Foutje, bedankt!

Zo, het werkjaar zit erop. De feestdagen brengen we lavend door in Spanje met een bonte optocht aan vrienden en familie. Met Dry January in het vooruitzicht ook het moment om nog even stevig door te halen tijdens Oud en Nieuw in Barcelona. Zin in!

De slogan ‘Foutje, bedankt!’ was begin jaren ’90 bekend als reclame van Reaal Verzekeringen met in de hoofdrol Rijk de Gooijer. Er werd de draak gestoken met opzichtige verzekeringsfraude. Ik ben altijd verbaasd dat zo’n aanpak schijnbaar leidt tot meer klandizie. Ook Centraal Beheer maakte met ‘Even Apeldoorn bellen’ een knipoog naar enorme schadeclaims. Terwijl fraude en schade juist leidt tot hogere premies. Beetje vergelijkbaar met een piloot die lachend naast een gecrashed vliegtuig staat.

Ik ben goed verzekerd. Voor zo’n beetje alles. Misschien wel teveel, want ik hoor overal dat de helft onzin is. Maar de aangeprate angst overheerst. Als mijn Duitse dakpannen door de lucht vliegen bovenop de mooie BMW 525-tihS van Nachbar Hermann, ben ik graag gedekt. Omdat die zeikstraal geen enkel krasje op zijn penisverlenger accepteert. Enkele jaren geleden besloot Anne-Roos om met mijn bovenmaatse Duitse tank half over een Toyota Starslet heen te rijden. Die leek daarna het meest op een opengekarteld tonijnblikje. Mein VauWee kwam er beter van af, zeker toen bleek dat KFZ Vollkasko gewoon All-Risk betekent.

Ik rijd al meer dan 700.000 km schade-vrij, maar loop nog steeds risico op een APP-ongeluk. Dit Woord van het jaar 2017 geeft een hardnekkige verslaving weer van zichzelf overschattende mannelijke automobilisten (meestal corpulent en rond de 50). Sinds kort heb ik de APP-geluidjes en meldingen uitstaan, maar dat is nog steeds een beetje lafjes. Het is eigenlijk volstrekt onaanvaardbaar om in 2018 nog append achter het stuur te zitten. Je doet dan niet onder voor een dronken Poolse bloembollenplukker. IK zal en moet ermee stoppen. Misschien helpt het als de verzekering niet meer dekt bij een APP-ongeluk.

De mens is een rare diersoort. Die niet leert van zijn fouten. Zelfs een ezel loopt na twee keer om het steentje heen. Een kat springt echt maar één keer in een vijver achter een vis aan. Daarna nooit meer. Een leeuw die een mislukte aanval op een krokodil heeft overleefd, heeft daarna geen enkele behoefte meer aan krokodillenleren schoenen. En de mens? Die rookt, ondanks alles. Het is de tabaksindustrie in Indonesië gelukt om 70% van de mannen aan het roken te krijgen. 70%! De mens eet zwaar gemodificeerd voedsel, met aantoonbare kankerverwekkende ingrediënten. En het mag, want de lobbyisten van de grote producenten zijn zo machtig dat alles gemanipuleerd kan worden. Of wetgeving wordt eindeloos vertraagd, zodat er nog eerst even extra geld verdiend kan worden.

Door de introductie van geld 3000 jaar geleden hebben wij als diersoort de verkeerde afslag genomen. Welke debiel is er mee begonnen? Het schijnen de Chinezen te zijn geweest, maar Trump vindt dat waarschijnlijk fake news. Voor Donnie is geld juist de enige graadmeter voor succes. Vandaar zijn asociale belastingplan. Miljoenen mensen slechter af, maar alleen 0,2% superrijken van de Amerikaanse bevolking profiteren maximaal. ‘Greed is good’, zou Gordon Ghekko zeggen. Het is niet toevallig dat in de landen met de grootste inkomensnivellering (Scandinavië) de gelukkigste mensen wonen. Dus Amerika staat nu nog wel 14e, maar over een paar jaar ergens in de achterhoede. Het wordt ook tijd om minder naar het Westen te kijken. We leren er niks meer.

Heb ik zelf nog wat te melden in de categorie ‘Foutje, Bedankt’? Ja, genoeg om 20 columns mee te vullen. Ik stoot me niet vaak tweemaal aan dezelfde steen, maar stuit steeds op nieuwe stenen. Overal. Komt ook omdat mijn oogkleppen het zicht regelmatig belemmeren. Ik zie dan wel mijn tenen, maar niet de horizon. Dan lig je zo op je snuffer, als je weer te hard loopt. Zakelijk gezien was mijn verwoede poging om de Nailhoover ( een revolutionair, -state of the art-, stofafzuigapparaatje voor nagelstudio’s) in de wereldmarkt te zetten, natuurlijk gedoemd te mislukken. Ik kwam er pas een mooie Porsche Cayenne te laat achter dat niemand op het ding zat te wachten..

En dus: schoenmaker blijf bij je leest. Dus blijf ik voorlopig nog maar een beetje cateren. Minste kans op ‘Foutje, bedankt.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *