Benidorm Bastards

Benidorm Bastards

Pffffffff. Ik zit. Het heeft bijna een uur geduurd. Vanaf het ontwaakmoment. Tot aan de zithouding achter het schermpje van mijn Ipad. De Costa Blanca ontwaakt, mijn lichaam kraakt. Buiten gloort de ochtendzon, binnen zit een stijve Pokemon. 

Ondanks een hele rits aan medicijnen werd ik kreunend wakker. Een school hongerige piranha’s heeft de hele nacht hysterisch doorgehapt tussen mijn schouderbladen. Je zou verwachten dat ze al mijn verzuurde rugspieren wel hebben weggevreten, maar kennelijk is het karwei nog niet klaar. Als een strijkplank ben ik naar het toilet gestrompeld. Om het toiletpapier te kunnen grijpen, moest ik een kwartslag op de pot draaien.

Eergisteren werd ik continu ruw wakker van krampaanvallen. Het begint meestal bij de piranha’s op mijn rug. Door het verliggen schiet het dan een uurtje later in mijn kuit. Daarna in mijn bovenbeen. Tegen de ochtend is elke lichaamsdeel min of meer met kramp aan de beurt geweest. Behalve die ene cruciale spier. Dit maakt er dan ineens een transgenderachtige verschijning van. In geen velden of wegen te bekennen. De egoïst. 

Hoe het komt? In ieder geval niet door de hagelnieuwe matrassen van onze vrienden Gerard en Lenny. We zijn voor een relaxweekendje bij hen op bezoek in El Campello, midden aan de Costa Blanca. Het kan dus ook niet van de inspanning komen, want behalve eindeloos bijlullen, lekker eten en leuk doordrinken is de enige fysieke inspanning een potje jeu de boules in de middag. Het is geen overbelasting van de spieren zeg maar….

Het is de voorspelbare optelsom van veel autorijden en laptopwerken die mijn rug en spieren doen bevriezen. Urenlang in een monotone houding. De A-15 van en naar Rotterdam kan wat mij betreft omgedoopt worden naar de Antirijden-15: alleen voor 6.00 uur of na 19.00 uur beweegt het nog.  En als ik dan stiekem, in stilstand, op Facebook gluur, zie ik allemaal vrienden in verre landen. Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Vietnam, Qatar. Het reisseizoen is blijkbaar weer begonnen.  

Maar waar moet ik dan over schrijven? Vorige week kreeg ik slechts 23 duimpjes op Facebook. Een dieptepunt in mijn schrijfhobbycarrière. Op mijn website veel korte clicks, een teken dat bijna niemand de column heeft uitgelezen. Kortom, mijn pleidooi voor stakende jeugd werd door mijn overwegend oudere lezers niet gewaardeerd.  Haha! Ik kan daar wel de humor van inzien. De silent treatment. Jammer dat er zo weinig commentaar op kwam. Want wie de bal kaatst….

Het kan ook komen omdat iedereen van Facebook aan het verdwijnen is. Over een paar jaar is Facebook de risée van Social Media, het nieuwe Hyves. Kan best een mooie Netflix-serie worden; The Rise and Fall of the Facebook-Empire. Van geinig Smoelenboek naar commerciële Troepvloek. Ik kijk elke avond nog wel een keertje, uit angst om iets te missen. Misschien dat iemand nog iets leuks plaatst. Dan wil ik het wel snel zien en bijdehand reageren. Dwangmatig neurotisme…

En dan? Wat komt er in de plaats van Facebook? Is Instagram een blijvertje? Krijgen we dan ook de hik van Snapchat? Twitter is nu al het internationale afzeikmedium. Moeten wij ouderen (met een gammele rug, dito humor en teveel vrije tijd) misschien ons eigen Social Media clubje oprichten? Bv: Grannys on tour? Of een remake van Benidorm Bastards? En dan zorgen we dat onze kinderen en kleinkinderen er niet welkom zijn. Een beetje het omgekeerde Instagram-effect. Een heerlijk social medium waar je cynisch kan doen over verstijfde ruggen, druppelende spieren en BMI’s met een schoenmaat-nummer. 

Wie doet er mee? Of ben ik te vroeg? Zijn jullie nog niet in staat van ontbinding? Geef me dan een tip hoe ik weer zonder pijn wakker kan worden. Dank alvast!

  

FOUT

Ik vind het altijd een vrolijke tijd van het jaar, zo vlak voor het feestgeraas. Mensen raken in de stress om niets. Grote Bedrijven die op het laatst nog kansloze targets willen halen, managers die 38 beoordelingsgesprekken in één week stoppen en saaie fantasieloze dozen die vlekken in de nek krijgen welke kerstgerechten er op tafel moeten komen. En dan foeteren op de Allerhande omdat er maar 15 vleesgerechten in staan. Haha!

Het is ook de tijd van de lijstjes en dan bedoel ik niet de werkverschaffende lijstjes van Marion. Het gaat om de Beste Sportman, de Muziektop 100.000, de Beste Zanger, de Slimste Student, het Snelste Doelpunt en de Hardste Scheet van het jaar. Maar de leukste zijn toch de Foute Lijstjes: mensen of bedrijven die zich volkomen belachelijk hebben gemaakt. Voor Paal met een grote P. Stumper met een hoofdletter S.

Vol in het nieuws was deze week de Foutste Slogan van het jaar. En de terechte winnaar was de Larense kappert Rogier met de uitsmijter: “we doen wel vrouwen, maar we knippen ze niet.” Ik stond stil in de file en dacht even dat ik het niet goed had verstaan. Maar Rogier kan zo aan tafel bij de heren van Voetbal Insite, naast die moppersnor Johan Derksen. Er was genoeg concurrentie, kijk maar naar de top 10:

1. We doen wel vrouwen maar knippen ze niet (Barbier Rogier, Laren)

2. Ga niet zelf kutte, Bel Ronald Schutte! (Stukadoorsbedrijf Schutte, Dordrecht)

3. Voor ieder reetje een Aarts W.C’tje (Aarts Sanitair Service, Eindhoven)

4. Met je fiets in de penarie? Bel dan even met Harie (Fietsenmaker Harrie, Posterholt)

5. Theo en Peet, voor al u electriciteet (PC van der Peet, Rijswijk)

6. Het Solmar je vakantie zijn (Solmar Tours, Maarheeze)

7. Wespen horren buiten (Unilux, Boxtel)

8. Let us oystertain you! (Oestercompagnie, Rotterdam)

9. ’t is VERS(C)HOOR (Verschoor groente- en fruithandel, Ridderkerk)

10. Zonder ons gene plons (Ruimdienst Lazeroms, Antwerpen)

Een waardige opvolger die Rogier. Eerdere winnaars waren Van kop tot kont, worst in de mond (Worstenbroodjes van de Millse molen De Korenbloem in Mill), Zit je haircut (kapperszaak Local Heroes in Utrecht), en Iedere paal gaat erin (heibedrijf Steenman in Oosterblokker). Het schijnt nog goed te zijn voor je business ook… Volgend jaar wil ik zelf meedoen met de spreuk: De Groene Artisanen, na een week geen last meer van je organen. Beslist een kanshebbertje!

Morgen wordt ook bekend gemaakt wie de slechtste TV-reclame 2018, de Loden Leeuw, heeft gewonnen. Er zijn geweldige kanshebbers, maar ik wil eigenlijk dat de meest irritante BN-er van NL, René Froger, wint met die kots-commercial van Eyelove. Hij staat pas op 5, dus log even in op: Stem op die Engerd en zorg dat die patjakker, getrouwd met Langnek Natasha, wint. Je vraagt je serieus af hoe de directie van een bedrijf fiat geeft aan een hip trendy reclamebureau om je tent zo voor schut te zetten. Of je bent al bijna failliet, of je wilt graag een andere baan of al je voelsprieten zijn afgestompt naar te veel jaren op de Apenrots.

Wie ook een mooie prijs verdient dit jaar, in de categorie Grootste Zakelijke Blunder 2018, is de ex-directie van Pathé Cinemas. Op basis van een paar vage, geraffineerde e-mails gewoon 19 miljoen Euro overgemaakt naar onbekende bankrekeningen in het Midden-Oosten. Niet even checken bij de Franse baas, gewoon op vijf verschillende dagen overmaken. En dan toch nog je ontslag aanvechten, dan ben je wel aardig afgedreven als directeur. Ik denk dat ze nu met een geel hesje in Parijs rondlopen, klagend over het afstandelijke gedrag van de Franse fine fleur…

Maar eerlijk is eerlijk, ik heb de afgelopen jaren ook wel een paar noteringen verdiend. Die Jeep Grand Cherokee in de categorie Stomste Koop ooit. En natuurlijk de eindeloze rits aan foute projecten: de Nailhoover, de Vegastowel, No Candy, de Flexcan. De persoonlijke blunders laat ik liever aan jullie over om hier te vermelden. Ik mag wel hopen dat mijn dochters deze week niet meelezen met deze column, anders ga ik zwaar gedeprimeerd het jaar uit. Bij hun Daddy Losers-lijst is de Koran niet meer dan een kuis reclamefoldertje zonder foto’s…

Winterslaap

Ivm verplichte jaarlijkse ATV deze re-post uit november 2014.

Ik ontkom er niet aan. Jullie ook niet. Langzaamaan probeert de winter ons ritme te ontregelen. Dagen korter, files langer, humeur donkerder. Tuinen worden winterklaar gemaakt, buitenkraantjes afgesloten. Voor mij is er altijd één moment dat de donkere dagen aankondigt; als wij onze Spaanse palmboom weer vorst-proof inpakken.

Het is een beetje een rituele dans, die we zo lang mogelijk uitstellen. Het moment waarop we de aardewerkpotten uit Breda (niet NL) weer in de garage opbergen. Anders knapt het glazuur-bloemenmotiefje eraf. De laatste keer het gras maaien. Het haardhout opgestapeld klaar voor het fikkie stoken. En dan dus ook de palm in een Onno Hoes-condoom hijsen. Met zijn drieën. Omdat de ijzige Pyreneeën-wind soms onze tere plantjes teistert. Twee jaar geleden alle fruitboompjes naar de klotos. Ternauwernood de palm gered, die er meteen een rode boktor aanval overheen kreeg. Door Marion aangepakt met een Omoe recept: lauw water met zeepsop erin gieten. En dit jaar glorieus herrezen en mooier dan ooit.

Het zal je niet verbazen, maar ik heb een bloedhekel aan de winter. Tenminste, de standaard Nederlandse winter. Druilerig mistig zeikweer rond de 0 graden. Brrrr. Geen hekel aan knetterharde vrieskou met helblauwe luchten. Die heb je gelukkig vaak hier in Spanje. Maar ’s morgens wakker worden in het donker, overdag schemerig en vanaf 16.30 al weer donker. Killing. Ik snap de hoge zelfdodingscijfers in Scandinavische landen. Zonlicht is cruciaal en onontbeerlijk. Daarom tanken wij ook in de winter om de twee weken zonlicht in Spanje. Vitamine D en ook Vitamine R (van de Rioja). In de hoop dat we dan in maart het Hoesje van de palm af kunnen trekken.

We zijn ook best jaloers op winterslapers. Zo’n bruine beer die zich klem vreet aan heerlijke zalm om daarna 4 maanden in een donker hol te gaan knarren. Hartslag terug naar 40 en dan de oogjes dicht. Heerlijk! Ik vermoed dat Marion nog wat prehistorisch DNA bezit. Van de stam van de Holeberen. Die gasten doken 5 maanden in een grot en kwamen er pas uit als de eikels aan de boom hingen. Zou ze heel graag willen, maar die eikel heeft ze al. Eentje die ’s winters uit pure verveling vet gaan verbranden. Op een berenvelletje voor de open haard. Terwijl Marion liever begin november de oogjes dicht doet en in maart weer open. Gelukkig heeft ze een pittige baan deze winter, waar ze haar energie in kwijt kan. Dit keer bij zorgboeren. Heb ik even wat minder last van voorbij vliegende winterdepressies…

Voor mijn vriend Ibrahim breken weer spannende tijden aan. We zijn nu ruim 2 jaar bezig om zijn verlenging rond te krijgen. Het wordt kantje boord. De autoriteiten doen er alles aan om hem het land uit te krijgen. Wij hebben er alles aan gedaan om dat tegen te gaan. Vuistdikke dossiers, advocaten, eindeloze procedures. En waarom? Om te zorgen dat zijn semi-legale status wordt verlengd. Zodat hij weer een keer naar huis kan. Naar zijn zoon van 3, die hij nog nooit heeft gezien. En als diepgelovige moslim blijft altijd positief. Terwijl ik met mijn Westerse cynisme alle overheidsbeslissingen wantrouw. Daar snapt hij niks van, het is hier toch goed geregeld? En ja, ook een beetje corrupt, maar dat is toch overal zo? Obama moet toch ook dealen om al die illegalen een status te geven? That’s the way of the world! (mooi nummer van EWF trouwens).

Wat zouden we kunnen doen om de winter wat draaglijker te maken? In ieder geval geen geurkaarsjes of wierook. Treurig huismussengefreubel, word ik misselijk van. Misschien een Elfstedentocht? Mark Rutten met Kwalbert Verlinde (dus toch..)? FIFA wijst het WK 2026 toe aan Noord-Korea? Ze hebben schijt aan corruptie en mensenrechten. Gluiperd Blatter heeft met zijn Zwitserse achtergrond geleerd om met alle winden mee te waaien en toch geen schade op te lopen. Net Teflon, blijft niets aan kleven. Ik wantrouw alle mannen die hun flinterdunne haarsliertjes horizontaal over de kale klets plakken met Kukident. Engerds.

M.u.v. een beetje skiën, hoop ik maar dat het snel maart is. Zitten we dan in de troep i.v.m. de verbouwing? Áls het doorgaat. Zou gebrek aan zonlicht ook je besluitvaardigheid aantasten? Lijkt er wel op. En het is pas november. Pfff.

Home Alone

Rare gewaarwording, ik ben alleen thuis. In Duitsland. Marion met vriendinnetjes in Spanje, Anne-Roos haar nieuwe appartement in Zaragoza aan het inrichten. En Marloes druk met haar weekend, maar dat maken we maandag goed met hapje eten en filmpje. Komt beter uit.

Ik vind het wel lekker, want behalve het schilderen van mijn Deutsches Gartenhaus heb ik geen plan. Er is zelfs geen achtergebleven lijstje op de keukenkast met To-Do’s. Dat had ook niet veel zin, want ik heb vandaag 10 uur geschilderd aan dat strafbunkertje en morgen idem dito vrees ik. Het tuinhuisje heeft jaren dienst gedaan als kinderspeelkamer, maar was verlaten en in verval geraakt. Nu alles weer gestut is, recht staat met en van een lik verse verf is voorzien, kan hij nog net lang genoeg mee tot de verkoop van ons Duitse stulpje over een paar jaar. Dan zit onze Duitse Traumzeit erop.

Alles wordt deze week natuurlijk overschaduwd door het trieste ongeluk in Oss. Het beheerst al dagenlang het nieuws. Ik heb weleens de neiging om dan te willen relativeren of iets vergelijkbaars in een groter geheel te plaatsen, maar dat is nu ongepast. Ouders, familie, klasgenootjes, hulpverleners, een machinist. Allemaal op de een of andere manier getekend door deze gebeurtenis. Dat de burgemeester van Oss in de media vraagt geen vriendschap-verzoeken meer te sturen aan de getroffen families heeft me volkomen verbijsterd. Er zijn dus wildvreemde mensen die dat doen. Misschien moeten we het oude Pieter Baan Centrum heropenen om gedragsobservatie doen bij deze droeftoeters. Want ziek ben je zeker.

Dinsdag, na het lekker lange Spaanse weekend met mijn hele harem, kon ik na de landing meteen door naar mijn nieuwe interim-klus, om de hoek bij Eindhoven Airport. Ik ben deze keer in de koffiebranche beland, bij één van de drie grote spelers in Nederland. De bedoeling is om het twee dagen per week te doen, zodat ik genoeg tijd over houd voor mijn eigen cateringwinkeltje De Groene Artisanen en andere leuke dingen. Maar het was deze week meteen drie dagen volle bak erin, zodat ik ’s avonds weer als een stoned nijlpaard op de bank in slaap viel. Ik word er goed voor betaald, dus heb geen recht om te klagen. Maar god, wat kost het elke keer energie om z.s.m. een bedrijf te doorgronden om de verbeterkansen te zoeken.

Ik schrijf niet gauw over mijn werk of de bedrijven waar ik word ingehuurd. Het motto is ‘don’t hit the hand that feeds you!’ Vorig jaar heb ik een column gewijd aan mijn Apenrots-verblijf, maar de Opper-baviaan kon het niet waarderen, dus heb ik het stukje meteen verwijderd. Ik bewaar al die sappige anekdotes wel voor later, zonder er een villein boekje a la Gordon van te maken. Over Toonen Catering, dat fantastische party-catering bedrijf waarmee ik knetterend failliet ben gegaan. Achteraf het beste wat me kon overkomen. Over de onderwijscateringjaren, eerst met Erik en daarna onder de vlag van Avenance. Het bizarre milkshake-avontuur met Marcel Boekhoorn en Danone, de intense jaren met de Noordhollandse boeren van Cormet en de laatste vier jaar bij ISS, de mastodont in Facility Services.

En niet te vergeten mijn talloze, mislukte investeringsprojecten. De wereldberoemde Nailhoover, bedoeld om elke nagelstudio te verzekeren van een stofvrije omgeving. Welgeteld 1 exemplaar staat nog te werken in de studio van mijn Duitse buuf, het tweede prototype staat in mijn tuinhuisje. Ik had van het geld een dikke Porsche kunnen kopen. Het gedroogde fruit No Candy, waarmee ik tankstations, cateringlocaties, en pretparken vanuit de achterbak bevoorraadde. De muizen in mijn kelder waren er dolblij mee. Vegastowels, de unieke handenwasdoekjes, hebben ook jaren in mijn tuinhuisje staan weg te stinken. Laat ik maar ophouden, want ik had al met pensioen kunnen gaan als er in ieder geval één project succesvol was geworden….

Maar spijt heb ik niet van die achteraf kansloze plannen. Als je nooit een risico neemt of met lef ergens aan begint, heb je ook geen kans op succes. Dat kan prima bij iemand passen, maar ik heb andere schoenen, meestal een maatje te groot. Ik houd me vast aan het eigenwijze zelfvertrouwen van Pippi Langkous: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” Nog een schep Praede Diem bovenop en voilà!

Wie niet horen wil…

Het is zaterdagmorgen 6.25 uur en ik zit buiten op mijn terras in Spanje. Langzaam neemt het daglicht de regie in handen en mag de nacht gaan bijkomen van tien uur donkerheid. Het is heerlijk stil. Oorverdovend rustig.

Over 3 minuten klimt in de verte het eerste Ryanair vliegtuig van de dag omhoog . 200 mensen onderweg naar Pisa, 5 minuten later gevolgd door 200 mensen naar Eindhoven. Het is een dagelijks ritme en mijn automatische wekker. Het diepe gebrom, dat klinkt als onweer in de bergen, zijn de oudere vliegtuigen. De nieuwste types hebben een raar hoog deuntje. De haan van de achterburen is allang gestopt met zijn schorre gestuntel, waar geen kip meer aandacht aan besteedt. Zwaluwen halen met scherpe haakse bochten nog wat muggen uit de lucht en kwetteren naar elkaar dat het tijd wordt om even bij te komen van dat nachtelijk gejaag.

Ik heb me nooit gerealiseerd hoe groot de impact van geluid is op je leven. Tuurlijk, je hoeft maar naar de Rijdende Rechter te kijken en je weet dat het geluid van een theelepeltje tegen een verwarmingsbuis al leidt tot moord- en doodslag. Een hard pratende vrouw in de trein die al haar lichamelijke ongemakken deelt met een telefonische vriendin en de rest van de coupé is ook één brok ergernis. En van mijn eigen eega begrijp ik dat mijn gesnurk soms door merg en been gaat. Vooral na een stevig portie alcoholische versnaperingen. Maar het heeft iets dagelijks en onvermijdbaars.

Dochter Anne-Roos heeft de afgelopen twee weken in Zaragoza ervaren hoe het is om boven een uitgaansplein te wonen. Elke ochtend tot 5.30 uur geschreeuw, gebroken glas en groepsgelal. Daarnaast wordt in Spanje ’s nachts het afval opgehaald. Om het uur het piepende geluid van een achteruit rijdende vrachtwagen gevolgd door het optillen van een container, die met razend geweld de inhoud dumpt. Tegenwoordig zijn er vier soorten afval, die apart worden opgehaald. Tel uit je winst. Gelukkig heeft ze een ander appartement gevonden en gaat ze volgende week alweer verhuizen. Maar nu eerst kan ze drie dagen bijslapen in Rosamar. Ik hoop dat het galmende gesputter van het Nespresso-apparaat niet door haar oordoppen is gekomen.

Ik ben getriggerd door het zintuig horen door een lang achtergrondartikel deze week. Er werden mensen geïnterviewd die allemaal vrij jong doof zijn geworden. Eerst 25 jaar gehoord en dan, door een ziekte of een ongeluk, ineens doof. De wanhoop en triestheid droop van het digitale papier af. Sommige waren bereid om alles, maar dan ook werkelijk alles, op te geven om weer te kunnen horen. Ruilen tegen zien of lopen, zo erg. Het totale isolement, de absolute stilte was gekmakend en beangstigend. Straatvrees en paranoia meer regel dan uitzondering. Ik had weleens eerder ‘gehoord’ dat niets meer kunnen horen erger is dan is dan niet meer kunnen zien, maar kon me er niets bij voorstellen. Tot dit artikel.

Ik probeer me nu al dagen voor te stellen hoe het zou zijn om niet te kunnen horen. De stemmen van je partner en kinderen moeten missen. De quasi-spottende ondertoon van Gerard of de galmende lach van vriendje Robert. Of de zure intonatie van een tegenwerkende collega. Het piepje van de Whatsapp (ondertussen gedeactiveerd). De vermakelijke manier waarop Rob van Someren op radio 10 elke dag om 16.15 uur de moppen vertelt. De turbo-kick down van mijn oude Touareg als ik weer een Golfje met brede bandjes eruit trek bij een stoplicht. Het klokkende geluid van een ijskoude San Miguel die in je keel verdwijnt. Probeer het je maar eens voor te stellen.

Als ons hele lichaam tot rust komt, blijft er altijd één zintuig alert. Het waarschuwt ons al eeuwen voor dreigend gevaar. Vroeger voor een sabeltijger of mammoet, tegenwoordig voor een neersuizende bom in Syrië. Onze oren zijn ook beeldbepalend, vooral als ze afwijken. Je beoordeelt zelden iemand op zijn oren. Pas als ze gebruikt kunnen worden om een zeilwedstrijd te winnen, kijken we er met medelijden naar. Zelf weet ik later niet eens welke kleur ogen iemand had, als er flaporen op zaten. Foute vrienden, die ogen.

Kortom, ik ben mijn oren meer gaan waarderen. En jullie kunnen lekker op twee oren slapen, want volgende week ben ik er weer.

Koude pannenkoeken

Er is één ding niet te versmaden en dat is een smeuïge burenruzie. Als ik scannend de voorpagina van NU.nl doorneem, valt mijn oog altijd op die paar woorden die samen een heerlijke buuf-twist verraden. Ik absorbeer het verhaal als een zompige spons. Smullen van andermans kleinzerig leed.

Het zal van alle tijden zijn. De eerste naaistreken zullen door burende grotbewoners zijn uitgehaald. Het zakje waar de vuursteen in bewaard werd, stiekem nat zeiken. Een partijtje rode bosmieren verstoppen in het berenvel van je meurende buurman. Brandnetels in de zak met aardbeien verstopt. Dat werk. Nooit te bewijzen, altijd stiekem gedrag. Je weet dat die hork die tegenover je ligt te snurken het heeft gedaan, maar die speelt de vermoorde onschuld. Kwezel, miesbal, naaierd, gluiperd, gladjanus, patjakker, schijnheilige.

Ik heb natuurlijk ook een fijne geschiedenis met Nachbar Hermannnnn. Mijn carrière als columnist is begonnen met een verbale wraakaanval op zijn botte bijl gedrag. Mijn lieve, onschuldige, naïeve dochtertjes werden valselijk beschuldigd van de diefstal van het embleem van zijn BMW 525 THDRISETD. Hoe durfde hij? Waar haalde hij het lef vandaan? Wie dacht hij wel dat hij was? Ik heb hem, in zijn eigen deurportaal, stevig uitgekafferd en ook een ietsje pietsje gedreigd met repercussies bij een volgende keer. En later wel eens een verdwaalde kattendrol op het dak van zijn zilveren koets gegooid. Was ook van zijn eigen kat. Denk ik.

Vier jaar geleden is Hermannnnn verhuisd. En eerlijk is eerlijk, ik mis hem wel een beetje. Mijn andere buren zijn toffe mensen en van het bemoeizuchtige secreet aan de overkant heb ik eigenlijk weinig last. Er was een klein akkefietje in het begin omdat mijn, in de straat geparkeerde, Tractor haar uitzicht belemmerde. “Du kannst doch deine VW auf eigene Rampe parkieren und nicht vor meine Fenster?” Mijn antwoord was best kort: “Ja, dass kann ich, aber ich mache das nicht.” Einde gesprek.

Heel af en toe kijk ik weleens eens naar de Rijdende Rechter. Alle zieligheid en bekrompenheid van Nederlanders komt dan haarfijn in beeld. Een scheef gesnoeide coniferen-heg kan al leiden tot TBS met dwangverpleging. Een paar appels die bij de buren in de tuin zijn gevallen, worden als appelmoes tegen de voorruit van de Toyota Starslet geprakt. Teveel stinkende BBQ-lucht, een miezerig fonteinsproeiertje die tot incontinentie leidt, een herder die buiten op de achterplaats zijn eigen drollen opeet. Maar de wraak is altijd vijf gradaties erger. Dan worden er camera’s opgehangen en de beelden van de wippende Henk en Ingrid van nr. 32 op de buurt-groepsapp gedeeld. Krijgt de herder leverworst toegeworpen met klinknageltjes erin.

Ongekroonde koninginnen van de Nederlandse burenruzie zijn zonder twijfel Conny en Tilly . Hun eerst fittie ging over een paar koude pannenkoeken. Het liep gierend uit de klauwen en de verwijten namen groteske vormen aan. Vergiftigde platen, schroeven in bomen, een vuilniszak met rotjes erin, doodgemaakte kuikentjes. Conny over Tilly: : het is een gluiperd, de duivel.” Tilly over Connie: “ik gooi niks in haar tuin. Nou ja, af en toe een pot pis, voor op d’r kop. Dat het zooitje zaagsel weer een bietje bij elkaar komt”.

Deze dames wonen in een straat in Lelystad met de aparte naam Griend 20, op huisnummer 52 en 54. Deze huisnummers verraden toevallig genoeg ook precies hun IQ, want de overtollige ruimte onder hun eigen dakpan is inderdaad gevuld met zaagsel. Ondertussen probeert de woningcorporatie te bemiddelen in het conflict, omdat er ook al veel sensatiezoekers door het straatje rijden om een glimp van de bekvechtende buufjes op te vangen. Ook zo’n heerlijke Nederlandse eigenschap voor mensen met een schoenmaat-IQ. Er brandt ergens een flat af en meteen sjezen er Tokkies met hun mobiel in de aanslag op af om te kijken. Wat een volk.

Er zijn wel een paar mensen die ik graag als buur zou willen hebben. Wilders bijvoorbeeld. En dan een leuk cartoontje op mijn raam plakken met de tekst: Hier woont een boze Pakistaan. Of Emiel Ratelband. Die oude leiperd zoekt nog een draagmoeder voor kind nr. 8. Wat ben je dan een intens egoïstische zak met botten. Patty Brard of Gordon lijken me ook leuke buren! Dan kan ik weer jaren vooruit met mijn verhaaltjes.

CBC

Wegens vrolijke vakantieomstandigheden deze week geen column. Het bezoekje aan de beachclub CBC in Castelldefels ging uiteindelijk het klokje rond.

I.v.m de nieuwe privacywet geen herkenbare close-ups…..Het was een mooie dag!

Prikterroristen

Als iedereen er een mening over heeft, kan ik natuurlijk niet achterblijven. Het is wel een beetje mosterd na de maaltijd, maar het is ook een heet hangijzer. Al weken tikt de thermometer de 30⁰C aan.

Ik vind het best lekker, maar ben door Spanje ook wel wat gewend. In mijn reisleiderstijd, een eeuw of 3 geleden, deed ik cultuurreizen in Andalusië. Overdag 48⁰C en ’s nachts nog dik boven de 30 was heel gewoon. Nu iedereen in Nederland ook een tandje lager schakelt, is er ineens begrip voor het tragere tempo en siësta in de zuidelijke landen. Jammer dat die oranje cavia in the US blijft ontkennen (“it’s called summer!”) dat de aarde opwarmt. Ik hoop maar dat hij niet te boos wordt op Rocketman Kim Jong-un, nu blijkt dat hij Trump in de boot neemt en schijt heeft aan de afgesproken ontwapening. Want dan kan het heet worden, met twee gekken boven een rode knop.

Meestal is hitte in Nederland zwaarder omdat de vochtigheid hoog is en het dus warmer aanvoelt. Maar ondertussen is alles verdampt tot Sahara-niveau. Golfbanen zien eruit als sisal-tapijt, recreatieplassen moeten dicht om de blauwalg (waarom is die groen?), grote bonkaardappels verschrompelen tot krieltjes. Er is echter één ding dat het principe van vocht loslaten niet heeft begrepen en dat is mijn voetbalronde buik. Dat wordt een stevig correctiegesprekje. Maar wel na de vakantie, anders is er geen bal aan.

Eigenlijk is er maar één grote irritatie waar ik me bij dit weer aan erger. Muggen. Deze prik-terroristen maken mij helemaal gek. Ik slaap aan de kant van het open raam. Marion ligt veilig achter mijn heuvels, uit het zicht. Zij wordt ook nooit gestoken, waarschijnlijk omdat haar bloed anders smaakt. Dat heeft deze Frankenstein nooit gemerkt. Voordat ik ga slapen loop ik als Norman Schwarzenegger met een elektrisch tennisracket de hele bovenverdieping af. KILL THE MOTHERFUCKERS!. Als ik dan na een stief kwartiertje op bed beland, begint het. Ze mogen prikken wat ze willen. Ook dankzij de tijgermug in Spanje krijg ik geen jeuk van die teringlijders. Alleen maar bultjes. En daar heb ik er al een paar van.

Maar dat godvergeten gezoem! Waar is dat nou voor nodig? Steek me lek, haal er 5 liter bloed uit en ga lekker uitbuiken op de muur. Maar houd verder gewoon je bek! Ik zit toch ook niet te neuriën als ik een kilo spareribs van de BBQ oppeuzel? Ik heb gegoogled waarom ze dat doen; zo houden vrouwtjes en mannetjes contact. Om te wippen. Door het gezoem komen ze elkaar in de lucht tegen om al vliegend te flensen. Knap hoor. Chapeau. Petje af. Maar doe dat acrobatische gekets lekker buiten. En kom daarna stilletjes bij mij Dracula spelen. Mondje dicht, zuigen en wegwezen.

Vannacht ben ik voor de 4e keer deze week naar de logeerkamer vertrokken. Ik was zo agressief dat ik alle lichten aan wilde doen om op de muren een rood stippeltjespatroon aan te brengen. Moordneigingen. Maar Marion had haar nachtrust nodig en dus sloop ik met mijn elektrische Rambo naar de logeerkamer. Ik denk iets te langzaam, want na vijf minuten had het rapaille me herontdekt. Ik kreeg een stuk of 8 teringlijers te pakken, voordat ik uitgeput in slaap viel. Met oordoppen in. Blijkbaar heeft het gajes daarna een wraakcommando opgericht, want op mijn XXL Kim Kardashian kont zaten vanmorgen een stuk of 10 poffertjes met een rood puntje. Het zit best onhandig.

Maar het ergste is: het zijn alleen de vrouwtjesmuggen die steken. Wat heb ik misdaan? Ik ben vanaf mijn 30e toch altijd hoffelijk en attent geweest? Aandacht gegeven, prettige omgeving geregeld, lekker gekookt. Waarom dan zo hebberig? Ze slurpen ook nog eens 2 keer hun lichaamsgewicht op aan bloed. Rupsjes Nooit Genoeg! Neem nou eens gewoon wat je nodig hebt en stop met hamsteren. Wees niet zo inhalig. Er komt geen oorlog, je hoeft geen reserves aan te leggen.

Elke vergelijking met het menselijk vrouwelijk geslacht rust louter op fictief toeval. Donderdag vertrek ik met 5 dames naar Rosamar. Beetje op mijn tellen passen. En als ik terug ben in NL, regent het vast en zijn alle muggen weg. Kan ik met die ronde voetbal aan de gang. Fijn.

Vreemde vogels

Tot onze grote verrassing is ons Ryanair-vluchtje afgelopen donderdag naar Girona gewoon doorgegaan. Met al dat gestaak toch een klein wonder. Een mooie gelegenheid om met vrienden Marco en Fabienne op Rosamar oude koeien uit de sloot te halen. Sweet memory lane.

We gaan 35-40 jaar terug in de tijd en belandden bij Café DuCommerce. Daar zijn de levenslijnen van veel van mijn vriendschappen bij elkaar gekomen en in allerlei varianten voortgezet. Ik haakte zelf pas rond mijn 18e aan. Sommige vrienden hadden toen al een paar jaar levenservaring-voorsprong bij Dukie, het café waar elke avond een live-uitzending van Showroom plaatsvond, het legendarische programma van de NCRV. De vaste clientèle was één grote verzameling van weirdo’s, klaplopers en freaks.

Die voelden zich allemaal wel thuis bij eigenaren Theo en Bep, geholpen door dochter Thea en ober Theo Natte Scheet. Bep zat de hele dag zelf achter de gokkast, te loeren op kansjes die haar klanten hadden laten liggen. Doorlopend lurkend aan een verse Sankt Moritz sigaret verzag ze alles en iedereen van plat Nimweegs commentaar. Toen ik na bijna twee jaar terugkwam uit Australië, ging onze conversatie als volgt: ‘Zo, bien je dur weer jong?’ ‘Was zeker werm daor he?’ ‘Duur zeker oek he?’ ‘Vreemde vogels oek zeker he?’ ‘blij dat je terug bien zeker he?’ Om vervolgens een knaak in de gokkast te gooien en er nooit meer op terug komen.

Er liep een denkbeeldige lijn dwars door het café van de deur tot aan de gokkast bij het einde van de bar. De rechterkant, voorzien van een flipperkast en twee voetbaltafels, was voor ons, de vaste gasten. Links was voor de Onzichtbaren, gewone passanten die aan tafeltjes zaten waar wij nooit kwamen. Heel af en toe waagde iemand de reuzensprong naar de rechterkant, maar op een sporadische uitzondering na, keerden ze schrijlings terug naar hun safe-zone. Gedesillusioneerd en volkomen genegeerd. Dank voor alle gratis drankjes en wegwezen.

Één van de freaks was Fred Pijp. Hij kwam in zijn loodzware houtjes-touwtjes jas binnen, ook al was het buiten 30 graden. Aan de bar bestelde hij altijd ‘zwarte koffie, één klontje suiker, lepeltje’ om vervolgens urenlang nors en stoïcijns voor zich uit te staren. Uit het niets kreeg hij dan een onbedaarlijke lachbui, die het meest leek op een formule 1 auto tijdens de start. En daarna weer doodse stilte, lurkend aan zijn pijp. Fred kwam uit een rijke familie, maar had ergens de verkeerde afslag genomen. Als hij een woedeaanval had, leek een enkeltje Pompe-kliniek de veiligste oplossing.

De meeste excentrieke was Jan M. Hij leerde ons kopstootjes (fluitje bier met een ijskoude Apfelkorn) drinken, maar tikte zelf een combi of 25 per avond tegen de huig. Dan was hij zo laveloos, dat hij vaak in het washok naast de toiletten zijn broek en ondergoed uit deed om dan in zijn blote reet weer op zijn eigen kruk aan de bar te gaan zitten. Wij waren er aan gewend, maar als een Onzichtbare aan bar een drankje kwam bestellen, schrok die zich wezenloos. Meestal moest Jan mokkend en verongelijkt zijn kleren weer aantrekken, met als beloning een extra Appeltje.

Ook Martien uit Haalderen was een geval apart. Hij woonde met zeven broers (allemaal boven de 40 jaar) bij zijn moeder en sliep in een stapelbed. Hij was latent homoseksueel en durfde alleen in DuCommerce wat signaaltjes af te geven. Dan liep hij achter je aan naar de urinoirs, stopte een knaak in je broekzak, gaf je een kus op je wangen en zei dan altijd: ‘Ben je nou boos?’ Op de bruiloft van vriend Michiel trad hij op met het succesnummer ‘Oh Mirabella, dochter van de kastelein, haar rode lippen zoeter dan Spaanse wijn’. De zaal ging helemaal plat, maar Martien vatte het op als een aanmoediging en moest door Marco en mij bij de derde herhaling van het podium worden getrokken.

Een eindeloze rits met namen blijft door mijn hoofd suizen. Bulleke die geen alcohol meer mocht en dus steevast antwoorde bij een rondje: ‘Doe maar cassis godverdomme.’ Ciske de Rat die ons geniepig leerde kaarten. Witte de Wit, Rob Mank, John de Trucker, Jägermeister Ruud, kok Ollie.

De tijd heeft de herinneringen mooier gemaakt. Ik vind dat een prettig voordeel van ouder worden.

The party is over

Het Nimweegse feestje zit er weer op. En ook dit jaar is er weer genoeg stof om met jullie te delen. Terwijl ik nog nooit zo vroeg thuis ben geweest tijdens de Zomerfeesten. Ik kan het fysiek niet meer bolwerken. Via de wortels is de grijsheid van mijn haar ook in de puberale kwab van mijn hersencellen binnengedrongen. Rucksichtslos wordt het kind vermoord.

Maandag zat de vroege terugvlucht van Girona terug naar Weeze voor de helft vol met gestresste gezinnen met krijsende kleine kinderen en de andere helft bestond uit mega-brakke jonge gasten die zo uit Tropics in Lloret kwamen. Laatste nachtje hotel uitgespaard, nog een dropshotje of 30 tegen de huig geklapt en lekker op de harde betonvloer van de vertrekhal in slaap gevallen.

Naast mij hingen een duf Belgisch meissie met mooie sproeten en een totaal gesloopte Brabo-knul. Zijn aandoenlijke baby-face werd ontsierd door enorme wallen, waardoor hij net op een panda leek. Zijn plastic tasje van de Supermercado Juanita leek mij niet geschikt als opvangzak en Marion zat te ver weg om één van haar Michael Kors Kotszakjes uit te lenen. Ik regelde snel een Ryanair zakje, die nog gratis was ook. Wel keek de steward nerveus of hij niet bij de landing moest gaan boenen. Voordat de gordels af mochten wilde Panda-Boy al naar de plee, maar hij hield zich in. Ik ruilde mijn gangplekje met hem, zodat hij in ieder geval mij niet kon onderkotsen bij een toiletvluchtpoging. Wonder boven wonder haalde hij de finish in Weeze. Ik feliciteerde hem met het mooie resultaat en in de bagagehal kreeg de bikkel van al zijn matties een High Five voor zijn doorzettingsvermogen.

Afgelopen woensdag zijn Marion en ik bijtijds naar het centrum van Nijmegen gegaan om de traditionele Roze Woensdag te vieren. Tienduizenden hebben zich dan vrolijk gay aangekleed om de afgepeigerde lopers onder zwoele toejuichingen en hitsig gedans op te vrolijken. Het is een wonderlijk schouwspel, waarbij stoere buitenlandse militairen verbijsterd de dragqueens van zich af moeten slaan. De smalle doorgang door de deinende roze massa maakt het onmogelijk je looptempo vast te houden en leverde veel irritatie op. Maar het gaat dan ook even niet om de lopers, maar om de hopers.

Terwijl het bier rijkelijk vloeide, veroverden we samen met de dochters, zussen, veel (ex-schoon)familie en vrienden een mooi strategisch plekje, recht tegenover de mannelijke reïncarnatie van Sugar Lee Hooper. Ik liet me iets te makkelijk door Marloes meeslepen naar één van de danskooien, waar met name lichtmatrozen in een geel zwembroekje hun dansje deden. In een onbewaakt ogenblik werd er een gênant videofilmpje van ons optreden gemaakt. Met de naïviteit van Patricia Paay heb ik de volgende dag dit filmpje met wat ‘vrienden’ gedeeld. En nu circuleert deze reputatie-schadende opname in de spelonken van het wereldwijde web. Het is niet meer terug te draaien..

Vrijdag hebben we ons nog een paar uur geïnstalleerd in de verzengende hitte om de hoek van de Via Gladiola. Om vriendje Gaico te feliciteren met zijn puike prestatie besloot Marion nog wat gladiolen aan de overkant van de straat te kopen. Pas 60 minuten later kwam ze met het stoom uit haar oren aan denderen. Gewoon oversteken is er niet meer tijdens de propvolle intocht. En als dan de loopbruggen worden afgesloten door de hypernerveuze beveiligers, sta je hulpeloos aan de verkeerde kant. Want de vrijwilligers van de EBN (“Evenementen Bestrijding Nijmegen”), berucht om hun horkerigheid, krijgen het psychisch niet meer verwerkt.

Dat is ook de keerzijde van het onmetelijke succes van de steeds drukkere zomerfeesten. De informele vrijheid-blijheid maakt plaats voor een strak programma en heel veel regels. Even een straat oversteken of een stukje meelopen met een wandelaar lukt niet meer. Het traditionele uitzwaaien van de vroege starters door een groep dronken nachtbrakers met uit tuinen geplukte begonia’s is al bijna onmogelijk gemaakt door dranghekken en afzettingen. Het kan misschien niet meer anders, maar het dreigt een geregisseerd spektakel te worden. Een stukje melancholische charme gaat dan verloren. Slachtoffer worden van je eigen succes, best lastig om te voorkomen.

Toch zal ik er volgend jaar weer bij zijn. Ook dat is typisch Nijmegen: veel nuilen (zeiken), maar o zo trots als een pauw op mien Nimwege.