Touché

Alsof de duivel ermee speelt. Of zou het geen toeval zijn? Elke keer als ik een vrolijk stukje voor zondag voorbereid, gebeurt er iets naars. Privé of in de grote boze buitenwereld. In januari schreef ik nog Je suis Franc naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. Nu is Parijs weer het toneel van nutteloze haat. Welke geloof kan het doden van onschuldigen toelaten?

Parijs, de stad van de liefde, is hier al vaak ter sprake gekomen. Het hoort een beetje bij onze opvoeding om met je kinderen of geliefde een weekend naar Paris te gaan. Om te flaneren, te bewonderen of jezelf culinair te verwennen. Achter een grote schaal Fruits de Mer met een heerlijk frisse Muscadet. Op de trappen van de Notre Dame met een te duur betaalde take away Starbucks. Afdalend van Montmartre tot Place Pigalle, slalommend tussen de Oosteuropese balletje-balletje maffia. En ook na 10 keer vol bewondering kijken naar de grootsheid van de Eiffeltoren. Encroyable.

Maar Parijs heeft ook een kant die we niet vaak zien. En dat is geen mooie kant. De banlieus (de buitenwijken) zijn bijna getto’s. Een No-Go area zijn voor blanken. Als je met de trein naar Parijs gaat, kom je aan de noordkant door Roissy, Saint-Denis en iets verderop door Aulnay-sous-Bois. Daar uitstappen is geen goed begin van je amoureuze weekendje. Laatst is daar nog een hele delegatie van 10 naïeve Nederlandse ambtenaren overvallen. In 2005 braken er grote rellen uit in deze banlieus en gingen duizenden auto’s in de hens. Meteen werden er toen allerlei fantastische beloftes door politici gemaakt. Om de leefomstandigheden en kansen voor jongeren te verbeteren. Tant pis, daar is natuurlijk helemaal niets van waargemaakt. En de reden is simpel: er is geen land in West-Europa waar blank en gekleurd zo ver van elkaar afstaat en leeft. Het doet me denken aan Johannesburg: townships zoals Soweto en ver daarvandaan luxe villa-wijken zoals Sandton.

Als je in een Franse banlieu wordt geboren, maak je zelden kans om eruit te ontsnappen. Kijk maar naar de films Les Intouchables en vooral Samba. Het is er een kweekvijver van onrust, criminaliteit en haat. En voor groeperingen als IS een koud kunstje om er verse rekruten te vinden. Teleurgesteld, kwaad en gehersenspoeld in staat om zelfmoordacties te plegen. En ons allemaal totaal geschokt en verlamd op aarde achterlaten, terwijl zij onderweg zijn naar het Paradijs en de 42 maagden. Het is te voorspellen wat er nu gaat gebeuren. De Franse premier Valls laat er al geen gras over groeien: “Wij zullen IS aanvallen, in Frankrijk, maar ook in Syrië en Irak.” En Aboutaleb vindt het ook tijd om “die 40 tot 50.000 mensen van IS weg te vagen.” Ik moet dan toch denken aan George Bush, na 9-11: “we are going to hunt them down.” Dat is nu 13 jaar later aardig gelukt in Afghanistan en Irak. NOT.

Ik denk dat hard terugslaan geen zin heeft. Alles over één kam scheren ook niet. Elke asielzoeker wordt aankomende week een potentiele terrorist, let maar op. Uit respect voor de slachtoffers houdt Wilders zich nog een paar dagen koest, maar dan gaat hij los. Iedereen oprotten naar zijn eigen land. Over 2 weken staat hij op 50 zetels. Maar bijna alle Parijse terroristen komen uit Frankrijk zelf. Het zijn mensen die aan onze samenleving zouden moeten deelnemen, maar ervan af zijn gekeerd. We zijn ze onderweg kwijt geraakt. Als ik verdwaald ben, zet ik Google Maps aan. Zit ik zo weer op het rechte pad. Kunnen knappe koppen ons niet helpen aan een soort van Google Social Maps? Zodat verdwaalde afvallers ook weer op de juiste route terecht komen? ‘Grenzen dicht! Hek erom!’ Hoe dan? Zoals Israël doet met de Palestijnse gebieden? Dat is onmogelijk en schijnveilig. Over inhumaan maar niet te spreken.

Ik had jullie vandaag graag verteld over hard lachen om de mopjes van de baas. Dat blijkt namelijk goed voor je carrière. Ben benieuwd bij welke bedrijven. Ga ik meteen vragen of ik daar toch een tijdje op de Apenrots mag zitten. Het lachen gaat wel een beetje over. Hoe heet een Moslim die zijn gebit onderhoudt? Floslim…. Laat ik maar stoppen.

parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *