Aangeleerd gedrag

Ik zit er al een paar weken tegen aan te hikken, maar ik kan het niet meer uitstellen. Het is glad ijs, een verraderlijk moeras en een linke draaikolk tegelijkertijd. Want het debat overstijgt op dit moment zelfs de Corona-perikelen. Het is ook nog lang niet voorbij, want iedereen heeft een mening over BLM, racisme, Zwarte Piet en Johan Derksen. En wat wordt er weer hard geschreeuwd en weinig naar elkaar geluisterd.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: ik denk dat ik soms ook dingen zeg, denk of doe die je als racistisch kunt interpreteren. Meestal niet bewust of bedoeld, maar het zit gewoon in de meeste (vooral blanke) mensen. We durven het niet toe te geven en gaan soms heel hard schreeuwen dat we helemaal niet racistisch zijn. Maar als ik bij Opsporing Verzocht een fotootje in beeld krijg, denk ik in een flits: K*t-Marokkaan. Terwijl het gewoon een Medelander is met een ander kleurtje en achtergrond. Maar hier geboren en getogen. Waarom dan k*t-MAROKKAAN? Ik ben zelf toch ook geen K*t-Spanjool, terwijl ik juist wel in dat buitenland ben geboren. Moet ik dan ook oprotten naar mijn eigen land?

Vooral die laatste opmerking tiert welig in de krochten van Facebook en Twitter: ‘Rot op naar je eigen land!’. Ik vind het de meeste asociale opmerking van de 21e eeuw. Je zegt eigenlijk dat iemand hier niet thuishoort. Op basis waarvan? Zijn voorouders? Zijn huidskleur? Wie geeft jou het recht om dan te zeggen: ‘oprotten!’ Ben je beter? Heb je meer of andere rechten? Bestaat er zoiets als een ‘echte Nederlander’? Soms reageer ik en vraag aan zo’n schreeuwerd: “wie bedoel je met ‘ons’ ?”. Ik krijg altijd een scheldkanonnade terug met de opmerking erbij dat ik ook maar op moet flikkeren en dat ik een landverrader ben. Dat laatste vind ik persoonlijk wel prima. Liever een land- dan een mensenverrader.

Ik heb de afgelopen jaren van dichtbij meegemaakt dat mensen als Ibrahim, mijn Spaanse maatje, zwaar worden gediscrimineerd. Op basis van vooroordelen, want als hij ergens een dagje heeft meegewerkt, is dat meestal weg. Maar ik zie ook dat in Nederland slimme mensen met een niet-Nederlandse achternaam gewoon minder kansen krijgen. Als je dat ontkent, moet je aan een struisvogel vragen of je mee mag kijken onder de grond. Het is er gewoon en het gebeurt. Ik heb in Rotterdam een paar slechte ervaringen gehad met Nederlanders met een Kaapverdiaanse oorsprong. En klikte dus automatisch hun CV weg. Lekker makkelijk. Onzichtbare discriminatie.

Ik denk dat daardoor de grootste woede ontstaat bij mensen die zich gediscrimineerd voelen: de onmacht als het ontkend wordt. Misschien is daarom de dood van George Floyd, hoe tragisch dan ook, wel een ‘blessing in disguise’. Een soort ultieme wake-up call dat het nu tijd is om het niet meer stil te houden, maar hardop uit te spreken. En ik ben vooral trots dat de jongere generaties daar volop achter gaan staan. Ze durven midden in Corona-tijd op te staan en te demonstreren. Soms een beetje veel tegelijk op één plek. Maar ach, nu drie weken verder is er gewoon niks aan de hand. Dus die hele hysterie van de Dam-demonstratie: storm in een glas water.

Mijn generatie is toch niet meer te redden. Opgevoed in een andere, kortzichtige tijd en vastgeroest in oude dogma’s: Zwarte Piet moet blijven! Red onze cultuur! Al die buitenlanders uit ‘ons’ land! Ik generaliseer, want niet alle babyboomers zijn zo. Dat gevoel krijg je wel als je na de haat- en doodsbedreigingen kijkt op Social Media.

Moet die (onder)buikspreekpop, genaamd Johan Derksen, dan zijn mond houden? Alsjeblieft niet! Het is niet leuk om het te horen, maar hij heeft recht op zijn mening en maakt het verborgene juist zichtbaar. Dan kun je tenminste met valide argumenten (en niet agressief) iemand aanspreken. En er ook niet teveel waarde aan hechten. De bromsnor is een karikatuur van zichzelf geworden. Die krijgt straks gewoon een standbeeld op het Foute Mannen Plein in Wijk bij Duurstede.

Gezellig naast al die VOC-‘helden’ als Piet Hein en Jan Pieterszoon Coen. Slim bij elkaar gezet, educatief mooi overzichtelijk. Maar die standbeelden wel heel laten, om te herinneren dat het bestond en bestaat. Niet aangeboren, maar aangeleerd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *