Diploma!

Wat een opluchting. Geslaagd. Met vlag en wimpel. Nog net niet cum laude, maar het schuurde er tegenaan. Ik hoor nu tot het selecte clubje van 350.000 Illuminati. Allemaal lotgenoten die dezelfde marteling ondergingen, afgezien hebben en met klotsende oksels aan het examen begonnen. Maar allen nu in het bezit van het hoogst haalbare: Het Golf Vaardigheid Bewijs!

Als je nu besmuikt zit te lachen, snap je de ernst en de noodzaak niet. Al 10 jaar beweeg ik me als een lomp illegaal wild zwijn op de Golfbaan, zonder de finesse en noodzakelijke etiquette te kennen. Ik was een regelrechte schande voor deze nobele sport. Een patjakker, een tokkie, een pauper. Natuurlijk had ik als Nouveau Riche alle materialen aangeschaft: de stokken, de golfrollator, de OJ Simpson-handschoen, de kakkineuze schoenen. Maar toch was ik door mijn ongeciviliseerde gedrag van grote afstand te herkennen. En te horen…

Want, net zoals al 45 jaar op de tennisbaan, kan ik er met sporten slecht tegen als iets niet helemaal lukt. Dan vloek ik als een bootwerker of sla een racket of golfclub kapot. Ook een struikje wat iets te dicht in de buurt staat en mijn slag belemmert, blijft als een napalm-stompje over, na mijn wraak. Vriendje Gerard ligt met tennissen regelmatig aan de andere kant van het net in een deuk. Marion vindt het met golfen meestal minder prettig, maar is er wel beter door gaan spelen. Als je je in het golfspel leert afsluiten voor storende elementen, maak je sprongen vooruit. Graag gedaan, Marion!

Met veel bluf heb ik jarenlang het gemis van het GVB omzeild. Ik kan zonder blikken of blozen in zes talen uitleggen dat ik dat in Australië en Amerika helemaal niet nodig had als ik op de Champion-Course van Sydney of LA speelde. Maar nu ik het spelletje steeds vaker speel en aan wedstrijden mee wil doen, heb ik dat flut papiertje nodig om serieus te worden genomen. Ik verwacht de aankomende jaren, zeker nu ik samen met compagnon Marcel een business-abonnement heb afgesloten, vaker met klanten of relaties te gaan ballen op vrijdagmiddag. Toch lullig als een ijverige receptioniste je bullshit-verhaal niet gelooft en je de toegang tot de baan weigert.

Iedereen die mij een beetje kent of mijn columns volgt, weet dat ik er heel slecht tegen kan als iets verplicht moet. Typisch gevalletje van een stevig autoriteitsprobleem. Dus zo’n examen-oproep ligt eerst 12 maanden onderin een la. Af en toe vraagt Marion voorzichtig of ik er al aan toe ben. Maar mijn gegrom nam de laatste tijd af en het onomkeerbare moment kwam dichterbij: lezen, oefenen, leren en examen doen. En zo geschiedde.

Het GVB gaat alleen maar over etiquette en wedstrijdregels. Zoals: wat moet je doen als je bal in een konijnhol terecht komt? (de fik erin steken en konijn roosteren). Mag je je medespeler advies geven over een slag? (als je het bij mij doet, ben je suïcidaal). Hoeveel strafpunten krijg je als je de verkeerde bal uit de bosjes slaat? (hoezo straf?). Wat gebeurt er als je de verkeerde punten hebt ingevuld? (bek houden en door spelen). Je raakt per ongeluk een los takje en daardoor beweegt je bal, wat doe je? (schelden dat Groen Links alles naar de kloten helpt). Kortom, zinloze info die ik nooit ga gebruiken, maar wel uit mijn hoofd moest leren.

Op een donderdagavond zat ik met 15 nerveuze jong bejaarden in een dompig vergaderzaaltje van de golfclub 30 geneuzel-vragen te beantwoorden. Ik was na 10 minuten als eerste klaar, net als vroeger. Niet nadenken, eerste ingeving, niet terugkijken of veranderen, inleveren en naar buiten lopen. Toen iedereen klaar was, mochten we terug naar binnen en kreeg je je score uitgereikt. Ik had er 25 goed, ruim voldoende. Als ik vroeger vergelijkbare scores had gehaald, had ik waarschijnlijk nu niet meer zo hard hoeven werken om broodjes te verkopen in lege kantoorpanden…

Acht jaar geleden heb ik mijn Vaarbewijs gehaald. Nooit hoeven laten zien op zee. Maar overal waar ik nu kom met golfen, leg ik pontificaal dat GVB-kaartje op de balie. Want het is het laatste diploma wat ik heb gehaald. Zeker als je het kinderlijke diplomaatje bekijkt. GVB staat bij mij voor Geen Verdere Behoefte. Ik ben uitgestudeerd. Met een handicap…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.