Leve de Koning!

Zondag keek ik verbaasd naar de positieve reacties op mijn column. Hij denderde zomaar de top-10 binnen, terwijl ik mezelf gereed maakte voor gedwongen opname i.v.m. de depressieve ondertoon. Maar ineens was er van alles te genieten. Onze Koninklijke Horkheid moest met een lijnvluchtje van de Kronkelige Landelijke Megaprofiteur halsoverkop terug. De huisgemaakte tzatziki van Maxima zat in een Tupperware bakje in de Louis Vutton handtas, het chagrijn was van hun hoofden af te lezen.

Inwendig maakte ik een vreugdedansje. Elke misstap van het Huis van Oranje wordt door mij met gejuich ontvangen. Want de enige manier om van deze al eeuwen durende poppenkast af te komen, is implosie: van binnenuit opblazen. Zelfs de meest kritiekloze monarchisten beseften dat er een gure herfststorm ging waaien. Dat Wilhelmina sympathiseerde met antidemocratisch gedachtegoed, Bernard omkocht voor eigen belang en Juliana kletste met elke boom in de tuin van Paleis het Loo bracht de monarchie niet aan het wankelen. Maar opzichtig schijt hebben aan de regels waar het gepeupel veel last van heeft, is a different cookie. Zeker anno 2020, waarin iedereen een kort lontje heeft.

Van mij mag Lex elke dag naar Griekenland vliegen. Moet ie lekker zelf weten, als het officieel mag. Maar wel op eigen kosten, met een gehuurd of zelf gekocht vliegtuig. De Oranjes hebben prima kunnen sparen de laatste 300 jaar op staatskosten en dat mogen ze allemaal houden en naar eigen inzicht uitgeven of verbrassen. I don’t give a shit. Ik snap best dat ze af en toe willen ontsnappen aan het keurslijf van lintjes knippen, ganssteken, zaklopen en optredens van de lokale Josti-band. Maar ik weet wel een oplossing: gewoon kappen met die onzinnige folklore. Zeker nu Koningsdag tot 2028 niet door kan gaan i.v.m. Corona. Een prachtig moment om dit geërfde toneelstukje stop te zetten.

Je raad het al, ik ben geen fan van het Koningshuis. Ik ben niet zozeer een fanatieke Republikein, maar vooral een overtuigd Democraat. En daar wringt de schoen, want een niet democratisch gekozen hoofdrolspeler past niet in dat plaatje. Het concept is een Middeleeuws, toen het voetvolk nog onderdanig door de knieën ging als de tirannieke vorst op zijn knol voorbij kwam. En altijd, toen en nu, hebben koningshuizen zich wereldwijd misdragen. Gestolen, verduisterd, misbruikt, omgekocht.

Casanova Juan Carlos van Spanje heeft met 5000 vrouwen geslapen en €60 miljoen achterover gedrukt, mafkeeskoning Vajiralongkorn van Thailand benoemde zijn poedel tot luchtmaarschalk, het saaie Belgische Koningshuis heeft de handen vol aan buitenechtelijke kinderen en ik denk dat die viespeuk Andrew ook binnenkort op de grillplaat gaat voor gerommel met jonge meisjes. En waarom? Omdat ze allemaal geen flauw idee hebben hoe de normale wereld eruit ziet. Ze zijn wereldvreemd, arrogant, roekeloos en kosten bakken met geld. En nog onschendbaar ook.

Er is een hardnekkige lobby die ons wijsmaakt dat ze ook veel opleveren. Door mee te gaan op handelsmissies, handjes te schudden met Poetin, en hooggeplaatste gasten te ontvangen in het sprookjespaleis zouden ze geld in het laatje brengen. Het is hetzelfde excuus dat ik gebruik om mijn zakelijke golfabonnement te rechtvaardigen, omdat ik zo leuk zaken doe op de golfbaan. Lariekoek natuurlijk, want van mijn wisselvallige golfspel met bijhorend chagrijnig gedrag krijg ik geen extra omzet..

Ik gun Lex, Max en de kids ook een normaal familie-leven. Met zakgeld i.p.v. een bijlage van €1.000.000,=, puberbaantje bij New York Pizza i.p.v. beschermvrouwe van de Staphorster Klederdracht Knotten en lekker freestyle skiën in Argentinië i.p.v. dat verplichte weekje in het tragische Lech. En geloof me, ik ben echt niet jaloers. Max lijkt me best een tof wijf, maar het blijft een opgewonden Latijns standje. Ik weet zeker dat Lex zijn sokken ’s avonds niet op de bank in de huiskamer laat slingeren.

Wat moet er gebeuren om het toneelstukje stop te zetten? Een meerderheid van 67% in de beide kamers. Dat kan makkelijk, want met alle linkse partijen en populisten red je dat. Maar ik ben bang dat het niet lukt. Zelfs de SP accepteerde de tenenkrommende nep-excuses van onze koning. Schijthazen.

Zojuist heeft mijn cluppie aan de broek gehad van Real Madrid, heeft Ajax met 13-0 gewonnen, heeft Spanje de staat van alarm afgekondigd en is Nederland de 10.000 nieuwe besmettingen gepasseerd. What’s next?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.