House for sale

Mijn dochters zijn er gek op, dat MTV-programma Pranked. Mensen worden goed in de maling genomen, verwonden zichzelf met een bizarre actie of worden zwaar aan het schrikken gebracht. Het zal je maar gebeuren…

Afgelopen dinsdag zat ik in een strategische apenrots-sessie met 100 man. Beetje bizarre locatie, want de rouwkapel werd ’s middags commercieel benut als conferentie-locatie. Alle denkbare grappen werden gemaakt (“ben benieuwd van wie we nu weer afscheid gaan nemen..” / “dadelijk komt onze eigen Jezus aanvliegen”), maar je moest voorzichtig zijn, want het galmde nogal.

Vlak voordat de Belgische wervelwind Leo Bormans zijn inspirerende visie op Geluk ging toelichten (voor de liefhebbers: http://www.theworldbookofhappiness.com/) kwam er nog een appje binnen. Van amigo Gerard: “is het echt waar? Waarom?”. Daarbij een foto van mijn Spaanse huis met op het hek een levensgroot TE KOOP-bord van een makelaar uit Blanes. In de volgende 60 seconden kreeg ik een hartverzakking, een zenuwaanval, uitval naar de linker kant, zweetdruppels op mijn kop, klamme handen en moordneigingen. Marion appte ook nog, geschrokken: “Wat nu?”

Het kopen en registreren van een huis in Spanje is geen eenvoudig klusje. Omdat de nieuwe eigenaar alle schulden van het huis overneemt, is het zaak alles vooraf goed te regelen. Wij hebben zelf in 2005 Rosamar gekocht van een malafide kabouter en zijn onverzorgde heks. Beetje gedeald, donker gekleurd geld gebruikt en tijdens het ondertekenen van de koopacte bij de notaris alles nog on hold gezet omdat het uittreksel van het kadaster niet klopte. Het was tricky.

Toen ik een week later wilde beginnen met verbouwen, bleek ik afgesloten van water en elektra. Kabouter Calvete had het voorgeschoten geld niet gebruikt om de laatste rekeningen te betalen. Ik ben naar zijn ijzersmederij gereden en kreeg hem net te pakken voordat hij via de achterdeur probeerde te ontsnappen. Terwijl ik hem een halve meter van de grond tegen de muur hield, heb ik hem verteld dat ik óf de volgende dag mijn geld had óf dat ik zijn kinderen wel een keer van school ging ophalen. Keurig betaalde hij de volgende dag en ik heb hem nooit meer gezien. Beter..

De afgelopen jaren hebben wij andere problemen, omdat ons huisnummer wordt verwisseld met een huis verderop in de straat. Dat huis is na de crisis onteigend, verlaten, gekraakt en regelmatig komen deurwaarders bij ons beslag leggen. Ik heb al een keer bij de lokale rechter de openbare verkoop tegen gehouden. Dit alles ging door mijn hoofd tijdens de Geluk-sessie bij die blije Belg. Ik had Gerard nog geappt om het bord er meteen af te halen, maar hij meldde dat het niet gelukt was omdat er net politie aan kwam.

Tijdens de pauze belde ik de makelaar in Blanes, die zeer verbaasd was dat een Nederlander zo’n arsenaal aan Spaanse scheldwoorden beheerste. Hij vroeg mij een fotootje te appen, want wist nergens van, kende de straat niet etc. Ik riep nog iets in de trend “amigo de Rajoy”…. En appte het fotootje van Gerard. Binnen 1 minuut had ik antwoord: “de foto klopt niet, het is een oud bord, kun je niet even gaan kijken?” Toen ik antwoordde dat amigo Gerard dat al had gedaan en het bord er niet af kreeg, appte hij : “het bord is gefotoshopt, je wordt in de maling genomen.”… En ineens ging bij mij het licht aan: ik was geprankt. Door mijn (ex-)vriendje Gerard….

Omdat ik er de laatste tijd weinig ben, verveelt Gerard zich een beetje en dat is ook een beetje mijn schuld. Dus werd het volgens hem tijd om eens wat vrolijks te doen. Beetje huisvlijt achter de PC en vriendje Frank hapt in een Betuwse kapel naar adem. Eerlijk is eerlijk: geniaal. Ik ben er vol ingestonken. Wat een f.cking briljante grap.

Maar Gerard komt de aankomende 12 maanden ogen en oren tekort. Overvliegende drones boven zijn Can Pastera, 50 roze flamingo’s in zijn zwembad, 20 zigeuner-caravans op het achter-terrein, gerechtelijke bevelen van boze makelaars i.v.m. inbreuk op huisstijl, dagelijks bedelende Gambianen aan zijn poort, troosteloos varen zonder matroos, een kudde wilde zwijnen op zijn gazon, een dagelijks voorbij komende gierwagen.

Niets is onmogelijk, want het spel is op de wagen: it gît aon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *