Eikelzuiger

Soms komt er een woord voorbij, waarvan je de betekenis totaal verkeerd inschat. Eikelzuiger bijvoorbeeld. Het stond afgelopen week op de voorpagina van de Telegraaf. Niet de meest betrouwbare bron. Ook daarom dacht ik aan iets ergs. Met een lichte knoop in de buik begon ik aan het artikel onder de chocoladeletters.

Het was loos alarm. Geen nieuwe vorm van angst inboezemende gewoontes van Syrische vluchtelingen. Geen perverse variant van Benno L., onze Brabo zwemleraar. Ik zeg onze, omdat hij de afgelopen tijd bij mij om de hoek in Kranenburg heeft gewoond. En nu, nadat het bekend is geworden, weer moet verhuizen. Misschien terecht, maar ook nooit meer de kans om te bewijzen dat hij succesvol behandeld is. Voor altijd een paria, nergens welkom. Ook ik zou hem niet thuis op koffie uitnodigen. Terwijl iedereen een tweede kans verdiend. Behalve Hiddink.

Maar een eikelzuiger blijkt een onschuldig ding, geen mens. Het is een apparaat wat alle boomeikels van de grond opzuigt. Aangeschaft door Safaripark de Beekse Bergen. Omdat de zebra’s, gnoes, gemsbokken en ander Afrikaans gehuppel niet tegen Nederlandse eikels kunnen. Ik ook niet. Edelherten, wild zwijnen en eekhoorns wel. Die zijn gewend aan dat Hollands ge-eikel. Maar de Afrikaanse savannedieren krijgen last van buikloop, maagkramp en reetracerij. En ik heb op safari gezien wat het betekent als een nijlpaard hun kringspiertje open zet. Kijk maar eens naar het You-tube filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=aA7iAMTAWHM. Wel eerst ontbijten en je koffie opdrinken. Dan diep ademhalen en op Plee drukken.

Het eerst wat me te binnen schiet is toch: waarom halen we die inheemse beesten hier naar toe? Ze hebben het koud, worden de hele dag aangestaard, kunnen niet vrij rond lopen en krijgen dus slecht te eten. (Zelfde probleem als met asielzoekers. Maar als die klagen, gaan we vol in de aanval.) Zo’n safaripark is toch een soort DDR-overblijfsel uit de jaren ’70. Je reed met je volgeladen Peugeot 404 volgeladen door het park. Maar eigenlijk is het zielig. Een zebra die de Nederlandse herfst mee moet maken. Jaar in, jaar uit. Water genoeg, maar wel ijskoude hoeven. Chronisch verkouden en dan ook nog aan de schijterij van de lokale nootjes. Treurig leven. Zelfde laken een pak met wilde circus dieren. Herinneringen uit vervlogen tijden. Met je Opa en Oma op houten bankjes rondom een zandbak. Trapeze-zwierders en clowns uit Polen en Tjechië. Maar ook tijgers op een krukje, happend naar de zweep van hun SM-baas. Olifanten 10 minuten ronddravend door de arena. Beren die handstand doen en klappen voor het publiek.

Het is niet meer van deze tijd. Daarom gaan die achterhaalde concepten failliet. Jammer voor die eikelzuigende lilliputter van Circus Renz, maar houd op met janken. Geef niet de overheid de schuld. Wilde dieren horen niet meer in het circus. Andere tijden, voortschrijdend inzicht. Net zoals in Catalonië met stierenvechten. Geen traditie, maar dierenleed. Kieivitseieren zoeken ook volstrekt nutteloos. Ben blij dat onze Lex daar niet voor wakker blijft en liever tegen die Latijnse billen aankruipt.

Maar eikelzuiger wordt mijn woord voor 2016. Want er is een bepaald ras Mannetjes die nu een eigen roepnaam heeft gekregen. Een eikelzuiger is een likkende angsthaas die probeert een wit voetje te halen. Bijvoorbeeld die kwallebal van de VVD, Halve Zijlstra. Bang voor de PVV en dus krampachtig bezig om zijn rechtse kiezers te paaien. Met bizarre teksten als: “Ooglidcorrectie niet in het ziekenfonds-pakket van de asielzoekers” . Wat een schijterig, angsthazerig, debiel standpunt. Hij heeft wel zijn excuses aangeboden, maar dat is te laat. Door de mand gevallen, met recht Eikelzuiger nr. 1. Ik heb het hartsgrondig oneens met Wilders en de manier hoe hij onze samenleving polariseert. Maar hij vertegenwoordigt 20% van onze bevolking. Dat is de harde werkelijkheid. Zij hebben een stem en die heet Wilders. Die andere 80% moet ook kunnen kiezen uit mannen. Geen eikelzuigers. Wie er nog meer eikelzuigers zijn? Platini bij Blatter. Blind bij Hiddink. Jean-Marie Huibregts bij Matthijs van Nieuwkerken. Kwalbert Verlinden bij Joop van der Ende. Meer suggesties welkom bij de comments.

Ik denk dat Safaripark de Beekse Bergen de eikelzuiger heeft verzonnen. Als laatste marketingstunt om het tij te keren. Maar daarmee onbedoeld een nieuwe kleur aan de bestaande management-stijlen heeft toegevoegd. Bruin. De kleur van de eikelzuiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *