Ich bin ein Kranenburger

Wat een opluchting! Ik ben niet meer statenloos. Twee weken gezworven als een uitgeprocedeerde asielzoeker tussen NL, DLD en Spanje. Stiekem grenzen passerend in geleende auto’s. Geen verkeerregels overtredend, bang om opgepakt en uitgezet te worden. Geen idee waarheen dan. Maar toch een unheimisch Gefühl. En nu, Gottes Dank, toegelaten tot de BRD. Frau Katharina Bongers von Bürgeramt, heeft mij angemeldet. Na diep zuchten en het eindeloos herhalen van alle Bürgerpflichte. En dus kan ik trots zeggen: “Ich bin ein Kranenburger!”

15 jaar geleden waagde ik voor het eerst de kleine sprong over de grens en vond ik Anmelden niet zo dringend nodig. Recalcitrant en tegendraads was toen ook mijn dagelijkse grondhouding. Na 9 maanden besloot ik de immense stap van 22 meter naar het Gemeentehuis te maken. Om door Frau Bongers op woedende wijze terecht te worden gewezen. Waarom ik in vredesnaam nu pas verscheen? Wat ik als blöte Holländer wel niet dacht?  Als straf kreeg ik geen 5-jarige Aufenthalt Erlaubnis, maar moest ik me ieder jaar melden voor een verlenging. Frau Bongers liet me dan 15 minuten wachten, keek me misprijzend aan en krabbelde met haar enige goede hand een paraafje. De andere arm bungelt sinds haar geboorte gebruiksloos op navelhoogte. Ook in Duitsland wordt werk gemaakt van Social Return…. Ik merkte deze week dat ze me nog steeds niet heeft vergeven. Zou ze me lui vinden? Ik kan haar werkplek goed volgen vanaf mijn huis. En ik zou op haar PC scherm kunnen kijken. Zou ze zich bespied voelen?  In ieder geval keine Wiedergutmachung!

Het voelt ook wel lekker om weer Duitser te zijn. Mijn vriendje Robert vond mij al een Duitse Tony Soprano en misschien hij heeft hij gelijk! Duitsers hebben nog een vaag schuldgevoel uit het verleden, maar in ieder geval nu een humaner beleid. Donderdag bepaalde een Duitse rechter dat een Somalische asielzoeker niet naar Nederland teruggestuurd mag worden. I.v.m. onze mensonwaardige behandeling. Het zal je maar gezegd worden door je buren. Niveau Griekenland en Bulgarije. Die kregen van de VN een reprimande voor asociaal beleid. Wij geven dus twee weken Bed, Brood en Bad en dan opzouten. Zelfs de AIVD zegt nu dat het onmogelijk is om in 2 weken de uitzetting rond te krijgen.

Maar weet je wat me echt dwars zit? Al die aandacht voor Nepal. Het is een hekel onderwerp, maar ik ga er toch wat van zeggen. Deze week dan maar geen likes of comments. Het is een verschrikkelijke natuurramp. Net zoals Haïti in 2010, Iran 2003 en China 2008. Maar niet door de mens te voorkomen. Natuurgeweld, net als de Tsunami in Thailand een gevolg van een rommelende fundering diep onder de grond. Het mogen bewonen van deze planeet is niet zonder risico. Maar veel natuurrampen zijn niet te voorkomen en bijna altijd in arm gebied. Want daar willen wij rijke Westerlingen liever niet wonen. En dus valt half Nepal om. Een miljoen kinderen op straat. En wij maken ons weer druk over die paar honderd Nederlanders die aan het wandelen waren. Of ze al uit het rampgebied zijn gehaald.  Met het regeringsvliegtuig, dat bijna leeg aankwam. Dat zegt toch alles? Eigen volk eerst. En als we dan nog 10 kilo strooizout over hebben van een milde winter, dan mogen ze dat hebben. Samen met de tonnen aardappelen die anders wegrotten. Genereus volk, bijna Boeddhistisch….. Oh ja, er is pas een Nederlander omgekomen in Nepal. Was eigenlijk een Duitse… Gelukkig…. We zijn ontzien….

 

Er verdrinken gemiddeld per jaar in de Middellandse zee bijna net zoveel vluchtelingen als er nu doden onder het Himalaya-puin liggen. Elk jaar weer. Met het nu ingezamelde geld hadden we VIJF jaar lang kunnen voorkomen dat ze verdronken. Door ze allemaal een vliegticket te geven. Het is namelijk geen onvermijdelijke natuurramp, maar een voorkombare humane ramp. Als we echt willen.

Dus is de tussenstand Nepal vs. Syrie: 1-0. Omdat het volk dat wil. Omdat de doden daar geen gezicht hebben, ondanks de crematies in de open lucht. Omdat een zee vol lijken te confronterend is. Omdat we ons eigenlijk kapot moeten schamen. En nu ga ik snel geld overmaken. Naar vluchtenlingenwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.