kun je niet worden. Maar we hebben in Nederland een rechtstaat, gebaseerd op Trias Politica: met een wetgevende macht (de politiek), een rechterlijke macht (de rechters) en een uitvoerende macht (de politie). Daar kun je van alles van vinden (“er wordt te laag gestraft”, “ze doen niks”, “ze zijn corrupt”), maar dat betekent niet dat je het recht in eigen hand kan nemen. Dat deden we eeuwen geleden. Waren er 3 mensen ziek in het dorp? > dat kwam dan door die rode heks> hup op de brandstapel! Ook konden vorsten zonder reden of rechtspraak mensen (laten) vermoorden.

Maar wat doen al die stoere droeftoeters die (vooral nu in Corona-tijd) zichzelf tot de “beschermers van de jeugd” benoemen? Ze maken elke kans om iemand echt te pakken kansloos. Want in 9 van de 10 gevallen leidt het “eigen rechtertje spelen” tot vrijspraak van een misschien gevaarlijk iemand. Uitlokken, jezelf voordoen als minderjarige om een afspraak te krijgen, iemand aframmelen: elke advocaat maakt er gehakt van en elke rechter verliest alle mogelijkheden tot veroordelen. ‘Ja maar Frank, de politie doet toch niets?’ Dat doen ze wel in 80% van de gevallen, alleen blijkt het soms niet haalbaar of waar. Geen idee of die vermoorde man in Arnhem fout zat. Maar die jonge gasten die hem hebben doodgeschopt hebben de grootste fout in hun nog jonge leven gemaakt. Opgefokt door de stoere verhalen van “collega-pedojagers.” Voor het leven getekend.

Er is maar een dun lijntje tussen beschaving en vergelding. We moeten geen draconische maatregelen nemen, omdat er kleine aantallen gekken rondlopen en terroriseren. Je kunt niet alle risico’s uitsluiten anno 2020. Je hebt cartoon-haters die hoofden afhakken in Frankrijk en je hebt een extremist als Brevnik die 77 jonge socialisten vermoordt in Noorwegen.

En daar zit het gevaar van boos zijn: het slaat vaak om in haat en geweld. Laten we sociaal zijn en niet boos. Gordon, wat zing je goed!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *