Karma

Het is één van de meest gebruikte woorden van de laatste tijd. Niet helemaal meer volgens de Boeddhistische wijsbegeerte, maar who cares? Het is nu meestal: boontje komt om zijn loontje. En niet meer: wie goed doet, goed ontmoet. Dat we bijna alleen de negatieve uitleg gebruiken, past wel bij onze huidige maatschappij. Iemand die op zijn bek gaat? Heerlijk!

Ik ga daar vandaag vrolijk aan meedoen. Leedvermaak! Onder het mom van: When Karma hits you. Dus een Kwalbert Verlinde (daar is-ie weer) die klaagt over schending van zijn privacy: als zijn (v)echtgenoot Onno frummelt zonder Hoes. Tingelingeling> KARMA! Het zoontje van Triest Roelvink die zijn carrière een impuls wil geven: door zich te laten sabbelen in een jacuzzi door een pubermeisje. Tingelingeling>KARMA! Een krijsend speenvarken die voor een dikke BMW gaat staan: en dan bij het omvallen haar armpje verdraait. Tingelingeling>KARMA! De wethouder van Oostveen die een rotonde weigert aan te leggen: en op diezelfde weg tegen een tractor aanknalt. Tingelingeling>KARMA!

Toegegeven, leedvermaak is een vorm van jaloezie. Een erg Nederlands, net als afgunst. Als je je kop boven het maaiveld steekt, staat half Nederland klaar om te hakken. Als je qua gedrag afwijkt, staan de moraalridders klaar om je belachelijk te maken. En eerlijk is eerlijk, ik doe daar gewoon aan mee. Als Ronaldo zegt dat iedereen jaloers op hem is, omdat hij rijk, knap en goed is, ga ik meteen op zoek naar spotprents. Om die snel op facebook te zetten. Hem voor lul te zetten. Maar het is best wel sneu gedrag. Van hem maar ook van mij. Maar ik kan het niet laten. Mea Culpa. Verkeerde club, komt nooit goed.

De afgelopen 10 dagen heb ik me prima vermaakt in mijn 2e thuisland. 2 wedstrijdjes van de beste club, beetje verbouwen aan mijn huis, volle weekenden met familie en vrienden. En tussendoor paar daagjes alleen. Zelfreflectie. Wat wil ik werktechnisch doen de aankomende 5 jaar? Wat motiveert me nog? Komen er magere jaren na zoveel vette? Ben ik te ver boven de maaistrook uitgekomen? Maar na het storten van nog eens 1000 kilo cement was ik er wel uit. Het zit niet in me, om negatief of neerslachtig te zijn. Nooit om kijken naar wat is geweest. Altijd positieve blik vooruit. Genoeg uitdagingen of teleurstellingen in het verschiet, maar optimisme als antwoord. En dus de betere uitleg van Karma inzetten: Wie goed doet, goed ontmoet.

Ik heb deze week wel een paar Karma-momentjes gehad die ik jullie niet wil onthouden. Na 10x uitleg lukt het Ibrahim toch om de 11e keer veel te vloeibaar cement uit de molen te halen. Geïrriteerd smeet ik deze diarree in de hoek van de houten bekisting. Maar met een prachtige parabool belandde een groot deel van het cement midden in mijn gezicht. KARMA! We hebben samen een half uur in een deuk van het lachen gelegen. Ibrahim is na 10 jaar samen verbouwen wel wat van me gewend…..Ook mijn suggestieve opmerking aan Ibrahim om niet voor het 5e jaar op rij het verlengsnoer met de heggensnaar door te trimmen, is hard gebackfired. Het apparaat is nu door te langdurig gebruik zonder pauze doorgebrand en overleden….

Zal ik nog een paar mooie suggesties doen van typisch When Karma Hits You? Bv. Dat de dochters van die asociale schreeuwerds uit Steenbergen allemaal thuiskomen met een Marokkaan, Syriër of Surinamer? Dat Vitesse vandaag met 3-0 wint van Ajax, zichzelf weer eens tot titelkandidaat uitroept en dan op 22 november thuis verliest met 0-5 van… NEC! En dat Gordon wordt ontslagen door RTL omdat hij veel te jonge vriendjes heeft voor een relnicht van zijn leeftijd? Allemaal KARMA!

En nu ga ik weer in het Spaanse bedje tegen mijn meisje aankruipen. Eens kijken of die positieve uitleg van Karma wat oplevert haha! Was nl. een beetje vroeg wakker en kan niet tennissen met Gerard. Heb een spiertje verrekt in mijn kuit. Alleen daar. Typisch gevalletje van: Wie een kuil graaft…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *