K-19

Poeh, wat een week. Soms is het goed dat je geen glazen bol hebt. En dat niet alles voorspelbaar is. Ook al is dat niet altijd prettig.

Ik heb me drie dagen verbaasd over de hevige rellen rond de Grote-20 in Hamburg. Snap eigenlijk ook niet waarom het überhaupt nog gehouden wordt. De top heeft geen bindend karakter, hoe hard Iron Lady Merkel ook probeert de Kleine-19 tot een zinnige slotverklaring te komen. Niemand neemt meer de moeite om Trumpert erbij te trekken. Ik heb me suf gelachen om het videootje waarin de eega van de Poolse premier de uitgestoken Cavia-hand volledig negeert en naar Barbie Melena loopt. Pools topwijf. En dat zure bekkie van Donnie. TV-moment van de maand.

120.000 relschoppers waren naar Hamburg getrokken. Vanuit de hele EU. Als we al niet in staat zijn om dit soort Westers tuig tegen te houden, hoe pakken we dan een IS-lonely wolf met een bomgordel op het treinstation van Brussel? Of Manchester? Of Parijs? Er zullen best goedbedoelende demonstranten tussen hebben gezeten. Maar als je vooraf al weet dat het oorlog gaat worden, dan ga je toch op de Dam staan met je spandoek. Met bijvoorbeeld de tekst: Liever Oraal dan Globaal.

Ik las een interview met een Hollandse jonge moeder die haar zes maanden oude dochter in een draagzak mee had genomen. En door de wijk Schanzelviertel liep, op zoek naar de rellen en geplunderde winkels. Misschien heeft haar vent al de benen genomen, maar heeft hij geen verantwoordelijkheid naar zijn dochter? Of heet die vader misschien Volkert van der Godverdomme? Ik kan echt verdrietig worden als ik aan zo’n maf wijf denk. Hopelijk blijft het bij één kind. Van mij kan ze gratis condooms tot de overgang krijgen.

In 2002 was ik met goede vrienden in Barcelona voor een potje FCB tegen Real Mierda. Kaartjes via Johan Neeskens gerocheld, toen de trainer van NEC en nog steeds een grootheid in Ciudad Condal. Er was in het Olympisch stadion op Montjuic ook een concert van U2. En de G-20 vond er plaats. Deden ze niet moeilijk over in Barcelona, lekker allemaal door laten gaan. Figo, net overgestapt van Barcelona naar Madrid, kreeg een afgesneden varkenskop toegeworpen. Het Catalaanse symbool voor verraad. Terecht.

Op zondag probeerden de relschoppers vanaf de haven via de Ramblas naar Plaza Catalunya te komen. Op het balkon van ons hotel konden we goed volgen hoe de Spaanse Guardia Civil dat oploste. Geheime agenten, in punkkleding, liepen tussen het tuig en spoten bijna onzichtbaar een oranje streep verf op de kleding van de ergste relschoppers. 50 meter verderop ging de oproerpolitie vol in aanval en pakten eerst alle oranje gemarkeerde klootzakken keihard aan. De ambulances reden af en aan, maar in tegenstelling tot in Hamburg raakte geen Spaanse juut gewond. Als je maar als eerste uithaalt. Kun je aan Spanjaarden wel overlaten.

Ik heb in mijn jeugd best wel een paar semi-Hamburgse dingen gedaan. Niet trots op, maar ik was een puisterige bonenstaak met iets teveel ongecontroleerd testeron. Maar wat in Hamburg rondloopt is allemaal 20+ en over het algemeen zelfs beter opgeleid. Die kiezen er dus voor om naar een veldslag te gaan. Misschien kunnen we ze vragen om Mossul of Raqqa te bevrijden. Met hun capaciteiten krijgen we IS wel verslagen. Terrorisme inzetten tegen terrorisme. En als de munitie op is, kunnen ze altijd dezelfde handgemaakte metalen kogels gebruiken die ze nu met katapult naar de politie schoten. Waanzin.

De rellen gebeuren in een week waarin kleine grote man Tijn overleed. Mijn leermeester Youp heeft vrijdag een indrukwekkende, emotionele brief aan deze held geschreven. En zich ook afgevraagd waarom God dit niet had kunnen voorkomen? Veel te vroeg overleden, net zoals de broer van een goede vriend die deze week zijn strijd moest staken. Misschien maakt me dat juist zo boos op dat tuig. Er kan zo maar een demonstrant of agent overlijden. Is dat het waard?????

Ik heb vrijdag namens ISS een mooie prijs in ontvangst mogen nemen, die voor de cateringteams op locaties is bedoeld. Ik zou hem zo willen inruilen om mensen die nog niet klaar zijn in dit leven, wat extra tijd te geven. Maar helaas werkt het zo niet. Dus nog één keer voor iedereen: Praede Diem; plunder de dag!

Klik hier voor filmpje Pools topwijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *