De buurman van de tante van de oud-klasgenoot van mijn zus

De weken vliegen voorbij, maar helaas vliegt het Corona-virus niet mee. Koningsdag 2020 was een heerlijk relaxte dag zonder spijkerpoepen, het Friese piksjitten of ezeltje prik. Wat zullen die meiden van Lex en Max blij zijn geweest. Misschien een mooi moment om die jaarlijkse martelgang helemaal af te schaffen. Middeleeuwse meuk.

Het kost mij steeds meer moeite om alle virus-info te absorberen. Geen idee of er gisteren 59 of 95 nieuwe ziekenhuisopnames waren. Of was dat het getal van de overledenen? De neergaande RIVM-lijn klopt helemaal met mijn aandachtscurve. Ik verslap onbewust, was mijn handen net als vroeger (not), ga soms weer in de comfortzone van bekenden staan, pak elk willekeurig winkelwagentje zonder na te denken en nies de voorruit van de auto weer helemaal onder.

Misschien ben ik wel mening-moe. We waren al het land van 6 miljoen bondscoaches (alle mannen tussen 8 en 102), maar zijn nu ook gezegend met 16,3 miljoen virologen. Alleen als je nog te jong bent om te praten of een pasgeboren babypanda bent in Ouwehand heb je geen tekst. Maar verder trekt iedereen zijn scheur open; in de krant, op social media, op radio en TV. Maakt niet uit of je Maurice de Hond, Sylvie Meis, Donald Trump of Harrie Hangzak uit Zwolle heet. Jouw mening is zo belangrijk dat iedereen jouw waarheid moet horen. Ik doe natuurlijk vrolijk daaraan mee.

Maar wat is nou echt waar? Was het een vleermuis die aan schubbedier zat te knagen, een mislukt laboratoriumproefje, een labiel 5G-zendmastje, een opzettelijke besmetting door een wereldmacht of een takketrucje van God/Allah? En krijgen sommige mensen het niet omdat ze chloor in hun haar smeren, malariapillen slikken, veel groentes eten of een elektrische auto rijden? Of is het gewoon volstrekte willekeur van een ongrijpbaar natuurfenomeen?

Ik moet vooral mijn impulsieve neiging onderdrukken om overal op te reageren. Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening, zolang het niet discriminerend is. Ik heb sommige mensen maar even uit gezet/ontvolgd, omdat ik negativiteit nu niet trek . De complottheorieën, de harde aanklachten richting beslissingnemers en het gescheld op mensen die gewoon hun best doen, ook al maken ze fouten. Feit is dat complotdenken een natuurlijke reactie is op angst. Ik hoor in normale tijden graag andere meningen en lees drie uiteenlopende kranten. Maar ik heb nu liever iets meer 6H(appy) dan 5G(ezeik).

Wat als we Corona even parkeren en om ons heen kijken? Dan zien we bijvoorbeeld dat 94% van de automobilisten zich keurig houdt aan het nieuwe 100-rijden. Ik had het zelf ook niet verwacht, maar het rijdt veel relaxter. Van de week van Dommelen (onder Eindhoven) naar Amsterdam Noord; 150 kilometer in 87 minuten. Ook nu het langzaamaan weer drukker wordt, zie je dat de bijna gelijke snelheid voor alle verkeersdeelnemers meer rust op de weg geeft. Je haalt in en gaat weer naar rechts, simpel. Er komt af en toe nog wel een BMW of Seat voorbij kachelen, maar die heten nu Coronaracers en dragen prima bij aan de staatskas via het CJIB.

Toch blijft het knagen, wat is waar? Wordt Joe Biden geframed met een dubieuze aanrandingsclaim klacht uit 1993 of maakte hij toen misbruik van zijn machtspositie? Ziijn verweer deze week was hetzelfde als dat van zijn vriendje Clinton: “I did not have sex with that woman”. Niet heel slim van zijn PR-adviseur. Was die Noord-Koreaanse kikkervis Kim Yong-un echt bijna dood of zat hij met een BMI van 42 toch als enige in zijn land relaxt ganzenlever te peuzelen?

Gisteren las ik een interview met de befaamde risicospecialist David Zaruk. Inderdaad, ook weer een expert met een mening. Zijn stelling “Voorzorg is vergif” gaat erover dat beleidsmakers niet met risico’s kunnen omgaan en dan als ongezonde reflex alles op slot gooien/verbieden/stopzetten. Hij had een treffende beeldspraak: “Als je een paraplu meeneemt op een stralend zonnige dag, zit je dan goed?”. Het antwoord is eigenlijk nee, want er is geen wolk te bekeken. “Maar zit je met je paraplu dan verkeerd?”. Nee, dat ook niet. Dat is precies wat beleidmakers uit voorzorg doen, die paraplu uitklappen. Je hebt dan nooit ongelijk”.

Ach ja, ook dat is maar een mening. Net zoals die van de buurman van de tante van de oud-klasgenoot van mijn zus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *