Spoorloos

We have got him! Back! Nederland kan weer gerust slapen. De nationale crisis is voorbij. Hij was even vermist, maar met man en macht is eraan gewerkt om hem terug te vinden. En dat is gelukt.

Ik heb het natuurlijk over Derk Bolt en ook zijn cameraman. Ik heb in een deuk gelegen. Derkje maakt het programma Spoorloos, maar was zelf even zoek. De sukkel. Spoorloos in je eigen programma, zelfs John de Mol had het niet kunnen verzinnen. Letterlijk de weg kwijt, terwijl je al jaren de wereld afstruint om familieleden bij elkaar te brengen.

Ik kijk af en toe naar Spoorloos, het liefste zonder mijn meiden. Zij weten dat ik bij het introgesprekje aan een grenen Vinex-tafel in Dongen al de opwellende tranen probeer weg te slikken. Dan hoor ik het zangerige Limburgse accent van een mollige Aziatisch uitziende tweeling of het frêle Groningse piepstemmetje van een Peruaanse knul die net uit de kast is. Op zoek naar Pap of Mam. Ik snap die zoektocht heel goed, vooral als zij zelf in de vroege ouderschapsfase zitten. Dan wil je weten waar je roots liggen. En Derkje belooft zalvend dat hij ze gaat zoeken. In Guatamala, Taiwan of Ghana. De bikkel.

Vaak zie je aan het eind van de aflevering het grote contrast tussen de Westerse welvaart en de lokale armoede. Dan loopt zo’n forse knul door de modder tussen een paar magere kippen en een schriel varken naar een houten hutje. Komt onderweg 15 neefjes en nichtjes tegen, voordat een fragiel minimens huilend om zijn middel gaat hangen. Mama gevonden. Het trieste verhaal van de adoptie of het afstand doen blijft dan in stroopdruppels aan het TV-scherm hangen. Zijn vier nieuwe broertjes en zusjes wegen gezamenlijk net zo veel als de verloren zoon. Back to the roots en daarna back to de hutspot in Dronten. Bizar en ontroerend.

Maar Derk is natuurlijk oliedom geweest. In het gevaarlijkste gedeelte van Colombia, midden in rebellengebied, met een camera gaan rondtoeren. Koekwous. Hij heeft een zoon van 21 en een dochter van 19. Lekker dan. Hoe leg je het aan ze uit? ‘Paps probeert ouders en kinderen te matchen, maar was jullie zelf even vergeten. En ik had mijn medicijnen niet in mijn rugzak gedaan, stom hè?’ Flapdrol. Je kunt natuurlijk niet alle risico’s in het leven uit de weg gaan, maar filmend in een crimineel land door no-go area’s rijden is toch andere koek.

Ik was razend nieuwsgierig naar zijn flutexcuus op de eerste persconferentie en werd niet teleurgesteld. “we zijn aan de dood ontsnapt” (goh); “humor hield ons op de been”(dat is knap, want een grotere droogkloot bestaat er niet) en “niemand heeft ons verteld hoe gevaarlijk het daar was”. Ongelooflijk, in de categorie: Ik ga in een volle Kuip met een Ajax-shirt in de laatste minuut keihard juichen om de winnende goal. Of: Ik laat mijn broek zakken voor Mugabe en vraag of hij wil aaien. Of in een Syrische gevangenis aan de bewaker vragen of hij ook lachgas heeft.

Ik stel voor dat Derk vijf jaar lang zijn salaris van 150.000€ aan mijn vrienden van de Blauwe Envelop overmaakt. Als kleine compensatie voor alle inspanningen die het onze overheid en diplomaten heeft gekost om hem en zijn cameraman vrij te krijgen. En als er stiekem toch losgeld is betaald, gewoon zijn huis openbaar veilen. Tot op de laatste cent terugbetalen. Hij mag zijn nobele werk wel blijven doen, maar dan op Bali. Of in Bhutan, waar ze rekenen met het Bruto Nationaal Geluk ipv het Bruto Nationaal Product. Een prachtige bestemming voor naïeve hemelfietsers zoals Derk.

Mocht het je ontgaan zijn, ik heb geen bijzondere empathie voor deze programmamaker. Maar Derk is beter dan de drek op de commerciële zenders. Ik hoop toch echt dat we uit bezuinigd zijn bij de publieke omroepen, want er worden klasse programma’s gemaakt. Zoals afgelopen maandag de 2Doc: de kinderen van Juf Kiet. Wat een weergaloos mens met een onvoorstelbaar geduld. Fantastisch gefilmd. Ik heb 2 uur lang ademloos met respect zitten kijken. Een heel diepe buiging.

Als jullie mij vanaf donderdag missen, dan ben ik zelf even spoorloos. Moet bij diëtiste Marloes zijn voor de eerste tussenmeting. Slik….

1 thought on “Spoorloos

 1. In het spannend maken van zijn zoektocht naar onbekende verwanten, heeft Derk de kant van de Mol gekozen!
  Even een sollicitatie zodat hij zijn programma niet meer hoeft te verkopen aan de commerciële, maar dat ze in rij staan als zijn format ter overname is. Iedereen wil toch even veel verdienen als van Nieuwkerk en inhoudsloos je eigen gedachten en voorkeuren ten toon spreiden met een dikke tonnen gage!
  Derk is zo dom geweest dat hij na vele jaren moest denken dat de jus uit Spoorloos was en een Adam zoekt Eva vips actie ondernomen heeft .
  Hoe positioneer ik mijzelf t beste bij de vaderlandse omroep elite en laat de burger er ook nog voor opdraaien ook nog??!
  Spoorloos had altijd mijn sympathie maar zo dom en hersenloos door de wereld van vandaag toeren is een belediging voor een ieder die met een doorlopende reisverzekering een weekend naar de grotten van Han gaat, omdat i zuinig is op eigen haven en goed !
  Mij is de discussie programma’s op tv bespaard gebleven omdat ik lekken in Spanje aan de zee zat, waar t enige spannende was, welk product onze lokale Senegalese venter nu weer aan mij zou willen verkopen, verweg van met onzin gevulde, praat programma’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.