Blauw

Grappig publiek heb ik hier. Vorige week gingen vooral de babyboomers los op ‘sweet memory lane’ met de mooiste vakantieherinneringen. Het was vooral geinig hoeveel vergelijkbare ervaringen er waren met taaie autoreizen, armoedige vakantiehutjes en k(r)ampeer-gedoe. Gister raakten, na mijn vroege afmelding, hele families in de stress. Ik kreeg zelfs een appje: “hoe moet ik nu schijten?”

De reden waarom ik afhaakte was simpel; een houten kop. Na een avondje Social Closeness met dochters, vriendinnen en schoonzoon. Gewoon ouderwets ravotten in de tuin, barbeknoeien en spelletjes doen. Met net een paar drankjes meer dan goed voor me is. Toen ik eindelijk aan de column wilde beginnen, was het zondag en één oog al in slaapstand terecht gekomen. En sinds mijn vrijwillige schrijvers-sabbatical luister ik beter naar mijn innerlijke coach. Zennnnnnn……

Alhoewel het Corona-virus zakelijk nog steeds een zware beproeving is, ben ik privé best in een prettig ritme terecht gekomen. Marion werkt snoeihard en is 12 uur per dag weg. Ik werk thuis en klop en veeg en zuig en kook. Natuurlijk missen we onze tweewekelijkse trips naar Spanje, maar onze weekenden zijn nu lekker gevuld met veel kluswerk en inhaalavondjes met vrienden. En daarnaast is het heropenen van golf- en tennisbanen een lot uit de loterij. Elke week twee keer volle bak tennissen met vriendje Gaico en een keertje of 3-4 golfen geeft meteen fysieke vooruitgang. De rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon, de schouders zitten weer los en de beenspieren worden weer getest. Heerlijk!

Woensdag, na een relax vroeg ochtendrondje golfen met compagnon Marcel, kwam er ‘out of the blue’ een opvallend WTF-momentje voorbij: ‘Waar is de politie?’ En had ik meteen het onderwerp voor deze column te pakken. De vraag of BOA’s moeten beschikken over pepperspray of een wapenstok is ook een indirecte vraag waarom er zo weinig blauw op straat is. Want dat geteisem in IJmuiden had zich waarschijnlijk snel uit de voeten gemaakt bij de komst van een Wout met een hond of een Juut op een paard. Desnoods de ME (Moordzuchtige Eikels) inzetten. Die gebruiken de lange wapenstok i.p.v. de korte en ik kan je verzekeren; je loopt een week heel moeilijk na een tik.

De afkorting BOA staat voor Buitengewoon Opsporings Ambtenaar, maar Bijzonder Ongeschikte Arie is meer op zijn plaats. Als ik aan de discussies denk, die ik soms voer met een BOA, is het goed dat we allebei geen pepperspray of korte wapenstok voor handen hebben. Want het zou leiden tot een veldslag, waarbij vergeleken de huidige rellen in de VS maar een schoolplein-fittie zijn. Ik snap best dat BOA’s in onze verharde maatschappij nodig zijn en het zeker niet makkelijk hebben, maar om serieus met tegenspraak of boosheid om te gaan is vooral tact en de-escalatie nodig en geen wapen. En heb je dus minimaal 15 hersencellen en een goede opleiding voor nodig. Case closed!

Waarom zijn die blauwe Klabakken niet zichtbaar op dit moment? Er is geen voetbal met risicowedstrijden, geen evenementen, geen festivals, geen demonstraties en al helemaal geen nachtleven. 85% van de extra inzet is weggevallen. Zitten ze de hele dag te toepen en te poepen in het Klabakkarium? Formuliertjes in te vullen? Functioneringsgesprekken met elkaar te voeren? (“Heel goed Herman,  je hebt in de maand april 0 conflicten opgelost”). ATV op te nemen? In drie maanden tijd heb ik 1 (één) Blauwe Controle aan de grens gehad, terwijl ik er meer dan 100 overheen ben gereden. Je zou toch, zeker in de beginfase van Corona, denken dat iets meer zichtbaarheid nuttig kan zijn? Maar helemaal nichts, nada, noppes, niente.

Ik roep dit alleen in jullie belang, want zelf kan ik best zonder de kleur blauw. Denk maar mee: Belastingdienst, IKEA, KLM, Overheid, Twitter, AH, Ryanair enz. enz. Heel veel bedrijven of instanties met de kleur blauw doen aan de voorkant poeslief met slogans als: “leuker kunnen we het niet maken” of “een beetje aandacht maakt alles mooier”. Maar trap er niet in. Blauw is de kleur van bedrog, arrogantie en winstbejag. Wees alert als je te maken krijgt met een blauw bedrijf. Houd je portemonnee, je kinderen en je eigen waarde in de gaten.

Deze waarschuwing is geen hoax of complottheorie. Het is net een virus en verspreidt zich razendsnel. Daar kan de politie nog wat van leren….  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.