Stervende zwanen

Nee, niet meteen wegclicken! Ik ga het maar heel even over die blauwe luchtbusmaatschappij hebben. Ergens onderin. Er zijn genoeg andere frustraties die een column kunnen vullen.

Als ondernemer heb ik het nog best druk, maar het is geen business as usual. We zijn vooral bezig om de herstart van de locaties voor te bereiden, onze medewerkers te informeren over veranderende werkwijzen en gesprekken te  voeren met opdrachtgevers over de contractuele consequenties. Stiekem stonden we te trappelen om weer te beginnen. Misschien naïef, maar waarom niet langzaamaan op 50% opstarten? Maar de boodschap van Rutte was dinsdag even duidelijk als teleurstellend: nog niet!

Ik zal eerlijk zijn; het viel me vies tegen. Als risico-(onder)nemer durfde ik het best aan. Mijn medewerkers hebben na een paar weken niets doen ook weer zin en zijn al blij als ze een dagje mee mogen draaien bij ons zusje Australian. Daar komen we handjes tekort omdat met name chocolade bij uitstek geschikt is om troost te geven. En dus blijven de bestellingen binnenkomen. Maar ik wil ook weer broodjes, soep, salades en smoothies verkopen! Gewoon, ons vak uitoefenen.

Er waren heel veel bedrijfstakken teleurgesteld en ik snap het. Hard gewerkt aan ingewikkelde protocollen, bedrijfsruimtes aangepast, likje verf hier en daar en hulpmiddelen ingekocht. De meeste bedrijven hebben hun eerste bijdrage van het NOW-Noodfonds binnen en snappen nu dat die 90% van (k)Wiebes in de praktijk niet boven de 60% komt. Dus moet er snel weer omzet binnen komen, ook al is het nog niet de helft van vroeger. Maar de kabinetskeus is: gezondheid boven economisch belang. Dat snapte ik in het begin van de uitbraak. Maar daar ben ik het nu mee oneens. Het moet ook niet andersom, maar in balans. Naast elkaar.

Kijk, ik ben realist genoeg om te weten dat het Corona-virus tot ver in 2021 een grote rol blijft spelen in onze samenleving. En ik denk ook niet dat injecteren met chloor een slimme oplossing is. Vroeger, toen wij nog weleens naar Spanje gingen en dan een groen zwembad aantroffen, kreeg het water een chloorshock. Gewoon bam, een overdosis erin. Maar de eerste 48 uur bleef ik er dan wel uit. Een keer was ik te gretig. Het gevolg? Jeukende huid, duizelig, Dracula-ogen en een roodgloeiende eikel. Ik denk dat Trump al een keer een chloor-shock heeft ingenomen, gezien zijn hilarische uiterlijk.

Het was te verwachten dat half MKB Nederland, net als ik, hoopte dat we weer aan de bak mochten. Omdat bedrijven elke maand 20 tot 40% verlies draaien, ondanks het Noodfonds. M.a.w.: op elke € 10.000,- (gemiste) omzet, €2000 tot € 4000,= verlies en dus meer schuld. Hoe groot of klein je ook bent, je bent zo door je reserves heen. En als je al extra kunt lenen bij de bank, moet je serieus nadenken of de condities (garantstelling, borg, persoonlijke aansprakelijkheid) wel verstandig zijn.

Tenzij je KLM heet. In goede jaren keer je prachtige dividenden uit, bij elk zuchtje tegenwind (gebeurt best vaak in de lucht..) roep je om hulp. En wij moeten vooral blijven geloven dat we niet zonder KLM kunnen en dat Schiphol alleen van de KLM kan leven. En dus trekken we de knip. Net als in 2008 na de bankcrisis. Toen moesten we ook bijspringen. Er wordt gezegd dat KLM “too big to fail” (te groot om te laten omvallen) is. Wat een kul. De beurswaarde van het bedrijf is €2 miljard. Dan is een EXTRA krediet/lening van € 4 miljard toch waanzin? Twee keer de beurswaarde als lening? Hoeveel leningen hebben ze al open staan? KLM zal ook niet de koploper in duurzaamheid worden. En ze lappen ze alle fatsoennormen aan hun laars. Tot nu toe.

Ik gun elk van de 31.000 KLM-medewerkers zijn goedbetaalde baan. Maar er gaan nog veel meer werklozen ontstaan als de motor van de economie, met name het MKB, steeds vaker blijft haperen. Alleen al In de Amsterdamse horeca gaan naar verwachting 50.000 banen verloren. Het is een slagveld aan het worden met heel veel stervende zwanen. Ik ben bang dat volgende maand, als ook de vakantiegelden betaald moeten worden, veel bedrijven besluiten om te stoppen. Misschien willen ze nog wel verder, maar is hun potje leeg. En zijn ze niet “Too big to fail”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *