Blue Monday

Het heeft ook Nederland bereikt. Na Valentine’s day, het jaarlijkse geklungel van verliefde kneuzen, is nu ook Black Friday over de Grote Plas gewaaid. Je hoeft maar even op You Tube te zoeken, en je ziet filmpjes die de ondergang van de mensheid glashelder in beeld brengen.

Jullie weten dat ik een pesthekel aan winkelen heb. Ik maak ook geen onderscheid tussen nuttig winkelen of fun shoppen, het is allebei ruk. Sinds Marion’s favoriete supermarkt is verbouwd, loop ik regelmatig stampvoetend als een verdwaalde neushoorn door dat doolhof. Ik kan niets meer vinden op de meest logische plek. Vroeger loodste Marion’s perfecte boodschappenlijst mij snel langs de aanbiedingen, maar tegenwoordig lijken mijn looplijnen op die van een dronken struisvogel. Een paar weken geleden ben ik halverwege gestopt en heb daarna een half uur met klotsende oksels in de auto zitten hyperventileren. Het zeikjochie dat om de plakplaatjes vroeg, was toen al huilend naar huis gerend.

Vrijdagmiddag, in de auto onderweg naar het gave nieuwe appartement van Anne-Roos en Philippe in Arnhem, vroeg ik me af welke debiel er dan juist op zo’n dag gaat shoppen. Je weet toch dat de prijzen eerst kunstmatig omhoog worden gepusht om daarna een magere 20 of 30% Black Friday-korting te kunnen geven? Vrouwenlogica (“de 2e was halve prijs…”) en Hebzucht (“nu heb ik het jurkje ook in het zwart..”) zijn een godsgeschenk voor doortrapte marketeers bij Zara, H&M en Primark. Maar zelfs mijn eigen nageslacht is besmet met het onuitroeibare koopvirus. We gingen een hapje Koreaans eten bij Danawa en troffen daar dochter Marloes aan, omringd door 7 tassen…

Naast Black Friday bestaat er ook zoiets als Blue Monday. Dat is meestal de 3e maandag van de maand januari en wordt beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar. Alle goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn dan al mislukt, het weer is flut, de dagen zijn kort en de zomervakantie is nog heel ver weg. Voor mij is elke shopdag een echte Blue Monday. Binnenkort moet ik voor mijn jaarlijkse kledingkast-aanvulling mee naar Olav. Na al die jaren voelt hij haarfijn aan wanneer mijn balkje vol en het shoppen klaar is. Het zorgt wel bij Men Only voor een goede Omzet Per Uur, want langer duurt het meestal niet.

Zou er ook zoiets bestaan als Red Tuesday? De dag met de langste files? De novemberdinsdagen maken een goede kans, want het verkeer is de laatste weken om knettergek van te worden. Het zou best helpen als de ANWB vooraf Code Rood afgeeft en dat er dan een rijverbod wordt ingesteld voor rechts inhalende strookwisselaars, nerveuze neuroten die onnodig in het midden blijven rijden en bejaarde eikels die precies op Red Tuesday ’s morgens met de auto hun kleinkind gaan bezoeken. BLIJF G.V.D. THUIS tot 11.00 uur!

Er bestaat al een Witte Donderdag, maar ik betwijfel of iemand nog weet waar dat over gaat. Moest zelf ook even googelen. Het was de dag van Jezus’ laatste warme hap voordat hij verraden werd door Judas. Laten we elk kwartaal een Witte Donderdag in het leven roepen. Als symbolische dag voor al die gluiperige collega’s, die achter je rug om aan je stoelpoten zagen of constant lopen te klikken naar de baas. Het is heel eenvoudig: tijdens de lunch, met al je collega’s om je heen, pak je je glas melk op en geef je dat aan de Judas-collega die hem het meest verdient. Met de mooie woorden erbij: “neem jij maar lekker mijn Witte Motor.” Wedden dat het minder wordt?

Ik heb nog geen duidelijke kleur en thema in gedachten voor een woensdag. Misschien kunnen jullie mij een handje helpen. Zwart, blauw, rood en wit is al vergeven. Nijmegen heeft al wel een variant, Roze Woensdag, het jaarlijkse LBGT-feestje tijdens de Vierdaagse. Ik heb hoge verwachtingen van jullie bijdrages, die ik graag bij de comments zie.

Ik zie net dat Blue Monday in 2018 op maandag 15 januari valt. Lekker dan. Ben ik jarig en val ik aan de verkeerde kant van de vijftig. Heb er nooit zo’n last van gehad, maar dit keer wordt het wel een depri-dagje, zeker omdat het Dry January wordt. Gelukkig zit ik in Spanje. In de uitverkoop….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *