FILMPJE!

Is er nog iemand die het filmpje van die Franse toeristen niet heeft gezien? Lekker banjeren door de Beekse Bergen met je kind op de arm rondom een troepje jachtluipaarden. Ik heb me suf gelachen!

Tuurlijk is het een stupidité énorme. Ook al heb je alle info en pictogrammen niet gelezen, je hebt echt zaagsel als vulling onder je dakpan als je gewoon gaat picknicken in een safaripark. De grappen waren ook niet van de lucht. Vooral bij de Speld, het satirische platform van de Volkskrant, kwamen de leukste voorbij. ‘Ze hadden Lui Paard in Google Translate ingetypt en kregen Lazy Horse als antwoord.’ ‘De cheeta’s schrokken van de knoflookmeur en hadden geen honger meer.’ ‘Kunnen we niet wat Fransen overhevelen naar de Oostvaardersplassen om daar de beesten bij te voederen?’ Vrij snel werd ook de link gelegd met Air France. Deze stakende Franse collègues waren door hun Nederlandse collega’s getipt voor een leuk uitje met een mooie wandelroute door een natuurpark…

Maar eigenlijk was de grootste gek op dat moment die Brabo-knul die het maar bleef filmen. Wat een hersenloze randdebiel. Je ziet buitenlanders met een klein kind iets ongelooflijk doms doen en je doet niets! Rien de tout! Maar blijft wel doorfilmen. Rij erheen en zet je auto ervoor! Meteen op dat eerste moment! Zeg wat! Als je ‘il est trop dangereux de se bouger en dehors de la voiture’ niet uit je strot krijgt, kun je altijd nog : NON! NON!NON! roepen. In een TV-interview zei de kneus dat hij te zeer in shock was om iets te doen. Tuurlijk, Robin, tuurlijk.. Maar wel filmen en commentaar geven? Moron! Salaud! Con!

Dat filmen door omstanders terwijl er andere mensen in nood zijn, is één van mijn grootste moderne ergernissen. Vorige week stak een verwarde man op de drukke weekmarkt in Roosendaal zichzelf met een mes, in een poging tot zelfdoding. Er was maar één dappere jonge vent die uit alle macht probeerde de man te redden. Eromheen stonden 500 – 600 mensen alleen maar te kijken en te filmen. Of ik overdrijf met dat aantal filmende Oscar-pretendenten? Klik maar op de link onderaan. Allemaal blanke Nederlandse sensatiezoekers, in alle leeftijden, die niets beters kunnen bedenken dan hun mobieltje in de lucht te houden. Er ligt iemand dood te gaan en het enige wat je kunt bedenken: ‘opnemen en dadelijk meteen op Facebook zetten!’ Of zoiets.

Het is voor hulp- en ambulancediensten steeds vaker een enorme frustratie. De beelden staan al op internet, voordat het slachtoffer is geïdentificeerd en de familie geïnformeerd. Er moeten speciale afschermschotten worden geplaatst voordat het openzagen van een autowrak kan beginnen. Kostbare tijd die verloren gaat, om de privacy van een slachtoffer te beschermen. Maar dat filmgedrag zie je overal. Ook door foute kids die het in elkaar slaan van het klasgenootje dat altijd gepest wordt filmen. Wat zijn we toch een treurige diersoort en gedoemd om uit te sterven. Of om opgegeten te worden door cheeta’s.

Is dat filmen nog tegen te gaan? Ik denk het wel. Gewoon ouderwets naming and shaming. Mooie website ervan maken, bv. www.degrootstelosersvandeweek.nl. Met deze week: “Robin uit St. Michielgestel, op bezoek in safaripark de Beekse Bergen. En: “Truus uit Rucphen, kaas kopend op de markt van Roosendaal.” Of: “Mourad, de stoere kopschopper uit Osdorp”. En de winnaar van de maand een weekje op de Dam, op een schavot en veel eieren in de buurt. Het winnende filmpje op een groot scherm boven zijn lege hoofd. En als er mensen gaan klagen over de harde methode of het gebrek aan privacy van de “winnaars” hebben we nog een mooi Oud-Hollands gezegde: wat gij niet wilt wat U geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Nog even terug naar Air France en KLM. Hoe kan het toch dat we onze trotse zwaan hebben laten opslokken door een arrogant Frans haantje? Er is nog nooit een goed zakelijk huwelijk geweest tussen Fransen en Nederlanders dat langer duurde dan een paar jaar. Ik heb persoonlijk al drie voorbeelden meegemaakt, waarbij Frans Chauvinisme en Hollandse Eigenwijsheid hebben geleid tot ‘rien ne va plus!.’

Vanaf volgende week krijgen jullie wekenlang reisverslagen om je oren, met mooie filmpjes…. Je bent vast gewaarschuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.