Kapje op, kapje af.

Vorige week had ik een Columnisten ATV-dagje, als begin van mijn vakantie. Ik had eerlijk gezegd ook weinig te melden, maar mijn afmelding leverde wel een record aan reacties op. Ik moest er wel om lachen, blijkbaar kom ik beter tot mijn recht met 7 woorden i.p.v. 700 hahaha!

Het zal jullie niet verbazen dat we naar ons huis Rosamar zijn vertrokken. Door alle berichtgeving vonden velen dat niet zo verstandig, maar het is eerlijk gezegd in Spanje prima te doen in Corona-tijden. Ik schrijf dat natuurlijk wel vanuit de luxe van ons eigen huis, want ik weet niet of ik veel zin had gehad in een all-inn weekje met de bus naar Hotel Playamar in Malgrat de Mar of Camping Els Pins in Blanes. Alhoewel ik de bekende kustplaatsen nog nooit zo stil en verlaten heb gezien in deze normaal drukke zomermaanden. Alleen de typisch Catalaanse vakantieplaatsen (Sant Pol, Palafrugell) zitten bomvol met lokaal toerisme en mensen uit Barcelona.

Vorig weekend hebben we nog heerlijk genoten van het gezin Arns&Co met 4 kids, die zaterdag helemaal los gingen op het boottochtje met amigo Gerard. Na hun vertrek hebben Marion en ik een paar dagen nodig gehad om elkaar weer te begrijpen… Na een paar hectische maanden (Marion in haar ondersteuningsrol voor de Hulpmiddelen en ik met een keeterbedrijfje dat het zwaar kreeg) is het wel wennen als je ineens weer samen dingen moet afstemmen. Maar we hebben nog een hele tweede week om de geleerde lessen in praktijk te brengen haha! Gaat lukken.

Spanje heeft het hetzelfde probleem met het weer oplaaien van de besmettingen als Nederland. Het zijn  vooral de jongeren die zich niet meer aan de beperkingen houden. Dat leidt dan tot lokale haarden die moeilijk controleerbaar zijn en dus worden de oranje zones steeds groter. Maar Catalonië is ongeveer net zo groot als Nederland, dus is alles plat leggen best een zwaar middel. Ik ben vandaag stiekem naar Barcelona geweest om rechtstreeks naar mijn tante Ria te rijden om haar een dagje te helpen met spullen op te ruimen. Na al die maanden sociaal isolement smacht ze naar meer momenten, maar we moeten wel voorzichtig blijven. Geen idee of ik straks in quarantaine moet als ik terug kom op Eindhoven Airport…

In Spanje zijn, net als in Duitsland, mondkapjes niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je ziet maar weinig mensen die zich er niet aan houden. Zoals de TomaLaMierdaCovid-Grupo, de Spaanse variant van het Viruswaanzin-team. Die doet heel macho, maar met boetes tot € 6.000,= is die stoerheid snel weg. En Spanje werkt dan ook echt anders; niks waarschuwen of vriendelijk verzoeken: aanhouden, vastzetten en boete meteen innen. Dan mag je weer naar huis. Niks polderen> lik op stuk!

Ik moet er wel aan wennen, aan dat masker. Ik heb een rijke verzameling aan hippe varianten, maar het blijft flapperen met mijn oren en poetsen op beslagen brillenglazen. Het voelt een beetje als dat oude TV-spelletje: ‘Petje op-Petje af’. Ik weet zeker dat ik bij de moderne variant ‘Kapje op-Kapje af’ niet als laatste overeind zou staan en dus ook niet met de hoofdprijs naar huis zou gaan. Ik denk ook dat we in Nederland best wel voor de preventieve stap van mondkapjes zouden kunnen kiezen, maar in ons poldermodel is dat blijkbaar toch een stap te ver. Zijn we bang om duidelijke, harde maatregelen te nemen. Waarom dan? Voor al die ontkenners?

Meer nog dan het dagelijkse Corona-nieuws was Spanje de afgelopen week in de ban van de oude koning. Om de monarchie te redden, heeft hij zijn zoon en huidige koning Felipe een brief gestuurd dat ie even weg is. Pauze nemen, het paleis verlaten, oude matties opzoeken. Anders gezegd; onderduiken nu de terechte kritiek aanzwelt tot Beirut-orkaankracht. Ooit was Juan Carlos hét symbool van een beschadigd land dat begon aan democratie. Maar daarna heeft hij zich als een Untouchable gedragen. Net zoals onze eigen Bernard. Verheven boven het gepeupel en denken dat je je alles kunt veroorloven. Maar niet in de 21e eeuw. Genadeloos ontmaskert als belastingontduiker, vreemd-ganger en smeergeld-pakker. Waarom hebben we nog monarchieën? Wat voegt het toe?

Veel te veel vragen voor een vakantieweek. Toch maar bijtijds lunchen vanmiddag. Nog 6 uur wachten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *