Passie

Het is donderdagavond en ben al met mijn stukkie bezig. Best vroeg, meestal begin ik er pas zaterdagavond mee. Maar ik moet mijn hart luchten, anders vreet ik mezelf op de aankomende dagen. Ik zit naar the Passion te kijken en het avondeten kruipt al terug via mijn huig.

Het ging vanmorgen om 8.13 uur al fout. Op het fotootje zie je whatsappjes tussen Marion en mij. Toen ik in de digitale TV gids keek, dacht ik nog dat het om de prachtige film ‘The Green Mile’ ging. In mijn linkerooghoek kwam NPO 1 in beeld en ik voelde me door de grond zakken; the Passion…Vorig jaar voor het eerst dit Volendamse Schlagerfestival gezien en toen strafte God het meteen af. Helse regenbuien, waardoor die hele kliek 2e hands artiesten tot na de zomer in de ziektewet zat. Terecht, want de musical was te zot voor woorden. Wel toepasselijk, het was op de Vismarkt in Groningen. Konden de palingboeren die gedupliceerde vissen van Jezus lekker uitdelen.

Terwijl ik dit zit te schrijven, waggelt de Maagd Maria in beeld. Ik ben even sprakeloos, want dit gaat zelfs mijn pet te boven. Er worden extra spots aangezet, anders zit iedereen in een straal van 100 meter rond het podium in het duister. 200 kilo Surinaamse Maria. Als er ooit nog ergens een vuurwerkramp is, hoop ik achter haar te kunnen staan. Ze zingt prachtig, dat wel. Daarna komt Doctor Love in beeld, die snel schakelt met ex-lekker ding Bridget. Met een Franse toupet op interviewt ze allemaal lokale suffe meewandelaars, die het witte kruis begeleiden.

Dat witte kruis wordt door een mannetje of 40 door de straten van Enschede geduwd. Het is voorzien van enorm felle LED-verlichting, waardoor het net de landingsbaan van Twente Airport lijkt. Ik snap ook ineens waarom Philips deze week haar LED-licht Divisie heeft verkocht. Ze wilden niet met dit verspillende toneelstukje geassocieerd worden. Jeroen van Koningsbrugge speelt Judas en het is hem gegund. Ik hoop wel dat hij die labrador Jeroen van der Boom snel verraadt. Die kwijlebal staat Ramses’ mooiste liedje te verkloten voor de Grolsch Veste. Jezus lijkt het meeste op de zanger van Simply Red. Maar die kon wel zingen. Ondertussen wandelt Marijke Helleweg met een tot Chihuahua getransformeerde Patricia Paay door het TV-beeld. Pfff, het lijkt wel of ik een Maroc-joint aan het roken ben.

Het woord Passie is misschien wel het meest verkrachte Nederlandse woord. Dat hebben we namelijk niet en kunnen we helemaal niet. Ooit, in mijn cateringtijd op de Apenrots, kondigde een pas benoemde stijve directie-voorzitter de nieuwe slogan aan: “Proef de Passie”. Uit zijn mond klonk dat als Wilders die roept om meer Marokkanen. Ik liet meteen blijken dat ik het niks vond en gaf hardop, tijdens het directie-overleg, wat varianten door: “zweten van de nasi” en “likken met Lassie”. Nog geen 4 weken later ben ik met een nette regeling uit het bedrijf gestapt. Het zou tussen Chef Passie en mij toch nooit niet meer goedkomen..

Op dit moment wordt Jezus door twee uitsmijters van Motorclub No Surrender het podium opgetild, waar hij wordt ingeruild voor de zoon van Triest Roelvink. Elke inwoner van Enschede met een schoenmaat-IQ heeft zich rond het schavot verzameld en kijkt ademloos naar de chaotische vertaling van deze slapstick. Ik ben vandaag precies 8 jaar getrouwd en peins me suf wat ik deze week fout heb gedaan. Ik voel me net Jezus, want ik word in mijn eigen huiskamer gekruisigd. Om nog iets te redden van de avond ga ik de strijkwas doen en begin opzichtig naar bonuspunten te hengelen. Het kruis wordt binnen gedragen door vrolijke corpulente brandweermannen, die het stapvoetse tempo net kunnen bijhouden. Big mama zingt nog maar eens een liedje..

Terwijl ik apathisch naar de bizarre voorstelling staar, boort het strijkijzer zich in mijn linkerhandpalm. Vloekend loop ik naar de keuken om bij terugkomst te zien dat de kraag van mijn lievelingsoverhemd een zwart ruitje heeft gekregen. Het is 21.57 en tijd om naar bed te gaan. Jezus heeft het niet overleefd. Lijkt me een goede reden om volgende jaar the Passion te annuleren. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *